Sök

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen kring den pågående coronapandemin. Vi samverkar med Region Halland, Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

På denna sida samlar vi information om hur kommunens verksamhet påverkas av covid-19. Du hittar också länkar till ansvariga myndigheter.

 1. Gemensamt ansvar att minska smittspridningen - nationella råd och restriktioner

  Alla har ett ansvar att minska smittspridningen av covid-19. På krisinformation.se hittar du de restriktioner, råd och rekommendationer som gäller i Sverige med anledning av pandemin.

  Krisinformation.se - Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner Länk till annan webbplats.

  På Region Hallands webbplats hittar du regionala rekommendationer från smittskyddsläkaren i Halland.

  Region Hallands webbplats Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: 2021-10-12

 2. Kultur och fritid

  De flesta av våra verksamheter har öppnat upp helt och vi välkomnar våra besökare tillbaka. För ungdoms- och seniorverksamheten kvarstår viss begränsning som successivt lättas.

  Vi ber dig att fortsatt tänka på avstånd, stanna hemma vid symtom och tvätta händerna ofta eller använda handsprit.

  Vaccinationsbevis gäller vid de av våra egna arrangemang som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Personer som är 18 år och äldre behöver då visa vaccinationsbevis. Externa arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis behöver i stället följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang (se mer information i Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar).

  Regeringen har tagit beslut som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer. Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Personer som är 18 år och äldre behöver då visa vaccinationsbevis om arrangören kräver det.

  Här följer lite info om vad som är bra att känna till för dig som publik på Varbergs Teater och större arrangemang på Kulturhuset Komedianten:

  Vi välkomnar dig som är fullvaccinerad med två sprutor och vill att du skall känna dig trygg hos oss och ha en fin upplevelse.

  • Ska jag trängas i kö nu? Kom gärna i god tid – vi släpper in 30 minuter innan så att du i lugn och ro kan hitta din plats och spendera mindre tid i kö. Under tiden du väntar - lyssna gärna på Kulturhuset Komediantens podd En annan ART, läs en bok eller sitt en stund och njut av vår vackra teater.
  • Återköp?
   På evenemang arrangerade av Varbergs kommun:
   Om du inte har hunnit få dina två sprutor än kan återköp göras för biljetter som är köpta innan 26 november 2021. För återköp behöver du som kund själv vända dig till Tickster support (tel: 0771-477070 eller mail: support@tickster.com). Trycket hos Tickster support är just nu högt och vi förvarnar om långa väntetider. Tänk på att serviceavgiften inte återbetalas.

   Har du köpt biljett till ett arrangemang som arrangeras av en förening, studieförbund eller annan extern arrangör:
   Vi hänvisar dig direkt till arrangören för frågor. Kontaktuppgifter till respektive arrangör finns på kulturhusetkomedianten.se i varje arrangemang.

   För biljetter som ej kan återköpas, kanske kan du ge bort din biljett till någon som vaccinerat sig?
  • Men alla barn då? Vid offentliga föreställningar som riktar sig till barn och unga under 18 år behövs vaccinationsbevis bara uppvisas i entrén av de medföljande vuxna. Detta gäller arrangemang med ett antal över 100 besökare.
  • “Ålder är ju bara en siffra” I vissa fall kan det vara svårt att gissa ålder på en person genom att bara titta på hen, och i denna situation har vi inte utrymme för gissningar - så var beredd på att kunna styrka att du är under 18 år om du inte kan visa upp ett vaccinationsbevis.
  • Jag har precis varit sjuk i covid-19 - då har jag ju antikroppar och kan väl komma in på arrangemanget? Nej, beslutet regeringen fattat med bakgrund i Folkhälsomyndighetens rekommendation är att antikroppstest inte är giltigt vid entré.
  • Jag kan visa ett negativt PCR-test Nej, PCR-test gäller inte, endast vaccinationsbevis.
  • Det var inte 100 personer i publiken och jag behövde ändå visa upp vaccinationsbevis? Varbergs teater har 311 sittplatser. De flesta arrangemang som genomförs i teatern är tänkta att locka fler än 100 besökare, men ibland kan det bli färre. Det vet vi oftast först vid insläpp, en del besökare köper biljett precis innan arrangemanget. Därför tar vi höjd för att de arrangemang som vi tror närmar sig 100-gränsen kommer vi att kolla vaccinationsbevis. på. Arrangemang i Lilla Teatern omfattas inte av regeln om vaccinationsbevis då det är en mindre lokal med ett maxantal under 100 personer.
  • Vem ansvarar egentligen? Vi hyr ofta ut våra lokaler till externa arrangörer. Externa arrangörer som väljer att inte kräva vaccinationsbevis behöver i stället följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang. Det är deras ansvar att se till att restriktioner följs på deras arrangemang. Om du upplever att så inte är fallet, ta gärna kontakt med oss via kultur@varberg.se
  • Arrangemang framåt då? För arrangemang från den 1 december 2021, där biljetter är köpta från den 26 november 2021, kommer giltigt vaccinationsbevis krävas. Återköp av dessa biljetter kommer ej vara möjligt.

  Läs mer om vaccinationsbevis hos

  E-hälsomyndigheten: Svar på vanliga frågor om covidbevis Länk till annan webbplats.

  Regeringen: Beslut om vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller från 1 december 2021 Länk till annan webbplats.

  Folkhälsomyndigheten: Förslag på åtgärder mot covid-19 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: 2021-12-02

 3. Omsorg och seniorverksamhet

  Senast publicerad: 2021-11-01

 4. Skola och utbildning

  Den 1 november 2021 ändrades rekommendationerna om hur länge man ska stanna hemma vid symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Då ändrades också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när. Rekommendationerna är olika beroende av ålder, om man har haft covid-19 det senaste halvåret eller ej och om man är vaccinerad eller ej.

  För mer information om vad som gäller för dig/ditt barn besök Folkhälsomyndigheten hemsida. Det här gäller från den 1 november — Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

  Vårdnadshavare och elever informeras löpande via Unikum.

  Nedan presenteras ett antal vanliga frågor med svar:

  Jag har blivit permitterad/uppsagd. Vad gäller för mitt barns vistelse på fritidshemmet?

  Förändringar i inkomst eller familjeförhållanden ska meddelas så snabbt som möjligt för att vi ska kunna debitera rätt avgift. Den nya avgiften gäller från och med nästkommande månad.

  Om du är permitterad på heltid gäller samma regler som för arbetssökande, det vill säga att barnet inte har rätt till fritidshemsplats. Vid uppsägning av fritidshemsplats på grund av arbetslöshet eller permittering räknas vårdnadshavarens sista arbetsdag som sista placeringsdag.

  Om du som vårdnadshavare är permitterad en viss procent och endast arbetar under den tid som barnet går i skolan har du inte rätt att lämna barnet på fritidshemmet. Är du permitterad och arbetar exempelvis två heldagar per vecka, har barnet kvar sin plats på fritidshemmet och kan vistas där de tider du arbetar, förutsatt att du inte har en make/maka/sambo som är hemma utan sysselsättning. Om du har oförändrad inkomst betalar du samma avgift som vanligt. Om din inkomst förändras ska du anmäla detta via kommunens självserviceportal.

  Mer information samt blankett för uppsägning av fritidshemsplats finns på sidan. Uppsägning av fritidshemsplats vid permittering.

  Jag har blivit permitterad/uppsagd. Vad gäller för mitt barns vistelse på förskolan?

  Förändringar i inkomst eller familjeförhållanden ska meddelas så snabbt som möjligt för att vi ska kunna debitera rätt avgift. Den nya avgiften gäller från och med nästkommande månad.

  Om du är permitterad på heltid gäller samma regler som för arbetssökande, det vill säga att barnet har rätt till 15 timmar vistelsetid på förskola eller pedagogisk omsorg per vecka.

  Om du som vårdnadshavare är permitterad en viss procent av din tjänst har ditt/dina barn rätt att visats på förskolan under den tid du arbetar, förutsatt att du inte har en make/maka/sambo som är hemma utan sysselsättning.

  Vilka regler och avgifter gäller för förskolan?

  Här hittar du mer information om regler och avgifter i förskola och pedagogisk omsorg i Varbergs kommun.

  Jag vill inte att mitt barn går till skolan nu, får hen stanna hemma?

  Om ditt barn är fullt friskt och går i grundskolan är det viktigt att hen går till skolan och deltar i undervisningen. Hen riskerar annars att få ogiltig frånvaro.

  Vilka åtgärder tar kommunens skolor och förskolor för att undvika smittspridning?

  Våra skolor arbetar förebyggande för att allmänt minska smittspridning. Ett sätt är att följa och sprida information om förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner. Exempel på sådana åtgärder är att undvika att röra vid ansikte eller ögon, att undvika nära kontakt med sjuka personer samt att tvätta händerna noga och ofta.

  Vad gäller för vård av barn (vab) vid misstanke om smitta?

  Regler kring vård av barn (vab) finns på Försäkringskassans webbsida om coronaviruset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  Öppna förskolan är öppen. All verksamhet är just nu utomhus. Verksamheten anpassas så att den kan bedrivas på ett smittsäkert sätt med en gräns på åtta personer per aktivitet. Vi ber våra besökare att följa Folkhälsomyndighetens råd, det vill säga stanna hemma om du eller ditt barn uppvisar symtom som snuva, hosta eller feber. Håll avstånd och god hygien.

  Om du vill besöka Öppna förskolans aktiviteter behöver du föranmäla dig.

  Mer information finns på Öppna förskolan Öppnas i nytt fönster..

  Senast publicerad: 2021-11-05

 5. Näringsliv

  Alla verksamheter ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.

  Folkhälsomyndigheten har samlat förslag på åtgärder på sin webbplats.

  Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad: 2021-11-01

 6. Övrigt

  Var uppmärksam på att det förekommer spridning av falsk information. Hos oss hittar du korrekt information om situationen i Varberg, men tänk på att uppgifter snabbt kan bli inaktuella i samband med nya uppdateringar och rekommendationer. Vid förändringar uppdaterar vi alltid så snart vi har möjlighet.

  Om du besöker kommunens kontaktcenter Varberg direkt eller det statliga servicekontoret med Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten möts du av en besöksvärd på måndagar, onsdagar och fredagar.

  Det är det statliga servicekontoret som har en besöksvärd de dagar de har öppet för att det inte ska bli för många besökare samtidigt i lokalen. Besöksvärden tar emot i entrén och släpper in besökare eller ber dem vänta utanför.

  Hemmet ska vara en trygg plats både för barn och vuxna. Men tyvärr är det inte alltid så. Våld i nära relationer sker oftast i hemmet där det saknas utomstående vittnen.

  Här hittar du som är utsatt för våld eller närstående till någon som du misstänker utsätts för våld information om vart du ska vända dig för att få stöd och hjälp.

  Våld i nära relationer

  Coronapandemin har för många människor fört med sig ökad oro och bekymmer till följd av exempelvis problem i familjen, ensamhet och ekonomisk press. Om du som kommuninvånare behöver akut hjälp kan du alltid kontakta socialtjänsten.

  Akut hjälp

  På webbsidan krisinformation.se finns råd som kan vara hjälpsamma vid oro. Där finns också kontaktuppgifter till nationella organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

  Den intensiva medierapporteringen och stora förändringar i vardagen väcker tankar och känslor även hos barn. Hur barn reagerar kan variera, men det finns några viktiga saker att tänka på när du som vuxen pratar med barn om coronaviruset. På webbsidan krisinformation.se hittar du tips och råd.

  Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

  Var och en behöver ta sitt ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undvika platser där många människor samlas. Från kommunens sida hjälper vi till att påminna om att hålla avstånd genom skyltning och information på våra webbsidor och sociala medier. Mer information om kampanjen finns på varberg.se/hallavstand

  Senast publicerad: 2021-11-01

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

Självservice & blanketter