Sök

Fastigheter, lantmäteri och kartor

På denna och följande sidor kan du läsa om vilka uppdrag och tjänster Varbergs kommun utför inom lantmäteri och geografisk information.

Lantmäterimyndigheten

En fastighet är ett eller flera avgränsade områden på marken. Till en fastighet kan det höra skog, byggnader, vatten med mera. Genom en lantmäteriförrättning kan befintliga fastighetsgränser ändras.

Varberg är en av 39 kommuner i landet som har en egen, kommunal lantmäterimyndighet. Lantmäterimyndigheten i Varberg utför alla typer av lantmäteriförrättningar inom kommunen. Exempel på två vanliga förrättningar är avstyckning och fastighetsreglering. Avtal för servitut och andra rättigheter upprättas oftast också i lantmäteriförrättningar. 

Vi arbetar aktivt med att minska kötiderna i vår verksamhet. Hur lång tid det tar att handlägga olika lantmäteriförrättningar varierar kraftigt. Några samhällsviktiga förrättningar är prioriterade vilket innebär att dessa förrättningar går före de oprioriterade. Läs gärna mer på sidan Information om kötider för förrättningar.

Visste du att

Lantmäteriets e-tjänst Min fastighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger dig som privatperson kostnadsfri tillgång till detaljerad information om dina egna fastigheter och tomträtter. Du behöver e-legitimation eller mobilt bank-id för att kunna logga in i tjänsten.

Facktermer som är bra att känna till

Vad är en sakägare? När behövs ett enkelt värdebevis?
Vad betyder nyttjanderätt?
Titta gärna i vår ordlista.

Kartor, mätning och GIS

Panoramabild över Varbergs fästning

Vi hjälper dig när du behöver en karta. Det kan vara allt från en detaljerad nybyggnadskarta till samhällsinformation i en webbaserad karttjänst.

När du ska bygga något behöver du en karta som underlag för att visa var bygget ska placeras. Läs mer om olika kartor på sidan Kartor. Om du vill beställa en karta kan du använda beställningsblankett för kartor Pdf, 253.9 kB.. Priser för de olika kartorna hittar du i plan- och bygglovstaxan på sidan Avgifter och taxor.

 

Varbergskartan är en karttjänst som innehåller kommunens samhällsinformation från förvaltningarna, drönarbilder, 3D-bilder och snedbilder.

 

Varbergs historiska fönster är en karttjänst som innehåller historiska och nya kartor och flygfoton över kommunen.

Läs mer om mätning och drönare samt GIS, webbkartor och visualisering.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt (kontaktcenter) 

Norra Vallgatan 14
0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se


Öppettider:
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00


Stadsbyggnadskontoret

bn@varberg.se


Lantmäterimyndigheten

lantmaterimyndigheten@varberg.se

Självservice & blanketter