Sök

Handläggare till överförmyndarnämnden


Om arbetsplatsen

I Varbergs kommun är vi cirka 5 000 medarbetare som delar en och samma verksamhetsidé: Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Detta gör vi på väldigt många olika sätt, det finns mer än 135 olika yrken i vår breda verksamhet. Varberg växer och behoven av kommunens tjänster både ökar och förändras, därför behöver vi din kompetens. Vill du växa med oss? Överförmyndarnämnden är en kommunal tillsynsmyndighet. Nämnden utövar tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. Genom sin tillsyn ska nämnden motverka rättsförluster för enskilda som inte själva kan ta tillvara sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Nämnden ska även motverka att det sker oegentligheter i hanteringen av barns egendom. Utöver tillsyn ansvarar nämnden för att gode män och förvaltare får utbildning samt råd och stöd i sina uppdrag. Nämnden arbetar framför allt utifrån föräldrabalken, förmynderskapsförordningen, lag om god man för ensamkommande barn, förvaltningslag och kommunallag. Överförmyndarnämnden är en av kommunens obligatoriska verksamheter. Varbergs och Falkenbergs kommuner samarbetar inom många områden och överförmyndarnämnden Varberg/Falkenberg är verksam som en gemensam nämnd. Förvaltningen omfattar en chef och sex handläggare och är placerad centralt i stadshus A i Varberg. Nämnden har även ett mottagningskontor i Falkenberg. Då en av våra medarbetare kommer att gå i pension söker vi nu en handläggare till överförmyndarnämnden med inriktning ekonomisk granskning.


Arbetsuppgifter

Som handläggare arbetar du på delegation av överförmyndarnämnden. Du kommer att arbeta med att granska gode män och förvaltares ekonomiska redovisning. Alla gode män och förvaltare lämnar varje år in en ekonomisk redovisning till nämnden över hur de hanterat enskildas ekonomi under året. Granskning av den ekonomiska redovisningen är en viktig och till omfattningen stor del av nämndens tillsynsarbete. Granskningen innehåller bl.a. sifferkontroll, tillståndskontroll och rimlighetsbedömning av redovisade inkomster och utgifter. Vid behov görs även djupgranskning av ett större underlag. Till varje ekonomisk redovisning kommer en översiktlig granskning av hur den gode mannen eller förvaltaren hanterat övriga delar av uppdraget under året. Kort sagt är granskningen en del i nämndens tillsynsarbete och innebär kontroll av hur gode män och förvaltare fullgör sina uppdrag. Du kommer även att ge vägledning och råd inom ramen för förvaltningslagens bestämmelser om serviceskyldighet. Ditt arbete kommer att innebära många kontakter med gode män och förvaltare, banker och andra myndigheter. När nämndens granskning är färdig för året kommer du att stötta övriga medarbetare i handläggning eller utvecklingsarbete.

Kvalifikationer

Du har en ekonomisk eller samhällsvetenskaplig utbildningsbakgrund från högskola eller universitet, alternativt motsvarande yrkeslivserfarenhet. För att trivas i rollen är det nödvändigt att du har ett intresse av att kritiskt granska ekonomiska redovisningar och att du har en fallenhet för att arbeta med siffror. Du behöver vara noggrann och ansvarskännande samtidigt som du kan anpassa dig efter ändrade förutsättningar och vara flexibel i din arbetsroll. Uppdragen som god man eller förvaltare är till stor del ideella. Då du kommer att ha mycket kontakt med gode män och förvaltare behöver du kunna kommunicera på ett bra sätt och ha ett serviceinriktat arbetssätt. Det är nödvändigt att du tycker om att ha kontakt med människor och att du har ett professionellt bemötande. Då vi är en liten förvaltning krävs också att du är prestigelös och har lätt för att samarbeta. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Erfarenhet av myndighetsutövning, liksom erfarenhet av liknande uppdrag, är meriterande.


Erfarenhetskrav

Ingen erfarenhet krävs

Övrigt

Varbergs kommun har ett politisk beslut om önskad sysselsättningsgrad. Detta innebär att den anställde har rätt att arbeta heltid eller önskad deltid. Inför denna rekrytering har vi noggrant valt vilka annonsplatser vi vill annonsera i och undanber oss därför kontakt med annonsörer och bemanningsföretag!


I samarbete med offentliga jobb

Sista ansökningsdatum: 2021-10-27

Referensnummer: A1059898


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning: Heltid

Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse.

Varaktighet: Tillsvidare

Antal tjänster: 1


Upplysningar

Linda Jonsson, Överförmyndarchef

Telefon: 0340-697643


Fackliga kontaktpersoner

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter