Sök

Har du en bostad att hyra ut?

Varbergs kommun har i uppdrag att ta emot och ordna bostäder till personer som fått asyl i Sverige. Det är ett viktigt uppdrag, men också svårt eftersom vi har ont om lediga bostäder och lång kö. Vi undersöker alla alternativ för att lösa uppdraget, bland annat har vi tillfälliga bostäder i paviljonger. Men, detta är ingen optimal lösning och därför letar vi efter dig som har ett boende att hyra ut. Det kan till exempel vara en stuga, en lägenhet eller del i en fastighet.

Kommunen förmedlar bostaden och hjälper till med det praktiska vid inflytt. Vi är med när hyresavtalet tecknas, hjälper till att förmedla information, till exempel om hur sopsortering och tvättstuga fungerar.

Hyreskontrakt

Hyreskontraktet tecknas mellan den som hyr ut och den som bor. Generellt gäller samma principer som för all typ av bostadsuthyrning. Kommunen kan hjälpa till med mallar för hyresavtal.

Hur anmäler jag intresse för att hyra ut?

Har du som privatperson, eller som privat fastighetsägare, ett boende du kan hyra ut så fyll gärna i en intresseanmälan om bostaden så kontaktar vi dig. Intresseanmälan är inte bindande. Det går också bra att ringa Niklas Jarhult, bovärd på telefon 073-231 59 73 för att få svar på dina frågor och funderingar.

Går det att hyra ut bostaden en kortare period?

Vi letar efter bostäder som kan hyras ut under minst två år.

Vem betalar hyran?

Det är den boende som betalar hyran (den behöver självklart vara rimlig).

Vilka krav ställs på bostaden?

Bostaden behöver vara registrerad som en egen bostad i lägenhetsregistret.

Hur fungerar det med uppsägning?

Uppsägningstid regleras i kontraktet enligt samma regler som för all typ av bostadsuthyrning till privatpersoner.

Vem är nyanländ?

En nyanländ person är någon som är mottagen i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd för bosättning på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl till exempel kvotflykting, massflykting och tribunalvittne, men även av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter. Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända. En person är nyanländ under tiden som han eller hon omfattas av lagen om etableringsinsatser. Du kan läsa mer om hur vi arbetar med bostäder till nyanlända här.

Hur avgörs vem som får bostaden?

Om du har en bostad som du vill hyra ut så informerar vi de personer som bor i tillfälliga bostadslösningar. Individerna får sedan själva höra av sig och söka bostaden.

Hur fungerar det med beskattning?

Vänd dig gärna till Skatteverket med frågor om hur uthyrning av en privatbostad beskattas.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ikon

Kontakta oss

Bovärd

Niklas Jarhult

073-231 59 73

niklas.jarhult@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter