Sök

Planteringar

I Varberg finns både året-runt-planteringar och säsongsplanteringar. Den kanske mest uppmärksammade planteringaren är den årliga kaktusplanteringen i Engelska parken, samt utsättningen av sommarblommor och höstlökar. I Varberg finns cirka 1 000 m² blomrabatter som det årligen planteras vår- och sommarblommor i.

Planering med kaktusar

Kaktusplanteringen

Kaktusplanteringen

Kaktusplanteringen är en tradition i Varberg sedan början på 1940-talet. I planteringen visas varje år en förening som firar jubileum (med start 1955), en större händelse i kommunen (exempelvis Varberg calling for peace) eller en viktig händelse/jubileum interntaionellt (exempelvis Carl von Linné 250 år). Planteringen skapas av våra trädgårdsmästare och kaktusarna drivs och odlas fram i kommunens växthus. Föreningar med lokal anknytning kan ansöka om att få sitt emblem i planteringen om de har någon form av jubileum att fira. Kaktusplanteringen finns i Engelska parken längs Västra Vallgatan.

Ansökan om emblem i kaktusplanteringen  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.görs via vår e-tjänst senast den 12 september.

Vårblommor

Under våren sätts ett antal urnor ut runtom i kommunen med lökar, penséer och andra vårblommor. Till påsk dekoreras staden med påskris.

Sommarblommor

I början av juni varje år fylls urnor och rabatter av sommarblommor som i färg, form och plantering går efter ett tema. Under 2021 var temat med en särskild känsla för vatten där vi lät en mängd vackra växtersorter som exempelvis canna, fuschsia, pelargon och salvia flöda i våra rabatter och urnor. Du kan läsa mer om vilka olika växter vi använder i planteringarna i Växtlista för Sommarblommor 2021 Pdf, 62.8 kB. (Pdf, 62.8 kB).

Höstplanteringar

Under hösten fylls urnor och rabatter med bland annat ljung, kål, murgröna och silverek.

Vinterplanteringar

Under vintern består de kommunala planteringarna av främst gran, tall och mossa.

Eget växthus

I hamn- och gatuförvaltningens växthus, på Kattegattsvägen i Varberg, produceras sommarblommor och höstlökar till säsongsplanteringarna i urnor och rabatter. I växthuset produceras bland annat:

• Ca 25 000 penséer i 20 olika färger.
• Ca 45 000 sommarblommor varav ca 130 olika namnsorter, t ex 7 olika tagetes, 11 olika pelargoner, 8 olika begonior, 4 olika petunior, gula och röda cannor, 8 olika salvia med flera.
• Ca 25 stamfuchsior och 8 stamburen lantana.
• Ca 3 000 julstjärnor.
• Ca 10 000 suckulenter och kaktusar till kaktusgruppen

Synpunkter eller felanmälan?

Synpunkter

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning.

Felanmälan

Om något är trasigt eller på annat vis fel hänvisar vi till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

Självservice & blanketter