Sök

Elavtal

Att välja ett bra elavtal kan spara mycket pengar. Det viktigaste är att göra ett aktivt val om du ska få ett lägre pris. Om du inte väljer elhandelsavtal kommer ditt elnätsföretag att anvisa dig en elhandlare. Då får du ett tillsvidarepris, som ofta är betydligt högre. Tänk på att du kan välja el från förnyelsebar energi utan att det kostar några stora summor.

Förbrukningsmätare och pengar

Din elleverans består av två delar

Elnät

Elnätsföretaget äger ledningarna som transporterar elen hem till dig. Inom varje geografiskt område finns bara ett elnätsföretag och du som elkund har inte möjlighet att byta företag.

Elleverans

Som konsument köper du din el från en elhandlare, här finns möjlighet att välja vem du vill köpa din el av.

Hur hittar jag det billigaste elavtalet?

När du ska hitta ett elavtal så använd gärna någon av de databaser som finns på internet. Den som energi- och klimatrådgivningen använder är Energimarknadsinspektionens databas Elpriskollen. Sök gärna i någon mer databas som till exempel Google på "jämför elpriser" Länk till annan webbplats., dessa jämförelsesajter kan ha extra erbjudanden som inte finns med i Elpriskollen.

Elpriskollen Länk till annan webbplats.

Kundkontakten med nya företaget är viktig. Ring därför gärna elhandelsföretaget du är intresserad av och hör så att erbjudandet överensstämmer.

En vanlig fundering när man ska välja elavtal är om man ska välja ett rörligt avtal, binda priset eller välja ett avtal som är en blandning av rörligt och fast pris. Vad man ska välja där är i stort sett omöjligt att veta. Valet handlar till stor del om vilken risk du är villig att ta.

På Konsumenternas Energimarknadsbyrås webbsida hittar du utförlig information om hur du går till väga när du väljer elavtal. Du hittar även annan information om elavbrott och ersättning, avgöranden från Allmänna reklamationsnämnden på deras webbsidor.

Konsumenternas Energimarknadsbyrås webbsida Länk till annan webbplats.

ikon

Kontakta oss

Klimat- och energirådgivare

070 - 087 87 86

energiradgivning@varberg.se


Telefontider

Vardagar kl. 09:00 -16:00

Lunchstängt kl 12:00 - 13:00


Besök

Endast bokade besök

Självservice & blanketter