Sök

Flygbild över plantering

Kaktusplanteringen 2022

Planteringar

I Varberg finns både året-runt-planteringar och säsongsplanteringar. Den kanske mest uppmärksammade planteringaren är den årliga kaktusplanteringen i Engelska parken, samt utsättningen av sommarblommor och höstlökar. I Varberg finns cirka 1 000 m² blomrabatter som det årligen planteras vår- och sommarblommor i.

Kaktusplanteringen

I år fyller Kvinnojouren Frideborg 40 år och därför får föreningen pryda planteringen i Engelska parken med sin logga.

Kaktusplanteringen är en tradition i Varberg sedan 1942. I planteringen visas varje år en förening som firar jubileum, en större händelse i kommunen eller internationellt, exempelvis Carl von Linné 250 år. Planteringen skapas av våra trädgårdsmästare och kaktusarna drivs och odlas fram i kommunens växthus. Föreningar med lokal anknytning kan ansöka om att få sitt emblem i planteringen om de har någon form av jubileum att fira.

Ansökan om emblem i kaktusplanteringen  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.görs via vår e-tjänst senast den 12 september.

Vårblommor

Under våren sätts 40 lökurnor ut runtom i kommunen med vårflirt, exempelvis penséer, heuchera och diverse lökar. Till påsk dekoreras staden med fyra fjäderfria påskris.

Sommarblommor

I början av juni varje år fylls 177 urnor och cirka 960 kvm rabatt med sommarblommor som i färg, form och plantering går efter ett tema. 2022 är temat Mitt i historien, där vi låter en mängd vackra växtersorter som exempelvis canna, fuschsia, pelargon och salvia flöda i våra rabatter och urnor:

Växtlista sommarblommor 2022 Pdf, 907.9 kB.

Information om vilka växter vi använder i våra olika planteringar listas på sidan Vad finns i rabatten?

Höstplanteringar

Under hösten fylls urnor och rabatter med bland annat höstglädje, exempelvis murgröna och silverek.

Juldekoration

Under vintern består de kommunala urnorna av sex julgranar.

Eget växthus

I hamn- och gatuförvaltningens tre växthus på Kattegattsvägen produceras sommarblommor och höstlökar till säsongsplanteringarna i hundratals urnor och 960 kvm rabatter. I växthuset odlas cirka:

  • 9 000 penséer i sex olika färger,
  • 4 900 olika perenner exempelvis gräs, dianthus, primula mm,
  • 37 000 sommarblommor varav cirka 60 olika namnsorter exempelvis fem olika pelargoner, fyra olika osteospermum, tre olika cannor mm,
  • 25 fuchsior på stam och 11 lantana på stam,
  • 600 julstjärnor,
  • 15 000 suckulenter och kaktusar till kaktusgruppen,
  • Vi köper dessutom in cirka 62 400 lökar till rabatter och urnor varav 49 770 tulpaner och 12 630 narcisser.

Synpunkter eller felanmälan?

Synpunkter

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning.

Felanmälan

Om något är trasigt eller på annat vis fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter