Sök

Livsmedel

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har ansvaret för kontroll enligt livsmedelslagen. Det innebär bland annat att förvaltningen registrerar/godkänner och inspekterar livsmedelsanläggningar.

Målen med livsmedelstillsynen är att:

  • Konsumenterna ska känna sig trygga när de handlar och äter mat i kommunen.
  • Ingen ska bli sjuk av maten.
  • Inga gamla livsmedel ska säljas och ingen ska bli lurad.

Om du har synpunkter, klagomål eller frågor om företag som hanterar livsmedel kan du kontakta någon av inspektörerna på miljö- och hälsoskyddsförvaltningens livsmedelsenhet - se kontaktuppgifter till höger.

Anmäl ​matförgiftning

Varje år rapporteras uppemot 2000 matförgiftningar i Sverige. Eftersom de flesta aldrig ringer och anmäler förgiftningen är det egentliga antalet förmodligen mycket högre. Ont i magen, kräkningar och diarréer är exempel på symptom vid matförgiftning.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad är det viktigt att du anmäler det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, så kan vi försöka se till att ingen annan drabbas. För att kunna utreda misstänkta matförgiftningar arbetar livsmedelsinspektörerna snabbt med brådskande fall.

Hygien hemma

För att undvika att bli matförgiftad i ditt eget hem bör du till exempel;

  • tvätta händerna ofta i samband med matlagning och toalettbesök
  • diska skärbrädor och redskap ordentligt
  • hålla rent
  • skilja på råvaror och färdiglagad mat
  • ha kallt i kylskåpet (inte över 8°C).
ikon

Kontakta oss

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

Drottninggatan 17

Reception: 0340-882 66

mhn@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter