Tjej gående i vattnet med surfbräda, solnedgång

  Surfdestinationen Apelviken

  Varberg har en av Sveriges och Norra Europas bästa surfstränder. Nu utvecklas Apelviken ytterligare till att bli en ledande och mer tillgänglig destination. Med belysning, nya mötesplatser och gång- och cykelvägar skapas en strandpromenad för alla.

  Apelviken är känd för sina möjligheter till riktigt bra surfing. När det blåser samsas många vind- och kitesurfare med vågsurfare i vågorna. Stranden är även en populär mötesplats på sommaren för både besökare och varbergare.

  I Apelviksprojektet ligger fokus på att skapa en trygg, attraktiv och hållbar miljö som inbjuder till rekreation. Ett mål är att locka fler målgrupper.
  - Vi vill utveckla området och skapa möjligheter för fler att besöka Apelviken, inte bara under sommaren utan även under resten av året, berättar Julia Anding som är projektledare.

  Genom projektet uppgraderas strandpromenaden så att det blir tryggare att gå och cykla. Vägen görs om till en cykelgata som även har plats för bilister och det blir bättre möjligheter att parkera. En viktig säkerhetsåtgärd är att öka framkomligheten för räddningsfordon och varutransporter. Målet är att förändringarna ska öka tillgängligheten och servicen i området för alla målgrupper. Men det blir också nya lek- och mötesplatser och ytor med sittplatser utmed den vackra stranden.

  Förändringarna ska också skapa en enhetlig utformning av strandpromenaden, med en tydlig Apelviken-identitet. Platsen ska spegla Varbergs vision att bli Västkustens kreativa mittpunkt.

  Dialog och delaktighet

  I arbetet med att forma utvecklingsprojektet har delaktighet varit ett viktigt inslag. Olika intressegrupper, föreningar och grupper inom näringslivet har fått komma till tals i dialoger med kommunen.

  - Ska vi skapa en plats för alla måste vi lyssna på många, berättar Julia Anding. Därför har vi genomfört en serie workshops* med olika målgrupper för att samla in tankar och idéer.

  En grupp som varit med och tyckt till var elever på gymnasieprogrammet med inriktning surfing.
  - Vi vill få fler tjejer intresserade av surfing. Då är de viktig att de får vara med och utforma platsen och därför kontaktade vi tjejerna på programmet, berättar Julia Anding.

  Delprojektet ”Jämställdhetsdialog med surftjejerna” genomfördes i ett samarbete mellan Hamn- och gatuförvaltningen, Näringslivs- och destinationskontoret NOD, PS Gymnasiet i Varbergs kommun och Föreningen Varbergs Förenade Surfare. Aktiviteten bekostades delvis genom EU-projektet BAS, Bygga attraktiva samhällen för företag, där tanken är att skapa en attraktiv hållbar destination.

  Arbetet med att utveckla Apelviken startade 2020 och det kommer att genomföras i olika etapper under några år framöver. Inledningsvis byggs strandpromenaden och därefter de olika lek- och mötesplatserna från och med 2021.

  Senast publicerad:

  Kontakt
  Julia Anding
  Projektledare/samhällsbyggnad
  Videopresentation