Sök

Solenergi

Varje timme träffas jordens yta av mer solenergi än vad vi sammanlagt konsumerar på ett helt år! Under följande sidor kan du lära dig mer om hur solljuset kan nyttjas.

Idag kan energin i solens strålar tas tillvara på genom huvudsakligen två olika sätt. Antingen kan solens strålar omvandlas till värme med hjälp av solfångare eller till el med hjälp av solceller. Med hjälp av solen kan du värma ditt hem och tillverka din egen el samtidigt som du gör en insats för en hållbar värld.

Vad är skillnaden mellan solvärme och solel?

Solvärme – i en solfångare omvandlas solens strålar till värme. Värmen transporteras vidare med hjälp av en cirkulerande vätska och används för uppvärmning av hus eller för att ge varmvatten.

Illustration över solvärme

Illustration: Peter Abramsson, Alias Design AB


Solel – solcellen omvandlar solljuset direkt till elektrisk energi (el). Processen sker tyst utan rörliga delar, utan bränsle och utan att någonting i solcellen förbrukas. Detta är ett miljövänligt sätt att producera sin egen el som inte tar stor plats, kräver minimalt med underhåll och har lång livslängd.

Illustrerat hus med solceller på taket

Illustration: Peter Abramsson, Alias Design AB

Information och kalkyl för solceller till villa, företag och BRF hittas på solcellskollen Länk till annan webbplats. och Energimyndighetens sida - solelsportalen Länk till annan webbplats..

ikon

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivare

070 - 087 87 86

energiradgivning@varberg.se

Telefontider

Vardagar kl. 09:00 -16:00

Lunchstängt kl 12:00 - 13:00


Besök

Endast bokade besök

Självservice & blanketter