Symbolen för målområde 1

Personal- och kompetensförsörjning 2025

Varbergs kommun är Varbergs största arbetsgivare. Kommunkoncernen möter dagligen invånarnas behov av service. Personal med rätt kompetens och förmåga är en förutsättning för goda resultat och en hög måluppfyllnad i verksamheten, där medarbetarna har en avgörande betydelse för att samhället ska fungera.

Personalbehovet ökar – en demografisk utmaning

Samhället står inför stora utmaningar där främst antalet äldre med behov av vård och omsorg ökar i ett växande Varberg. Mot bakgrund av befolkningsprognosen görs en personalframskrivning för hur stort personalbehovet uppskattas vara de närmaste åren. Med hänsyn till den demografiska utvecklingen bedöms personalbehovet växa snabbast bland yrkesgrupper inom socialnämndens ansvarsområde.

Rekryteringsbehovet och konkurrensen på arbetsmarknaden

Utöver det ökade personalbehovet i en verksamhet som växer, påverkas också rekryteringsbehovet av pensionsavgångar och personalomsättning. Personalomsättningen inom Varbergs kommun har minskat, men varierar mellan olika delar i organisationen och för olika yrkesgrupper. Den bedöms ha påverkats av en lägre rörlighet på arbetsmarknaden till följd av en svagare konjunktur.

Rekryteringsbehovet ska vägas mot en sannolik nationell brist på utbildad personal de närmaste åren, inom flera av kommunens yrkesgrupper. Det ställer krav på aktivt arbete med långsiktig kompetensförsörjning inom hela kommunkoncernen, både för att kunna rekrytera nya medarbetare och att behålla den kompetens som redan finns i organisationen. Störst bedöms utmaningarna bli inom vård- och omsorgsyrkena samt inom skola och förskola.

Chefer får utbildning i kompetensbaserad rekrytering. För att långsiktigt möta utmaningarna avseende kompetensförsörjning krävs att kunna attrahera såväl kvinnor som män till alla delar av kommunens verksamheter. För att åstadkomma en förändring krävs således ett mycket långsiktigt arbete.

Språkkrav för anställda inom vård och omsorg

Det bedöms på nationell nivå förekomma språkproblemen inom vård och omsorg i stora delar av landet, som innebär negativa konsekvenser för såväl omsorgstagarens trygghet och säkerhet som omsorgspersonalens arbetsmiljö.

För att komma till rätta med dessa problem föreslås att det införs ett språkkrav i socialtjänstlagen. Språkkravet innebär att arbetsgivarna ska arbeta för att omsorgspersonalen har en nivå av kunskaper i svenska språket som är relevanta för de omsorgsinsatser som de genomför i äldreomsorgen.

Attraktiv arbetsgivare

Varbergs kommun behöver fortsätta sitt arbete för att vara en attraktiv arbetsgivare i ett brett perspektiv och att stärka sitt arbetsgivarvarumärke. Flera insatser genomförs och kommer att krävas för god personal- och kompetensförsörjning på såväl övergripande nivå som inom respektive nämnds och bolags ansvarsområde.

Ett hållbart arbetsliv

Ledarskapets betydelse och förändrade arbetssätt

Stort fokus riktas mot ett ledarskap som stödjer den önskvärda organisationskulturen och att fortsätta utvecklingen mot ett mer processorienterat arbetssätt för att på ett effektivt sätt möta Varbergs kommuns målgruppers behov. I detta ingår implementeringen av teknik med artificiell intelligens som stöd och att ge organisationen rätt förutsättningar för att använda tekniken.

Kompetensutveckling

För att fortsätta skapa goda förutsättningar för medarbetare behövs fokus på ledarskap och kompetensutveckling. Chefer får utbildning i utvecklande ledarskap (UL) och deltar i kommunens nätverksträffar. Därutöver pågår arbete för att tydliggöra ansvar och roller, utveckling av processorienterat arbetssätt och användande av AI. Utvecklingen inom AI går snabbt och kommer att kräva att förutsättningar stärks både på individuell och organisatorisk nivå.

Arbete pågår för att implementera en lärportal som ett lättillgängligt verktyg för intern kompetensutveckling.

Arbetsmiljö

En bra arbetsmiljö är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv och ger medarbetarna goda möjligheter att lyckas i sina uppdrag. Det i kombination med förändrade arbetssätt kommer att ställa ökade krav på dialog och samverkan och är av stor betydelse för verksamheten och upplevelsen av en attraktiv arbetsgivare. I det systematiska arbetsmiljöarbetet framkommer att åtgärder för att hantera hot och våld i arbetsmiljön och det systematiska säkerhetsarbetet är viktiga utvecklingsområden.

Minskad sjukfrånvaro

Att minska sjukfrånvaron har positiva hälsoeffekter för individen men får också påverkan både när det gäller arbetsmiljö, verksamhetens kvalitet, förutsättningar och ekonomi. Den höga frånvaron bland personalen har periodvis skapat utmaningar för att klara bemanningen och att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Sjukfrånvaron varierar kraftigt mellan de olika nämnderna i kommunen och är högst i kvinnodominerade yrken med stora arbetsgrupper inom exempelvis vård, omsorg och förskola. Fokuset på insatser för att minska sjukfrånvaron behöver öka.

Publicerad den:

Senast Ändrad: