Den sjukaste tiden

Moln

Det var en tid då inget blev som vanligt. Vi blev kastade in i en global kris, och ingen visste vad som skulle hända. Det vet vi fortfarande inte. På kort tid fick vi ställa om och ställa in, tänka coronasäkert och anpassa oss till det nya normala. Pandemin har fått oss att känna ensamhet, oro och uppgivenhet — men även omtanke, medmänsklighet och mod.

Här kommer tankar och berättelser från Varbergs kommun i en tid då vi samarbetat på helt nya sätt.

Drake
Träd Hus

Välj hur och om vad du vill läsa i coronaarkivet

 1. Berättelser 24 januari 2022

  Trots hög smittspridning klarar vi vårt uppdrag

  Just nu har vi en hög smittspridning av covid-19 och andra virus i samhället. Många är hemma på grund av att de är sjuka, vårdar sjuka barn eller sitter i karantän för att någon i familjen är sjuk eller har symptom. Detta påverkar till viss del att vår förmåga att bedriva våra verksamheter - men de flesta förvaltningar klarar sig ganska bra.

 2. Berättelser 15 november 2021

  Digitala livevisningar - nödlösning som blev lyckat koncept

  Pandemin har gjort att många fått tänka i nya banor. Jenny Forsgren, konstpedagog på Varbergs konsthall, tröttnade själv på alla inspelade konstvisningar som blev följden när verksamheter tvingades stänga för publik. ”Vore det inte roligare live?” tänkte hon, och testade att ha digitala livevisningar för Varbergs skolklasser.

 3. Berättelser 15 oktober 2021

  Vaccination av skolungdomar

  Den 15 oktober påbörjades vaccinationen av ungdomar i åldern 12–15 år. För att de skulle känna sig så trygga som möjligt valde man att utföra vaccinationerna på skolorna.

 4. Berättelser 12 oktober 2021

  Vaccination med dos 3 inom vård och omsorg

  I början av oktober började man planera inför vaccinationen av dos 3 inom vård och omsorg. Än en gång byggde man upp en organisation för vaccinationsverksamhet och ordnade med lokaler, transport, bemanning och IT-stöd.

 5. Berättelser 04 oktober 2021

  Vaccinationscentralen avvecklad – nu blickar Arena Varberg framåt mot nya event och möten

  Arena Varberg ställde om delar av sina lokaler till vaccinationscentral under pandemin. Nu är deras samhällsviktiga insats avslutad och Region Halland erbjuder istället vaccination på vårdcentralerna. Arena Varberg ser nu fram emot att öppna upp för nya evenemang och möten.

 6. Berättelser 30 september 2021

  En sommar under pandemin

  Sommaren 2021 bjöd på många fina soldagar, jordgubbar, sand mellan tårna och möjligheten till att besöka stadens olika turistmål. Tack vare de insatser som genomfördes i våras och under sommaren kunde sommaren 2021 upplevas som vilken sommar som helst trots den pågående pandemin.

 7. Berättelser 29 juni 2021

  Så förbereder vi en trygg hemestersommar

  Vi välkomnar turister och kommuninvånare till att uppleva stad och landsbygd i sommar. För en säker sommarupplevelse förlängs säsongen samtidigt som vi gör flera insatser för att undvika trängsel och minska risken för ökad smittspridning.

 8. Berättelser 28 juni 2021

  Historisk vaccinationsinsats i mål

  Den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19 inom vård och omsorg samt vårdnära yrken i Varbergs kommun är nu avslutad. Hela 85 % av kommunens personal på äldreboenden samt hemtjänsten och 94% av patienter/kunder på kommunens äldreboenden och inom hemsjukvården vaccinerade sig.

 9. Berättelser 24 juni 2021

  Måste vara flexibel

  Under pandemin har kommunens skolsköterskor bidragit i det viktiga vaccinationsarbetet. En av dem är skolsköterskan Eva Andersson som både har varit ny på jobbet och har hjälpt till att vaccinera kommunens vårdpersonal.

 10. Berättelser 18 juni 2021

  Doldisarna i vaccinationsinsatsen

  En fixare som älskar att hjälpa till och skapa trivsel, och en analytisk problemlösare med sinne för statistik. Marie och Jenny har olika talanger och kompetens, men båda har bidragit till vaccinationsinsatsen i Varbergs kommun.

 11. Berättelser 11 juni 2021

  Medarbetarna på Daniels avdelning har inte sett varandra på länge

  Det har gått ett helt år och några månader sedan Daniel Holdenmark och de flesta av hans 18 medarbetare började med delvis distansarbete, för att sedan i oktober arbeta i princip helt på distans.

 12. Berättelser 20 maj 2021

  Ute på tillfälligt uppdrag

  Chatarina Karlsson arbetar i vanliga fall som trafikövervakare på hamn- och gatuförvaltningen. Under våren har hon tillfälligt fått nya arbetsuppgifter och har hjälpt Länsstyrelsen med tillsyn. Hon och kollegan Christian Skröder har varit ute hos olika företag för att se hur pandemilagen efterlevs.

 13. Berättelser 23 april 2021

  "Som att gå in i ett brinnande hus"

  Att säga att de befunnit sig i pandemins skugga är fel. Jessica Botsjö, Carolin Andreasson och Carina Stjernström på Östergårdens särskilda boende har arbetat mitt i den. Nu är det åtta veckor sedan de fick sin andra vaccinationsspruta – och lättnaden är stor.

 14. Berättelser 23 februari 2021

  ”De gör ett fantastiskt arbete”

  Just nu pågår vaccinationerna mot covid-19, där våra kommunsköterskor gör ett viktigt arbete, både med vaccinationer och med att täcka upp för varandra i det löpande arbetet.

 15. Berättelser 12 februari 2021

  Kommunens vaccinsamordnare: -Jag har aldrig varit med om en sådan total uppslutning

  Den 10 december blev kultur-och fritidschefen Katarina Sundberg kommunens vaccinsamordnare. Hon tvekade inte att axla rollen. - Just nu går vaccineringen före allt annat. Så viktigt är det, säger hon. I Varberg har nu alla som bor på särskilda boenden fått sin andra dos.

 16. Berättelser 22 januari 2021

  Nu vaccineras vårdnära medarbetare

  Anna-Lena Sivertsson är sjuksköterskan som under våren 2020 bytte arbetet på Kommunhälsan mot socialförvaltningens verksamheter några dagar i veckan för att lätta på det hårda trycket som så snabbt blev en verklighet på bland annat våra äldreboenden. Nu står hon och sjuksköterskekollegorna i fokus igen.

 17. Berättelser 14 januari 2021

  Hon ser sprutan som en räddning

  Den här dagen har Gerd Augustsson, som så många andra, väntat på i flera månader. Äntligen ska hon få sin första dos vaccin mot covid-19.

 18. Berättelser 11 januari 2021

  Det känns bra i hjärtat att hjälpa till

  Detta annorlunda år har plockat fram en laganda och kämpaglöd som har kommit väl till pass under krisen. Medarbetare har gjort frivilliga förflyttningar till andra förvaltningar för att erbjuda sin hjälp och göra en insats, både för kollegornas och medborgarnas skull. Det här är Erika Erikssons berättelse.

 19. Berättelser 11 januari 2021

  Förändringar pronto för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

  Ny lagstiftning och nya restriktioner förändrade arbetet från en dag till en annan. Här berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Viktor Brandt om hur han och hans kollegor snabbt fick ställa om.

 20. Berättelser 11 januari 2021

  Kampen mot corona ute på fältet

  Socialförvaltningens bemanningsenhet bildade i våras en särskild arbetsgrupp, som hade uppgiften att jobba med covidsmittade vårdtagare på boenden i kommunen. Ett slitsamt och känsloladdat arbete som har skapat många starka minnen. Jennifer Astorsson berättar om sin upplevelse.

 21. Berättelser 11 januari 2021

  Att skapa trygghet i en förändring

  Nya rutiner, smittspårning och tolkning av restriktioner har varit en utmaning för kommunens dagliga verksamhet arbetscentrum under året. Här är alltid kundernas trygghet i fokus.

 22. Berättelser 17 december 2020

  Problemlösning utifrån olika behov

  Digitalisering har varit nyckeln för att upprätthålla många kommunala verksamheter under pandemin. Men i vissa fall kan det stjälpa snarare än hjälpa och då gäller det att hitta andra lösningar. Det vet Christer Allestad, avdelningschef på utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

 23. Berättelser 17 december 2020

  Vi var närvarande när det small till

  Under vårens brinnande kris arbetade kommunens skyddsteam hårt för att tillsammans med vårdpersonalen minska smittspridningen i den kommunala omsorgen. Nu är det åter dags för teamets enhetschef Ann Thomson Ahlbom och sjuksköterska Therese Kleveland att kavla upp ärmarna.

 24. Berättelser 17 december 2020

  Ledarskap i en kris

  Hur har det varit att leda Varbergs kommuns arbete i en sådan här oförutsägbar tid? Vad har varit den största utmaningen med detta annorlunda år? Här delar kommundirektör Carl Bartler med sig av sina reflektioner.

 25. Berättelser 11 december 2020

  Alla känner nog att det ska bli skönt med ett jullov

  På Arena Varberg är det vanligtvis liv, rörelse och uppsluppen stämning med konserter, konferenser och event. När restriktionerna satte stopp för evenemangen blev läget ett annat. Maria Östby och Inger Långström från Arena Varberg berättar om sitt annorlunda år.

 26. Berättelser 11 december 2020

  Oväntade utmaningar i kommunikationen till allmänheten

  På kultur- och fritidsförvaltningen har anpassningarna varit många under det gångna året. Kommunikatören Emelie Birgersson har därför haft en del att göra. Här delar hon med sig av ett coronaminne.

 27. Berättelser 11 december 2020

  Det blev inte som vanligt – men det blev bra ändå

  Tankar och minnen från det gångna året finns det gott om bland kollegorna i kommunen. Här delar kommunikatören Cecilia Werner med sig av sitt coronaminne.

 28. Berättelser 11 december 2020

  Kreativt samarbete med gott humör i en orolig tid

  Tillströmning av turister och förhindrande av smittspridning skulle tidigare i år kombineras i vår sommarstad. Kommunikatören Anna Beuerman minns tillbaka och reflekterar över den gångna sommaren.

 29. Berättelser 11 december 2020

  Rutiner kastas om för städning och lunchservering

  Från serveringsbestick och tagytor till fulla papperskorgar och hygienmaterial. Coronapandemin har kastat om både lunchservering och städrutiner i kommunen. Verksamhetsutvecklare Sophia Ånhed berättar mer.

 30. Berättelser 11 december 2020

  Ett annorlunda år på Stadshotellet

  En del av näringslivet som har genomgått ett riktigt tufft år är hotellbranschen. Med avbokningar, risk för trängsel och ständigt nya restriktioner har anpassningarna varit många. Stadshotellets hotelldirektör Bo Samuelsson berättar mer.

 31. Berättelser 11 december 2020

  Coronareflektioner på Varberg direkt

  Kommunens kontaktcenter Varberg direkt är vägen in i kommunen för de som vill ha information, stöd, hjälp eller få kontakt med en tjänsteman. På andra sidan telefonlurarna sitter nästan tjugo kommunvägledare och hjälper medborgarna i deras ärenden.

 32. Berättelser 11 december 2020

  Inkludering på avstånd

  Kommunens inkluderingscentrum arbetar på olika sätt med målgruppen nyanlända, och för dem är det fysiska mötet oslagbart. Vad händer då när människor uppmanas undvika just detta? Kollegorna på inkluderingscentrum försöker finnas där för sina kunder, trots brinnande kris.

 33. Berättelser 23 november 2020

  Jag hoppas verkligen inte att vi får en sån här pärs till!

  Ett ständigt pusslande för att få dagens lektioner att gå ihop, och sjukfrånvaro till höger och vänster. Läget på Trönningeskolan har varit minst sagt tufft det sista.

 34. Berättelser 14 september 2020

  Snickarglädje mitt i krisen

  Uteblivna semesterresor har lett till att renoveringsdrömmar har dammats av och snickarbältet har åkt på. Corona har fått varbergare att söka bygglov som aldrig förr.

 35. Berättelser 01 juli 2020

  Utomhusopera gör succé på äldreboende

  Under våren och sommaren anordnas utomhuskonserter på äldreboenden i Varbergs kommun. Artister har bokats via den samverkan som finns mellan Varbergs kommun och Region Halland för att främja kultur för äldre.

 36. Berättelser 18 juni 2020

  Digitala kafferep skapar gemenskap i en annorlunda vardag

  Frågesport, museivisning och digitala kafferep står på programmet i Aktiv seniors nyaste mötesplats Nätverket. Vi har mött Bengt och Margot som är trogna besökare på dessa aktiviteter.

 37. Berättelser 17 juni 2020

  Sparbanksstiftelsen stöttar med digitala verktyg till äldreboenden

  När det råder besöksförbud på våra äldreboenden och nära och kära inte kan träffas som vanligt, bidrar Sparbanksstiftelsen med medel till Ipads och webbkameror som gör det möjligt för äldre och anhöriga att kunna hålla kontakten.

 38. Berättelser 20 maj 2020

  Ett gott gäng som hjälps åt - arbetet på kommunens korttidsboende för covid-19-patienter

  På korttidsboendet som tillfälligt har gjorts om till boende för covid-19-patienter är personal och patienter numera vana vid de nya hygienrutinerna; skyddskläder och olika zoner.

 39. Berättelser 04 maj 2020

  Donationer från näringslivet fyller lagret på Östergården

  Munskydd, plasthandskar och visir – socialförvaltningen har byggt upp ett välfyllt lager av skyddsmaterial med anledning av coronaviruset. Varje vecka anländer nya kartonger från stora och små företag som vill stötta vården.

 40. Berättelser 29 april 2020

  Kreativa initiativ när näringslivet stöttar vården

  Tusentals insamlade kronor som gått till inköp av skyddsutrustning och företag som låter 3D-printern producera visirhållare – det ideella engagemanget för att stötta socialförvaltningen är stort hos de lokala företagen.

 41. Berättelser 22 april 2020

  Nu blir ingenjören vårdbiträde – för en tid

  Sigrid Skarsgård är exploateringsingenjör på samhällsutvecklingskontoret. I vanliga fall! Just nu sitter hon i skolbänken för att friska upp sina vårdkunskaper.

 42. Berättelser 17 april 2020

  Sjuksköterskor med rätt att göra en insats

  Våren 2020 är deras kompetens en hårdvaluta, en av de mest eftertraktade i hela världen. Och sjuksköterskorna Helena Arkemar och Anna-Lena Sivertsson på Kommunhälsan är mer än redo att byta arbetsplats för att göra en insats. – Alla måste göra vad de kan, och alla kan göra något!

 43. Berättelser 15 april 2020

  Handla mat blir ett vanligare stöd

  Allt fler använder det stöd som Röda Korset nu erbjuder riskgrupper. Det handlar om hjälp med att utföra matinköp eller andra enklare ärenden.

 44. Berättelser 03 april 2020

  Nytänkande i klassrummen på distans

  Det ekar tomt i korridorerna på Peder Skrivares skola, precis som i landets övriga gymnasieskolor. Men i lärarnas arbetsrum är det desto mer rörelse och distansundervisningen är i full gång.

 45. Berättelser 01 april 2020

  Maria och hennes vänner hoppas på en ljusnande framtid

  Det här skulle varit deras bästa tid. Men för gymnasieskolans avgångsklasser är studentens lyckliga dag just nu osäker. –Allra mest saknar jag att inte få gå i skolan med min klass vår sista tid tillsammans, säger tredjeårseleven Maria Söderström.

 46. Berättelser 31 mars 2020

  Filmteamet kavlade upp ärmarna när mycket annat sattes på paus

  Fyra medarbetare från olika enheter gick ihop i ett samarbete som blev Videoteamet. Ett samarbete där kreativitet, lekfullhet och hårt arbete har varit kärnan, och film och samhörighet har blivit resultatet.

 47. Berättelser 30 mars 2020

  Anneli tar biblioteket till dig som är 70+

  Nu när många äldre inte kan besöka biblioteken erbjuds lässugna 70-plussare kostnadsfri hemkörning av böcker. Bibliotekens hemleverans har tagit fart under april månad.

 48. Berättelser 30 mars 2020

  Personalen på Vipvägen slår en skyddande ring kring sina boende

  Hur förklarar man för en person som saknar talat språk varför en familjemedlem inte kan komma på besök? Personalen på Vipvägens gruppboende vet. Varje dag gör de allt de kan för att de boende - ”våra grabbar”- ska ha en så normal tillvaro som bara är möjligt, trots onormala tider.

 49. Berättelser 26 mars 2020

  Hemmaarbete, sammanhållning och IT-stöd

  Under året har många av kommunens medarbetare arbetat på distans. På internservice har IT-stöd till hemmajobbare därför behövts mer än vanligt. Så här har några av kollegorna på IT-avdelningen upplevt hemmaarbete, sammanhållning och ökat IT-stöd.

 50. Berättelser 20 mars 2020

  Ulla Karlsson, 88: ”Alla måste göra vad de kan –sedan får vi se tiden an.”

   På Skansgatans korttidsboende är personalen van vid att skydda sina patienter från olika smittor. Än så länge är besöksförbudet den största förändringen i deras verksamhet.

Tidslinje

 1. Pandemin är över

  WHO bedömer att covid-19 inte längre uppfyller villkoren för att betraktas som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Detta meddelade WHO den 5 maj efter möte med den rådgivande expertkommittén. Det akuta läget avslutas därmed, och övergår i ett mer långsiktigt arbete för att sjukdomens konsekvenser ska hanteras effektivt.

 2. Restriktioner släpps och samhället öppnar upp

  Den 9 februari släpps de flesta restriktioner och våra publika verksamheter kan öppna upp som vanligt. För de som jobbat på distans påbörjas en successiv återgång till arbetsplatsen.

 3. Trots hög smittspridning klarar vi vårt uppdrag

  Många är hemma på grund av att de är sjuka, vårdar sjuka barn eller sitter i karantän för att någon i familjen är sjuk eller har symptom. Detta påverkar till viss del att vår förmåga att bedriva våra verksamheter - men de flesta förvaltningar klarar sig ganska bra.

 4. Ökad smittspridning, nya restriktioner

  En ny mutation av covid-19, omikron, sprider sig snabbt och nya restriktioner införs precis innan jul.

 5. Vaccination av skolungdomar

  Den 15 oktober påbörjas vaccinationen av skolungdomar i åldern 12–15 år.

 6. Bild på spruta - gul spruta på grön bakgrund

  Vaccination med dos 3 inom vård och omsorg

  Den 12 oktober påbörjas vaccinationen med dos 3 på boenden inom vård och omsorg.

 7. Restriktioner lättar och verksamheter öppnar upp

  Den 29 september tas deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort. De flesta av våra verksamheter öppnar upp helt och vi välkomnar våra besökare tillbaka.

 8. Illustration med spruta och plåster

  Vaccinationsinsats i mål

  Den historiska vaccinationsinsatsen av omsorgstagare och medarbetare i kommunen avslutas i midsommartid.

 9. Sköterskor och personal på Arena Varbergs vaccinationscentral

  Vaccinationscentralen på Arena Varberg öppnar

  För en snabb och smidig vaccinering för kommuninvånarna öppnar en vaccinationscentral på Arena Varberg i början av juni 2021.

 10. Jan tar vaccinationsinsatsen i mål

  När Katarina Sundberg nu i maj slutar inom Varbergs kommun tar Jan Hellkvist, avdelningschef på personalkontoret, över hennes roll som vaccinsamordnare.

 11. En välkomnande och ansvarsfull vår i Varberg

  Dagarna börjar så smått att bli ljusare, luften fylls av fågelkvitter och på marken börjar de första blommorna att titta upp. Våren 2021, med alla dess högtidsdagar, blir av – men inte heller i år blir det som vanligt.

 12. Johanna på Rosenfreds hemtjänst hyllas för sina insatser

  Undersköterskan Johanna Flack, Rosenfreds hemtjänst är en av mottagarna till Fredrika Bremer-stipendiet ”vårdtacket”. Johanna hyllas för sina insatser under pandemin. Stipendiet syftar bland annat till att ge erkännande till personer som fått vårt samhälle att fungera, trots en pandemi.

 13. Kommunala utomhusanläggningar öppnas för allmänhet och föreningar

  Varbergs kommun öppnar upp de kommunala utomhusanläggningarna för allmänhet och föreningar.

 14. Illustration med spruta och plåster

  Varberg vaccineras

  Första doserna vaccin ges i Varbergs kommun.

 15. En öppen bok på ett bord

  Biblioteken erbjuder begränsad service

  Nu erbjuder biblioteken i Varbergs kommun begränsad service i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 16. Högstadieskola på distans

  I början av 2021 utökades distansundervisningen även till att gälla elever i årskurs 7-9 på kommunens skolor och även de erbjuds möjlighet att beställa och hämta lunchlådor.

 17. Första vaccinleveransen

  Vaccin som räcker till 4900 personer kommer till Sverige. Vaccinering påbörjas dagen efter. De som har störst behov av skydd mot covid-19 vaccineras först. Det är till exempel personer som bor på särskilda boenden för äldre.

 18. Bibliotek och bad-, is- och idrottsanläggningar stänger

  Fredag 18 december meddelande regeringen att all kommunal verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ner till och med 24 januari 2021, detta för att minska spridningen av covid-19. Därför stängs nu kommunens mötesplatser och anläggningar för kultur, idrott och fritid.

 19. Nya allmänna råd

  Nya allmänna råd som ersätter de lokala allmänna råden börjar gälla.

 20. Gymnasieskolor stängs igen

  Undervisningen under resten av terminen ska ske på distans.

 21. Vårt skyddsteam är nominerat till drottningens pris

  Skyddsteamet på socialförvaltningens hälso- och sjukvårdsavdelning har nominerats till drottning Silvias prestigefyllda pris, Queen Silvia nursing award för det bildspråk som använts i kommunikationen med personer med demens under Corona-pandemin.

 22. Varbergs hållbarhetsvecka Green Week blir digital

  Varbergs hållbarhetsvecka Green Week arrangerades 23-27 november. Veckans evenemang fick ställas om till att bli digitala.

 23. Fyra personer vid en lägereld

  Högst 8 deltagare i allmän sammankomst

  Det beslutas om förbud mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer. Den siffran ska också vara normerande för hur många vi träffas privat, hoppas folkhälsomyndigheten.

 24. Peder Skrivares estetkonsert sänds live

  Tips till tv-soffan och fredagsmyset! Peder Skrivares estetkonsert sändes live men finns att se i efterhand på Facebook .

 25. Bild på spruta - gul spruta på grön bakgrund

  Vaccin på väg

  Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin med tre olika tillverkare. – Om alla de tre vacciner som vi har avtal om blir godkända så har vi säkrat så många doser att det räcker till hela Sveriges befolkning, sade Stefan Löfven.

 26. Antal smittade ökar kraftigt

  Under några veckor i rad konstateras 100-150 personer smittade med coronaviruset i region Halland. Vecka 45 är det plötsligt nästan 500 smittade.

 27. Skärpta råd för Halland - vad gäller för föreningar som bokat kommunens idrottsanläggningar?

  För att begränsa smittspridningen av covid-19 gäller till och med 2020-11-24 lokala allmänna råd i Halland. Varbergs kommun har som en följd av det stängt sina idrottsanläggningar. Detta gäller om din förening har en bokning i någon av anläggningarna.

 28. En regnblöt gata full av höstlöv. En bil långt bort i bakgrunden.

  Regionala allmänna råd i Halland

  Den 27:e oktober infördes skärpta allmänna råd i Skåne och Västra Götaland för att begränsa smittspridning av covid-19. Nu får även Halland skärpta allmänna råd.

 29. Uppskattat ledningsbesök i förskola och skola

  Kommundirektör Carl Bartler och tillförordnad förvaltningschef på förskole- och grundskoleförvaltningen Ing-Marie Rundwall gjorde under höstlovet besök på Barnabro förskola och F-3 på Trönninge skola. De stora samtalsämnena för besöken var frågor kring coronapandemin, framtiden och medarbetarnas upplevelser. Självklart fanns det även tid för lek med barnen!

 30. Varbergs kommuns kommunikatörer har chans att vinna priset Megafonen 2020 – årets kommunikatör 

  Bland 8 utvalda nomineringar hittar vi gruppen Team ABW som består av Varbergs kommunorganisations samlade kommunikatörer. De är nominerade till priset Årets kommunikatör 2020 för sitt arbete med att hålla medarbetare, invånare och besökare informerade om coronaläget under våren.

 31. Viktigast med avstånd

  Nu försvinner de särskilda råden för personer över 70 år. Istället poängteras att alla människor ska hålla fysisk distans.

 32. Inställt nyårsfirande

  Den 21 oktober kommer beskedet att det i år inte blir något nyårsfirande på torget.

 33. Från parkmusik till parkettmusik

  Sofie Brinkmo och Lisa Pedersen delar med sig av kommunens erfarenheter på digital kulturkonferens.

 34. Möjligt att göra olika

  Från och med den 19 oktober 2020 gäller nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Till de tidigare allmänna råden läggs då en möjlighet att införa lokala allmänna råd för att bekämpa smittspridning i en region.

 35. Tillsammans kan vi - igen!

  Efter en sommar med minskad smittspridning av covid-19 befinner vi oss åter i ett allvarligt läge. Låt oss åter hjälpas åt att hålla i och hålla ut. Det mest effektiva vaccinet just nu är det sunda förnuftet och omtanken om varandra!

 36. Besök på särskilda boenden tillåts

  Besök på särskilda boenden har inte varit tillåtet sen den 31 mars. Nu öppnas dörrarna på nytt.

 37. Välkommen tillbaka till en annorlunda vardag!

  Nu är vi många som åter är tillbaka på arbetsplatsen igen efter en speciell sommar. Några utav oss har jobbat hela eller stora delar av sommaren och kanske är på väg mot en välförtjänt vila nu. Oavsett hur du spenderat de senaste veckorna, hoppas jag att du fått tid för återhämtning, och kanske även upptäckt en eller annan ny plats i ditt närområde.

 38. Regnbågsdagar i Varberg

  Den 24-28 juni är det regnbågsdagar i Varberg. Föreningen ProLove som brukar arrangera Pride Varberg har ställt om till Regnbågsdagar, ett anpassat evenemang med anledning av pandemin.

 39. Extra satsning på sommarlovsaktiviteter för barn och unga

  Permitterade föräldrar, inställda feriearbeten och avbokade semesterresor är konsekvenser av coronapandemin som kan göra att barn och unga inte får samma möjligheter till ett aktivt och meningsfullt sommarlov. Därför satsar Varbergs kommun i år extra på kostnadsfria sommarlovsaktiviteter .

 40. Så här jobbar Varbergs kommun för en säker sommar!

  Näringslivsdirektör Martin Andersson och Katarina Sundberg förvaltningschef för kultur och fritid, skickar en hälsning från Apelvikens strand.

 41. Självtester för allmänheten införs

  Från och med den 17 juni 2020 kan invånare i Halland med symtom på covid-19 testa sig för att se om de har en pågående infektion.

 42. Incheckningsdisken på en flygplats. Inga människor.

  Hemesterläge - men resor inom landet blir okej

  "Men läget är fortfarande allvarligt, beskedet innebär inte att faran är över, så varenda resa som nu görs här i sommar ska göras med försiktighet", säger statsminister Stefan Löfven.

 43. Digitalt språkcafé ska möjliggöra språkträning och nya möten även under pandemin

  Nu lanserar Varbergs bibliotek ett digitalt språkcafé. Under torsdagseftermiddag framöver finns det möjlighet till att öva på svenska och träffa nya människor över nätet.

 44. Svenska flaggans dag - digitalt

  Det blev inget firande i Societetsparken som vanligt. I stället kunde den som ville titta på när svenska flaggan steg mot skyn, göra det via närmsta skärm.

 45. Öppet brev till kommuninvånare och besökare

  En säregen sommar står för dörren och vi behöver gemensamt ta ansvar för att den ska bli så härlig som möjligt och kunna bjuda på vila och glädje för både varbergsbor och sommargäster.

 46. Parkmusiken blir Parkettmusiken

  I år kan vi inte genomföra Parkmusiken som vi brukar med anledning av covid-19. Istället för att ställa in den populära konsertserien har vi ställt om. Sommaren 2020 blir Parkmusiken Parkettmusiken, ett hybridevenemang med ett begränsat antal platser på Varbergs teater och ett oändligt antal platser på varberg.se/parkettmusiken.

 47. Provtagning av prioriterade grupper inleds

  Den 1 juni 2020 inleds provtagning för prioriterade grupper. Detta gäller bland annat personal inom hälso- och sjukvården, patienter men även personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

 48. Undervisning på plats

  Regeringen meddelar att gymnasier och högskolor får möjlighet att öppna igen.

 49. I år firar vi nationaldagen hemma hos kommunivånarna

  Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i Societetsparken den 6 juni 2020. Istället för att ställa in har stora delar av evenemanget flyttats hem till kommuninvånarna.

 50. Tack för att ni finns där för varandra och för invånarna!

  Covid-19 har inneburit en större ansträngning än normalt på många av socialförvaltningens verksamheter. För några veckor sedan gick vi därför ut med en vädjan till alla medarbetare att fylla i sin kompetens i kompetensmodulen och anmäla sig som frivilliga inhoppare på ställen där det eventuellt skulle behövas extra personalstyrka i krisen.

 51. Lunch på distans

  De gymnasieelever som studerar på distans erbjuds möjlighet att beställa och hämta ut lunchlådor med mat som de kan värma hemma.

 52. Närbild på en blombukett med blå och gulvita blommor i.

  Det blir en annorlunda sommaravslutning i år

  Sommaravslutningar, skolavslutningar och andra större sammankomster inom Varbergs kommuns förskolor och skolor kommer att bli annorlunda i år.

 53. Porträtt, utomhus

  – Jag känner mig trygg med Varbergs arbete

  Camilla Adielsson, expert inom smittskydd och vårdhygien från Vårdhygien Halland besökte Varberg förra veckan och träffade då socialförvaltningens samverkansgrupp. Vi ringde upp henne för att ställa lite frågor om covid-19 inom vård och omsorg.

 54. Kulturskolan erbjuder kreativt dagläger på tryggt avstånd

  Kulturskolan Varberg planerar att genomföra det populära daglägret Sommarkulturskolan även 2020. Aktiviteterna och lokalerna kommer att anpassas efter det rådande läget med covid-19.

 55. Kommunen inventerar omsorgskompetens

  Har du kompetens inom vård och omsorg? Den frågan fick alla kommunens medarbetare i slutet av mars. Syftet var att bygga en intern beredskap ifall brist på personal inom vård och omsorg skulle uppstå.

 56. Politiska möten på distans

  Den 21 april beslutade kommunfullmäktige att sammanträden i samtliga nämnder och utskott, inklusive krisledningsnämnden, får ske på distans.

 57. En äldre byggnad mot en blå himmel, och en vimpel på en flaggstång

  Beslut om studentavslutning 2020

  Under tisdag förmiddag hölls en pressträff där gymnasiechef och studentkommittén från Peder Skrivares skola samt rektorer från Drottning Blankas Gymnasium, LBS Gymnasium, och Sveriges Ridgymnasium informerade om beslut tagna för studentavslutning 2020.

 58. Ett bord fyllt med bullar och kakor

  Nytt åtgärdspaket underlättar för Varbergs företag

  Idag godkändes kommunens åtgärdspaket som ska underlätta för näringslivet. Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) välkomnar åtgärderna och fortsätter driva frågor som ska göra tillvaron enklare för företagen.

 59. Grafik: En hand med ett hjärta i handflatan

  Nationellt besöksförbud

  Regeringen inför besöksförbud på landets samtliga särskilda boenden.

 60. Högst 50 deltagare i allmän sammankomst

  Regeringen förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

 61. Nilson Group stöttar med utrustning

  I oroliga tider, är det gott att se hur olika delar av samhället sluter upp bakom varandra. Både privatpersoner och näringslivet vill dra sitt strå till stacken och bidra till att mildra situationen. Här kommer ett fint exempel på det.

 62. Porträtt, utomhus

  Tack för era fantastiska insatser!

  Kommundirektören tackar medarbetarna för fina insatser under pandemins första veckor.

 63. En strand vid havet, full av lilarosa blommor 

  Hemesterläge igen

  Tänk igenom om din planerade inrikesresa verkligen är nödvändig, säger Folkhälsomyndigheten.

 64. Tangenterna på en dator

  Undervisning på distans

  Regeringen beslutar om distansundervisning. Peder Skrivares skola, Vuxenutbildningen i Varbergs kommun och Campus Varberg ställer om för att utföra undervisningen på distans.

 65. Kommundirektör Carl Bartler och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil

  Öppet brev till Varbergs kommuninvånare

  Carl Bartler, kommundirektör, och Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens orförande skriver ett öppet brev till kommuninvånarna.

 66. Två äldre personer dricker kaffe

  Aktiv Senior pausas

  Hela Aktiv Seniors verksamhet pausas och alla Aktiv Seniors mötesplatser stänger för att minska smittspridning.

 67. Grafik: Ett större och ett mindre hus med hjärtan i

  Särskilda restriktioner för 70+

  Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma och inte gå ut ens för att handla mat.

 68. Grafik: Ett hus med ett hjärta i

  Den som kan bör jobba hemifrån

  Folkhälsomyndigheten uppmanar arbetsgivare att införa distansarbete för dem som har möjlighet.

 69. En vidsträckt strand, med bara ett sällskap

  Hemesterläge

  Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till andra länder på grund av smittan.

 70. Besöksförbud på kommunens boenden

  Kommunen inför besöksförbud på alla särskilda boenden och korttidsboenden för äldre. Förbudet gäller även korttidsboende för barn inom LSS. Restriktioner införs för besök på övriga särskilda boenden.

 71. Ett hav med vågor och ljus, som vid solnedgång.

  Virusutbrottet klassas som en pandemi

  Världshälsoorganisationen WHO klassar viruset som en pandemi. Viruset har nu upptäckts i 114 länder och 4000 personer har avlidit. WHO understryker vikten av att alla världens länder nu förbereder sig för sjukdomen. Det gäller framförallt sjukvården.

 72. Händer som sträcks upp i luften framför en scen

  Högst 500 deltagare i allmän sammankomst

  Regeringen beslutar att allmänna sammankomster med fler än 500 personer inte är tillåtna. Detta leder till att många arrangemang och event ställs in.

 73. Första bekräftade fallen i Varberg

  Två personer på Campus i Varberg har blivit smittade på en gemensam resa.

 74. Kreativitet och digitalisering på Seniormässan

  2 200 personer besökte Seniormässan 2020 och inspirerades av utställare och föreläsare från Varbergs kommun.

 75. En tvål

  Låg risk för spridning i Sverige

  Vi följer rapporteringen om ett nytt coronavirus och omvärldsbevakar. Kanske är det dags att lägga upp information om viruset till invånarna på webben? Men risken för smittspridning i Sverige är låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Vi avvaktar.

 76. Coronavirus i Sverige

  Första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige. En kvinna som besökt Wuhan i Kina är smittad.

 77. En stor festlokal med hundratals dukade platser

  Vinterfest för kommunens medarbetare

  Omkring 1 000 medarbetare samlas för festligheter på Arena Varberg fyra kvällar i rad, bara veckor innan vi är mitt inne i en global kris.

true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true true
 1. Händelser 18 juli 2023

  Pandemin är över

  WHO bedömer att covid-19 inte längre uppfyller villkoren för att betraktas som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Detta meddelade WHO den 5 maj efter möte med den rådgivande expertkommittén. Det akuta läget avslutas därmed, och övergår i ett mer långsiktigt arbete för att sjukdomens konsekvenser ska hanteras effektivt.

 2. Händelser 10 februari 2022

  Restriktioner släpps och samhället öppnar upp

  Den 9 februari släpps de flesta restriktioner och våra publika verksamheter kan öppna upp som vanligt. För de som jobbat på distans påbörjas en successiv återgång till arbetsplatsen.

 3. Händelser 24 januari 2022

  Trots hög smittspridning klarar vi vårt uppdrag

  Många är hemma på grund av att de är sjuka, vårdar sjuka barn eller sitter i karantän för att någon i familjen är sjuk eller har symptom. Detta påverkar till viss del att vår förmåga att bedriva våra verksamheter - men de flesta förvaltningar klarar sig ganska bra.

 4. Berättelser 24 januari 2022

  Trots hög smittspridning klarar vi vårt uppdrag

  Just nu har vi en hög smittspridning av covid-19 och andra virus i samhället. Många är hemma på grund av att de är sjuka, vårdar sjuka barn eller sitter i karantän för att någon i familjen är sjuk eller har symptom. Detta påverkar till viss del att vår förmåga att bedriva våra verksamheter - men de flesta förvaltningar klarar sig ganska bra.

 5. Händelser 23 december 2021

  Ökad smittspridning, nya restriktioner

  En ny mutation av covid-19, omikron, sprider sig snabbt och nya restriktioner införs precis innan jul.

 6. Berättelser 15 november 2021

  Digitala livevisningar - nödlösning som blev lyckat koncept

  Pandemin har gjort att många fått tänka i nya banor. Jenny Forsgren, konstpedagog på Varbergs konsthall, tröttnade själv på alla inspelade konstvisningar som blev följden när verksamheter tvingades stänga för publik. ”Vore det inte roligare live?” tänkte hon, och testade att ha digitala livevisningar för Varbergs skolklasser.

 7. Händelser 15 oktober 2021

  Vaccination av skolungdomar

  Den 15 oktober påbörjas vaccinationen av skolungdomar i åldern 12–15 år.

 8. Berättelser 15 oktober 2021

  Vaccination av skolungdomar

  Den 15 oktober påbörjades vaccinationen av ungdomar i åldern 12–15 år. För att de skulle känna sig så trygga som möjligt valde man att utföra vaccinationerna på skolorna.

 9. Händelser 12 oktober 2021

  Vaccination med dos 3 inom vård och omsorg

  Den 12 oktober påbörjas vaccinationen med dos 3 på boenden inom vård och omsorg.

 10. Berättelser 12 oktober 2021

  Vaccination med dos 3 inom vård och omsorg

  I början av oktober började man planera inför vaccinationen av dos 3 inom vård och omsorg. Än en gång byggde man upp en organisation för vaccinationsverksamhet och ordnade med lokaler, transport, bemanning och IT-stöd.

 11. Berättelser 04 oktober 2021

  Vaccinationscentralen avvecklad – nu blickar Arena Varberg framåt mot nya event och möten

  Arena Varberg ställde om delar av sina lokaler till vaccinationscentral under pandemin. Nu är deras samhällsviktiga insats avslutad och Region Halland erbjuder istället vaccination på vårdcentralerna. Arena Varberg ser nu fram emot att öppna upp för nya evenemang och möten.

 12. Berättelser 30 september 2021

  En sommar under pandemin

  Sommaren 2021 bjöd på många fina soldagar, jordgubbar, sand mellan tårna och möjligheten till att besöka stadens olika turistmål. Tack vare de insatser som genomfördes i våras och under sommaren kunde sommaren 2021 upplevas som vilken sommar som helst trots den pågående pandemin.

 13. Händelser 29 september 2021

  Restriktioner lättar och verksamheter öppnar upp

  Den 29 september tas deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort. De flesta av våra verksamheter öppnar upp helt och vi välkomnar våra besökare tillbaka.

 14. Berättelser 29 juni 2021

  Så förbereder vi en trygg hemestersommar

  Vi välkomnar turister och kommuninvånare till att uppleva stad och landsbygd i sommar. För en säker sommarupplevelse förlängs säsongen samtidigt som vi gör flera insatser för att undvika trängsel och minska risken för ökad smittspridning.

 15. Händelser 28 juni 2021

  Vaccinationsinsats i mål

  Den historiska vaccinationsinsatsen av omsorgstagare och medarbetare i kommunen avslutas i midsommartid.

 16. Berättelser 28 juni 2021

  Historisk vaccinationsinsats i mål

  Den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19 inom vård och omsorg samt vårdnära yrken i Varbergs kommun är nu avslutad. Hela 85 % av kommunens personal på äldreboenden samt hemtjänsten och 94% av patienter/kunder på kommunens äldreboenden och inom hemsjukvården vaccinerade sig.

 17. Berättelser 24 juni 2021

  Måste vara flexibel

  Under pandemin har kommunens skolsköterskor bidragit i det viktiga vaccinationsarbetet. En av dem är skolsköterskan Eva Andersson som både har varit ny på jobbet och har hjälpt till att vaccinera kommunens vårdpersonal.

 18. Berättelser 18 juni 2021

  Doldisarna i vaccinationsinsatsen

  En fixare som älskar att hjälpa till och skapa trivsel, och en analytisk problemlösare med sinne för statistik. Marie och Jenny har olika talanger och kompetens, men båda har bidragit till vaccinationsinsatsen i Varbergs kommun.

 19. Berättelser 11 juni 2021

  Medarbetarna på Daniels avdelning har inte sett varandra på länge

  Det har gått ett helt år och några månader sedan Daniel Holdenmark och de flesta av hans 18 medarbetare började med delvis distansarbete, för att sedan i oktober arbeta i princip helt på distans.

 20. Händelser 02 juni 2021

  Vaccinationscentralen på Arena Varberg öppnar

  För en snabb och smidig vaccinering för kommuninvånarna öppnar en vaccinationscentral på Arena Varberg i början av juni 2021.

 21. Berättelser 20 maj 2021

  Ute på tillfälligt uppdrag

  Chatarina Karlsson arbetar i vanliga fall som trafikövervakare på hamn- och gatuförvaltningen. Under våren har hon tillfälligt fått nya arbetsuppgifter och har hjälpt Länsstyrelsen med tillsyn. Hon och kollegan Christian Skröder har varit ute hos olika företag för att se hur pandemilagen efterlevs.

 22. Händelser 03 maj 2021

  Jan tar vaccinationsinsatsen i mål

  När Katarina Sundberg nu i maj slutar inom Varbergs kommun tar Jan Hellkvist, avdelningschef på personalkontoret, över hennes roll som vaccinsamordnare.

 23. Berättelser 23 april 2021

  "Som att gå in i ett brinnande hus"

  Att säga att de befunnit sig i pandemins skugga är fel. Jessica Botsjö, Carolin Andreasson och Carina Stjernström på Östergårdens särskilda boende har arbetat mitt i den. Nu är det åtta veckor sedan de fick sin andra vaccinationsspruta – och lättnaden är stor.

 24. Händelser 31 mars 2021

  En välkomnande och ansvarsfull vår i Varberg

  Dagarna börjar så smått att bli ljusare, luften fylls av fågelkvitter och på marken börjar de första blommorna att titta upp. Våren 2021, med alla dess högtidsdagar, blir av – men inte heller i år blir det som vanligt.

 25. Händelser 25 mars 2021

  Johanna på Rosenfreds hemtjänst hyllas för sina insatser

  Undersköterskan Johanna Flack, Rosenfreds hemtjänst är en av mottagarna till Fredrika Bremer-stipendiet ”vårdtacket”. Johanna hyllas för sina insatser under pandemin. Stipendiet syftar bland annat till att ge erkännande till personer som fått vårt samhälle att fungera, trots en pandemi.

 26. Berättelser 23 februari 2021

  ”De gör ett fantastiskt arbete”

  Just nu pågår vaccinationerna mot covid-19, där våra kommunsköterskor gör ett viktigt arbete, både med vaccinationer och med att täcka upp för varandra i det löpande arbetet.

 27. Berättelser 12 februari 2021

  Kommunens vaccinsamordnare: -Jag har aldrig varit med om en sådan total uppslutning

  Den 10 december blev kultur-och fritidschefen Katarina Sundberg kommunens vaccinsamordnare. Hon tvekade inte att axla rollen. - Just nu går vaccineringen före allt annat. Så viktigt är det, säger hon. I Varberg har nu alla som bor på särskilda boenden fått sin andra dos.

 28. Berättelser 22 januari 2021

  Nu vaccineras vårdnära medarbetare

  Anna-Lena Sivertsson är sjuksköterskan som under våren 2020 bytte arbetet på Kommunhälsan mot socialförvaltningens verksamheter några dagar i veckan för att lätta på det hårda trycket som så snabbt blev en verklighet på bland annat våra äldreboenden. Nu står hon och sjuksköterskekollegorna i fokus igen.

 29. Händelser 15 januari 2021

  Kommunala utomhusanläggningar öppnas för allmänhet och föreningar

  Varbergs kommun öppnar upp de kommunala utomhusanläggningarna för allmänhet och föreningar.

 30. Händelser 14 januari 2021

  Varberg vaccineras

  Första doserna vaccin ges i Varbergs kommun.

 31. Berättelser 14 januari 2021

  Hon ser sprutan som en räddning

  Den här dagen har Gerd Augustsson, som så många andra, väntat på i flera månader. Äntligen ska hon få sin första dos vaccin mot covid-19.

 32. Berättelser 11 januari 2021

  Det känns bra i hjärtat att hjälpa till

  Detta annorlunda år har plockat fram en laganda och kämpaglöd som har kommit väl till pass under krisen. Medarbetare har gjort frivilliga förflyttningar till andra förvaltningar för att erbjuda sin hjälp och göra en insats, både för kollegornas och medborgarnas skull. Det här är Erika Erikssons berättelse.

 33. Berättelser 11 januari 2021

  Förändringar pronto för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

  Ny lagstiftning och nya restriktioner förändrade arbetet från en dag till en annan. Här berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Viktor Brandt om hur han och hans kollegor snabbt fick ställa om.

 34. Berättelser 11 januari 2021

  Kampen mot corona ute på fältet

  Socialförvaltningens bemanningsenhet bildade i våras en särskild arbetsgrupp, som hade uppgiften att jobba med covidsmittade vårdtagare på boenden i kommunen. Ett slitsamt och känsloladdat arbete som har skapat många starka minnen. Jennifer Astorsson berättar om sin upplevelse.

 35. Berättelser 11 januari 2021

  Att skapa trygghet i en förändring

  Nya rutiner, smittspårning och tolkning av restriktioner har varit en utmaning för kommunens dagliga verksamhet arbetscentrum under året. Här är alltid kundernas trygghet i fokus.

 36. Händelser 08 januari 2021

  Biblioteken erbjuder begränsad service

  Nu erbjuder biblioteken i Varbergs kommun begränsad service i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 37. Händelser 07 januari 2021

  Högstadieskola på distans

  I början av 2021 utökades distansundervisningen även till att gälla elever i årskurs 7-9 på kommunens skolor och även de erbjuds möjlighet att beställa och hämta lunchlådor.

 38. Händelser 27 december 2020

  Första vaccinleveransen

  Vaccin som räcker till 4900 personer kommer till Sverige. Vaccinering påbörjas dagen efter. De som har störst behov av skydd mot covid-19 vaccineras först. Det är till exempel personer som bor på särskilda boenden för äldre.

 39. Händelser 19 december 2020

  Bibliotek och bad-, is- och idrottsanläggningar stänger

  Fredag 18 december meddelande regeringen att all kommunal verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ner till och med 24 januari 2021, detta för att minska spridningen av covid-19. Därför stängs nu kommunens mötesplatser och anläggningar för kultur, idrott och fritid.

 40. Berättelser 17 december 2020

  Problemlösning utifrån olika behov

  Digitalisering har varit nyckeln för att upprätthålla många kommunala verksamheter under pandemin. Men i vissa fall kan det stjälpa snarare än hjälpa och då gäller det att hitta andra lösningar. Det vet Christer Allestad, avdelningschef på utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

 41. Berättelser 17 december 2020

  Vi var närvarande när det small till

  Under vårens brinnande kris arbetade kommunens skyddsteam hårt för att tillsammans med vårdpersonalen minska smittspridningen i den kommunala omsorgen. Nu är det åter dags för teamets enhetschef Ann Thomson Ahlbom och sjuksköterska Therese Kleveland att kavla upp ärmarna.

 42. Berättelser 17 december 2020

  Ledarskap i en kris

  Hur har det varit att leda Varbergs kommuns arbete i en sådan här oförutsägbar tid? Vad har varit den största utmaningen med detta annorlunda år? Här delar kommundirektör Carl Bartler med sig av sina reflektioner.

 43. Händelser 13 december 2020

  Nya allmänna råd

  Nya allmänna råd som ersätter de lokala allmänna råden börjar gälla.

 44. Berättelser 11 december 2020

  Alla känner nog att det ska bli skönt med ett jullov

  På Arena Varberg är det vanligtvis liv, rörelse och uppsluppen stämning med konserter, konferenser och event. När restriktionerna satte stopp för evenemangen blev läget ett annat. Maria Östby och Inger Långström från Arena Varberg berättar om sitt annorlunda år.

 45. Berättelser 11 december 2020

  Oväntade utmaningar i kommunikationen till allmänheten

  På kultur- och fritidsförvaltningen har anpassningarna varit många under det gångna året. Kommunikatören Emelie Birgersson har därför haft en del att göra. Här delar hon med sig av ett coronaminne.

 46. Berättelser 11 december 2020

  Det blev inte som vanligt – men det blev bra ändå

  Tankar och minnen från det gångna året finns det gott om bland kollegorna i kommunen. Här delar kommunikatören Cecilia Werner med sig av sitt coronaminne.

 47. Berättelser 11 december 2020

  Kreativt samarbete med gott humör i en orolig tid

  Tillströmning av turister och förhindrande av smittspridning skulle tidigare i år kombineras i vår sommarstad. Kommunikatören Anna Beuerman minns tillbaka och reflekterar över den gångna sommaren.

 48. Berättelser 11 december 2020

  Rutiner kastas om för städning och lunchservering

  Från serveringsbestick och tagytor till fulla papperskorgar och hygienmaterial. Coronapandemin har kastat om både lunchservering och städrutiner i kommunen. Verksamhetsutvecklare Sophia Ånhed berättar mer.

 49. Berättelser 11 december 2020

  Ett annorlunda år på Stadshotellet

  En del av näringslivet som har genomgått ett riktigt tufft år är hotellbranschen. Med avbokningar, risk för trängsel och ständigt nya restriktioner har anpassningarna varit många. Stadshotellets hotelldirektör Bo Samuelsson berättar mer.

 50. Berättelser 11 december 2020

  Coronareflektioner på Varberg direkt

  Kommunens kontaktcenter Varberg direkt är vägen in i kommunen för de som vill ha information, stöd, hjälp eller få kontakt med en tjänsteman. På andra sidan telefonlurarna sitter nästan tjugo kommunvägledare och hjälper medborgarna i deras ärenden.

 51. Berättelser 11 december 2020

  Inkludering på avstånd

  Kommunens inkluderingscentrum arbetar på olika sätt med målgruppen nyanlända, och för dem är det fysiska mötet oslagbart. Vad händer då när människor uppmanas undvika just detta? Kollegorna på inkluderingscentrum försöker finnas där för sina kunder, trots brinnande kris.

 52. Händelser 03 december 2020

  Gymnasieskolor stängs igen

  Undervisningen under resten av terminen ska ske på distans.

 53. Händelser 26 november 2020

  Vårt skyddsteam är nominerat till drottningens pris

  Skyddsteamet på socialförvaltningens hälso- och sjukvårdsavdelning har nominerats till drottning Silvias prestigefyllda pris, Queen Silvia nursing award för det bildspråk som använts i kommunikationen med personer med demens under Corona-pandemin.

 54. Berättelser 23 november 2020

  Jag hoppas verkligen inte att vi får en sån här pärs till!

  Ett ständigt pusslande för att få dagens lektioner att gå ihop, och sjukfrånvaro till höger och vänster. Läget på Trönningeskolan har varit minst sagt tufft det sista.

 55. Händelser 23 november 2020

  Varbergs hållbarhetsvecka Green Week blir digital

  Varbergs hållbarhetsvecka Green Week arrangerades 23-27 november. Veckans evenemang fick ställas om till att bli digitala.

 56. Händelser 20 november 2020

  Högst 8 deltagare i allmän sammankomst

  Det beslutas om förbud mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer. Den siffran ska också vara normerande för hur många vi träffas privat, hoppas folkhälsomyndigheten.

 57. Händelser 20 november 2020

  Peder Skrivares estetkonsert sänds live

  Tips till tv-soffan och fredagsmyset! Peder Skrivares estetkonsert sändes live men finns att se i efterhand på Facebook .

 58. Händelser 17 november 2020

  Vaccin på väg

  Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin med tre olika tillverkare. – Om alla de tre vacciner som vi har avtal om blir godkända så har vi säkrat så många doser att det räcker till hela Sveriges befolkning, sade Stefan Löfven.

 59. Händelser 09 november 2020

  Antal smittade ökar kraftigt

  Under några veckor i rad konstateras 100-150 personer smittade med coronaviruset i region Halland. Vecka 45 är det plötsligt nästan 500 smittade.

 60. Händelser 05 november 2020

  Skärpta råd för Halland - vad gäller för föreningar som bokat kommunens idrottsanläggningar?

  För att begränsa smittspridningen av covid-19 gäller till och med 2020-11-24 lokala allmänna råd i Halland. Varbergs kommun har som en följd av det stängt sina idrottsanläggningar. Detta gäller om din förening har en bokning i någon av anläggningarna.

 61. Händelser 03 november 2020

  Regionala allmänna råd i Halland

  Den 27:e oktober infördes skärpta allmänna råd i Skåne och Västra Götaland för att begränsa smittspridning av covid-19. Nu får även Halland skärpta allmänna råd.

 62. Händelser 02 november 2020

  Uppskattat ledningsbesök i förskola och skola

  Kommundirektör Carl Bartler och tillförordnad förvaltningschef på förskole- och grundskoleförvaltningen Ing-Marie Rundwall gjorde under höstlovet besök på Barnabro förskola och F-3 på Trönninge skola. De stora samtalsämnena för besöken var frågor kring coronapandemin, framtiden och medarbetarnas upplevelser. Självklart fanns det även tid för lek med barnen!

 63. Händelser 26 oktober 2020

  Varbergs kommuns kommunikatörer har chans att vinna priset Megafonen 2020 – årets kommunikatör 

  Bland 8 utvalda nomineringar hittar vi gruppen Team ABW som består av Varbergs kommunorganisations samlade kommunikatörer. De är nominerade till priset Årets kommunikatör 2020 för sitt arbete med att hålla medarbetare, invånare och besökare informerade om coronaläget under våren.

 64. Händelser 22 oktober 2020

  Viktigast med avstånd

  Nu försvinner de särskilda råden för personer över 70 år. Istället poängteras att alla människor ska hålla fysisk distans.

 65. Händelser 21 oktober 2020

  Inställt nyårsfirande

  Den 21 oktober kommer beskedet att det i år inte blir något nyårsfirande på torget.

 66. Händelser 20 oktober 2020

  Från parkmusik till parkettmusik

  Sofie Brinkmo och Lisa Pedersen delar med sig av kommunens erfarenheter på digital kulturkonferens.

 67. Händelser 19 oktober 2020

  Möjligt att göra olika

  Från och med den 19 oktober 2020 gäller nya allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Till de tidigare allmänna råden läggs då en möjlighet att införa lokala allmänna råd för att bekämpa smittspridning i en region.

 68. Händelser 15 oktober 2020

  Tillsammans kan vi - igen!

  Efter en sommar med minskad smittspridning av covid-19 befinner vi oss åter i ett allvarligt läge. Låt oss åter hjälpas åt att hålla i och hålla ut. Det mest effektiva vaccinet just nu är det sunda förnuftet och omtanken om varandra!

 69. Händelser 01 oktober 2020

  Besök på särskilda boenden tillåts

  Besök på särskilda boenden har inte varit tillåtet sen den 31 mars. Nu öppnas dörrarna på nytt.

 70. Berättelser 14 september 2020

  Snickarglädje mitt i krisen

  Uteblivna semesterresor har lett till att renoveringsdrömmar har dammats av och snickarbältet har åkt på. Corona har fått varbergare att söka bygglov som aldrig förr.

 71. Händelser 24 augusti 2020

  Välkommen tillbaka till en annorlunda vardag!

  Nu är vi många som åter är tillbaka på arbetsplatsen igen efter en speciell sommar. Några utav oss har jobbat hela eller stora delar av sommaren och kanske är på väg mot en välförtjänt vila nu. Oavsett hur du spenderat de senaste veckorna, hoppas jag att du fått tid för återhämtning, och kanske även upptäckt en eller annan ny plats i ditt närområde.

 72. Berättelser 01 juli 2020

  Utomhusopera gör succé på äldreboende

  Under våren och sommaren anordnas utomhuskonserter på äldreboenden i Varbergs kommun. Artister har bokats via den samverkan som finns mellan Varbergs kommun och Region Halland för att främja kultur för äldre.

 73. Händelser 24 juni 2020

  Regnbågsdagar i Varberg

  Den 24-28 juni är det regnbågsdagar i Varberg. Föreningen ProLove som brukar arrangera Pride Varberg har ställt om till Regnbågsdagar, ett anpassat evenemang med anledning av pandemin.

 74. Händelser 24 juni 2020

  Extra satsning på sommarlovsaktiviteter för barn och unga

  Permitterade föräldrar, inställda feriearbeten och avbokade semesterresor är konsekvenser av coronapandemin som kan göra att barn och unga inte får samma möjligheter till ett aktivt och meningsfullt sommarlov. Därför satsar Varbergs kommun i år extra på kostnadsfria sommarlovsaktiviteter .

 75. Händelser 18 juni 2020

  Så här jobbar Varbergs kommun för en säker sommar!

  Näringslivsdirektör Martin Andersson och Katarina Sundberg förvaltningschef för kultur och fritid, skickar en hälsning från Apelvikens strand.

 76. Berättelser 18 juni 2020

  Digitala kafferep skapar gemenskap i en annorlunda vardag

  Frågesport, museivisning och digitala kafferep står på programmet i Aktiv seniors nyaste mötesplats Nätverket. Vi har mött Bengt och Margot som är trogna besökare på dessa aktiviteter.

 77. Händelser 17 juni 2020

  Självtester för allmänheten införs

  Från och med den 17 juni 2020 kan invånare i Halland med symtom på covid-19 testa sig för att se om de har en pågående infektion.

 78. Berättelser 17 juni 2020

  Sparbanksstiftelsen stöttar med digitala verktyg till äldreboenden

  När det råder besöksförbud på våra äldreboenden och nära och kära inte kan träffas som vanligt, bidrar Sparbanksstiftelsen med medel till Ipads och webbkameror som gör det möjligt för äldre och anhöriga att kunna hålla kontakten.

 79. Händelser 13 juni 2020

  Hemesterläge - men resor inom landet blir okej

  "Men läget är fortfarande allvarligt, beskedet innebär inte att faran är över, så varenda resa som nu görs här i sommar ska göras med försiktighet", säger statsminister Stefan Löfven.

 80. Händelser 11 juni 2020

  Digitalt språkcafé ska möjliggöra språkträning och nya möten även under pandemin

  Nu lanserar Varbergs bibliotek ett digitalt språkcafé. Under torsdagseftermiddag framöver finns det möjlighet till att öva på svenska och träffa nya människor över nätet.

 81. Händelser 06 juni 2020

  Svenska flaggans dag - digitalt

  Det blev inget firande i Societetsparken som vanligt. I stället kunde den som ville titta på när svenska flaggan steg mot skyn, göra det via närmsta skärm.

 82. Händelser 05 juni 2020

  Öppet brev till kommuninvånare och besökare

  En säregen sommar står för dörren och vi behöver gemensamt ta ansvar för att den ska bli så härlig som möjligt och kunna bjuda på vila och glädje för både varbergsbor och sommargäster.

 83. Händelser 04 juni 2020

  Parkmusiken blir Parkettmusiken

  I år kan vi inte genomföra Parkmusiken som vi brukar med anledning av covid-19. Istället för att ställa in den populära konsertserien har vi ställt om. Sommaren 2020 blir Parkmusiken Parkettmusiken, ett hybridevenemang med ett begränsat antal platser på Varbergs teater och ett oändligt antal platser på varberg.se/parkettmusiken.

 84. Händelser 01 juni 2020

  Provtagning av prioriterade grupper inleds

  Den 1 juni 2020 inleds provtagning för prioriterade grupper. Detta gäller bland annat personal inom hälso- och sjukvården, patienter men även personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

 85. Händelser 29 maj 2020

  Undervisning på plats

  Regeringen meddelar att gymnasier och högskolor får möjlighet att öppna igen.

 86. Händelser 25 maj 2020

  I år firar vi nationaldagen hemma hos kommunivånarna

  Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i Societetsparken den 6 juni 2020. Istället för att ställa in har stora delar av evenemanget flyttats hem till kommuninvånarna.

 87. Berättelser 20 maj 2020

  Ett gott gäng som hjälps åt - arbetet på kommunens korttidsboende för covid-19-patienter

  På korttidsboendet som tillfälligt har gjorts om till boende för covid-19-patienter är personal och patienter numera vana vid de nya hygienrutinerna; skyddskläder och olika zoner.

 88. Händelser 15 maj 2020

  Tack för att ni finns där för varandra och för invånarna!

  Covid-19 har inneburit en större ansträngning än normalt på många av socialförvaltningens verksamheter. För några veckor sedan gick vi därför ut med en vädjan till alla medarbetare att fylla i sin kompetens i kompetensmodulen och anmäla sig som frivilliga inhoppare på ställen där det eventuellt skulle behövas extra personalstyrka i krisen.

 89. Händelser 11 maj 2020

  Lunch på distans

  De gymnasieelever som studerar på distans erbjuds möjlighet att beställa och hämta ut lunchlådor med mat som de kan värma hemma.

 90. Berättelser 04 maj 2020

  Donationer från näringslivet fyller lagret på Östergården

  Munskydd, plasthandskar och visir – socialförvaltningen har byggt upp ett välfyllt lager av skyddsmaterial med anledning av coronaviruset. Varje vecka anländer nya kartonger från stora och små företag som vill stötta vården.

 91. Händelser 30 april 2020

  Det blir en annorlunda sommaravslutning i år

  Sommaravslutningar, skolavslutningar och andra större sammankomster inom Varbergs kommuns förskolor och skolor kommer att bli annorlunda i år.

 92. Berättelser 29 april 2020

  Kreativa initiativ när näringslivet stöttar vården

  Tusentals insamlade kronor som gått till inköp av skyddsutrustning och företag som låter 3D-printern producera visirhållare – det ideella engagemanget för att stötta socialförvaltningen är stort hos de lokala företagen.

 93. Händelser 28 april 2020

  – Jag känner mig trygg med Varbergs arbete

  Camilla Adielsson, expert inom smittskydd och vårdhygien från Vårdhygien Halland besökte Varberg förra veckan och träffade då socialförvaltningens samverkansgrupp. Vi ringde upp henne för att ställa lite frågor om covid-19 inom vård och omsorg.

 94. Händelser 27 april 2020

  Kulturskolan erbjuder kreativt dagläger på tryggt avstånd

  Kulturskolan Varberg planerar att genomföra det populära daglägret Sommarkulturskolan även 2020. Aktiviteterna och lokalerna kommer att anpassas efter det rådande läget med covid-19.

 95. Händelser 27 april 2020

  Kommunen inventerar omsorgskompetens

  Har du kompetens inom vård och omsorg? Den frågan fick alla kommunens medarbetare i slutet av mars. Syftet var att bygga en intern beredskap ifall brist på personal inom vård och omsorg skulle uppstå.

 96. Berättelser 22 april 2020

  Nu blir ingenjören vårdbiträde – för en tid

  Sigrid Skarsgård är exploateringsingenjör på samhällsutvecklingskontoret. I vanliga fall! Just nu sitter hon i skolbänken för att friska upp sina vårdkunskaper.

 97. Händelser 21 april 2020

  Politiska möten på distans

  Den 21 april beslutade kommunfullmäktige att sammanträden i samtliga nämnder och utskott, inklusive krisledningsnämnden, får ske på distans.

 98. Händelser 21 april 2020

  Beslut om studentavslutning 2020

  Under tisdag förmiddag hölls en pressträff där gymnasiechef och studentkommittén från Peder Skrivares skola samt rektorer från Drottning Blankas Gymnasium, LBS Gymnasium, och Sveriges Ridgymnasium informerade om beslut tagna för studentavslutning 2020.

 99. Berättelser 17 april 2020

  Sjuksköterskor med rätt att göra en insats

  Våren 2020 är deras kompetens en hårdvaluta, en av de mest eftertraktade i hela världen. Och sjuksköterskorna Helena Arkemar och Anna-Lena Sivertsson på Kommunhälsan är mer än redo att byta arbetsplats för att göra en insats. – Alla måste göra vad de kan, och alla kan göra något!

 100. Berättelser 15 april 2020

  Handla mat blir ett vanligare stöd

  Allt fler använder det stöd som Röda Korset nu erbjuder riskgrupper. Det handlar om hjälp med att utföra matinköp eller andra enklare ärenden.

 101. Berättelser 03 april 2020

  Nytänkande i klassrummen på distans

  Det ekar tomt i korridorerna på Peder Skrivares skola, precis som i landets övriga gymnasieskolor. Men i lärarnas arbetsrum är det desto mer rörelse och distansundervisningen är i full gång.

 102. Berättelser 01 april 2020

  Maria och hennes vänner hoppas på en ljusnande framtid

  Det här skulle varit deras bästa tid. Men för gymnasieskolans avgångsklasser är studentens lyckliga dag just nu osäker. –Allra mest saknar jag att inte få gå i skolan med min klass vår sista tid tillsammans, säger tredjeårseleven Maria Söderström.

 103. Berättelser 31 mars 2020

  Filmteamet kavlade upp ärmarna när mycket annat sattes på paus

  Fyra medarbetare från olika enheter gick ihop i ett samarbete som blev Videoteamet. Ett samarbete där kreativitet, lekfullhet och hårt arbete har varit kärnan, och film och samhörighet har blivit resultatet.

 104. Händelser 31 mars 2020

  Nytt åtgärdspaket underlättar för Varbergs företag

  Idag godkändes kommunens åtgärdspaket som ska underlätta för näringslivet. Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) välkomnar åtgärderna och fortsätter driva frågor som ska göra tillvaron enklare för företagen.

 105. Händelser 31 mars 2020

  Nationellt besöksförbud

  Regeringen inför besöksförbud på landets samtliga särskilda boenden.

 106. Berättelser 30 mars 2020

  Anneli tar biblioteket till dig som är 70+

  Nu när många äldre inte kan besöka biblioteken erbjuds lässugna 70-plussare kostnadsfri hemkörning av böcker. Bibliotekens hemleverans har tagit fart under april månad.

 107. Berättelser 30 mars 2020

  Personalen på Vipvägen slår en skyddande ring kring sina boende

  Hur förklarar man för en person som saknar talat språk varför en familjemedlem inte kan komma på besök? Personalen på Vipvägens gruppboende vet. Varje dag gör de allt de kan för att de boende - ”våra grabbar”- ska ha en så normal tillvaro som bara är möjligt, trots onormala tider.

 108. Händelser 27 mars 2020

  Högst 50 deltagare i allmän sammankomst

  Regeringen förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

 109. Berättelser 26 mars 2020

  Hemmaarbete, sammanhållning och IT-stöd

  Under året har många av kommunens medarbetare arbetat på distans. På internservice har IT-stöd till hemmajobbare därför behövts mer än vanligt. Så här har några av kollegorna på IT-avdelningen upplevt hemmaarbete, sammanhållning och ökat IT-stöd.

 110. Händelser 25 mars 2020

  Nilson Group stöttar med utrustning

  I oroliga tider, är det gott att se hur olika delar av samhället sluter upp bakom varandra. Både privatpersoner och näringslivet vill dra sitt strå till stacken och bidra till att mildra situationen. Här kommer ett fint exempel på det.

 111. Berättelser 20 mars 2020

  Ulla Karlsson, 88: ”Alla måste göra vad de kan –sedan får vi se tiden an.”

   På Skansgatans korttidsboende är personalen van vid att skydda sina patienter från olika smittor. Än så länge är besöksförbudet den största förändringen i deras verksamhet.

 112. Händelser 20 mars 2020

  Tack för era fantastiska insatser!

  Kommundirektören tackar medarbetarna för fina insatser under pandemins första veckor.

 113. Händelser 19 mars 2020

  Hemesterläge igen

  Tänk igenom om din planerade inrikesresa verkligen är nödvändig, säger Folkhälsomyndigheten.

 114. Händelser 18 mars 2020

  Undervisning på distans

  Regeringen beslutar om distansundervisning. Peder Skrivares skola, Vuxenutbildningen i Varbergs kommun och Campus Varberg ställer om för att utföra undervisningen på distans.

 115. Händelser 16 mars 2020

  Öppet brev till Varbergs kommuninvånare

  Carl Bartler, kommundirektör, och Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens orförande skriver ett öppet brev till kommuninvånarna.

 116. Händelser 16 mars 2020

  Aktiv Senior pausas

  Hela Aktiv Seniors verksamhet pausas och alla Aktiv Seniors mötesplatser stänger för att minska smittspridning.

 117. Händelser 16 mars 2020

  Särskilda restriktioner för 70+

  Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att stanna hemma och inte gå ut ens för att handla mat.

 118. Händelser 16 mars 2020

  Den som kan bör jobba hemifrån

  Folkhälsomyndigheten uppmanar arbetsgivare att införa distansarbete för dem som har möjlighet.

 119. Händelser 14 mars 2020

  Hemesterläge

  Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till andra länder på grund av smittan.

 120. Händelser 12 mars 2020

  Besöksförbud på kommunens boenden

  Kommunen inför besöksförbud på alla särskilda boenden och korttidsboenden för äldre. Förbudet gäller även korttidsboende för barn inom LSS. Restriktioner införs för besök på övriga särskilda boenden.

 121. Händelser 11 mars 2020

  Virusutbrottet klassas som en pandemi

  Världshälsoorganisationen WHO klassar viruset som en pandemi. Viruset har nu upptäckts i 114 länder och 4000 personer har avlidit. WHO understryker vikten av att alla världens länder nu förbereder sig för sjukdomen. Det gäller framförallt sjukvården.

 122. Händelser 11 mars 2020

  Högst 500 deltagare i allmän sammankomst

  Regeringen beslutar att allmänna sammankomster med fler än 500 personer inte är tillåtna. Detta leder till att många arrangemang och event ställs in.

 123. Händelser 10 mars 2020

  Första bekräftade fallen i Varberg

  Två personer på Campus i Varberg har blivit smittade på en gemensam resa.

 124. Händelser 02 mars 2020

  Kreativitet och digitalisering på Seniormässan

  2 200 personer besökte Seniormässan 2020 och inspirerades av utställare och föreläsare från Varbergs kommun.

 125. Händelser 01 februari 2020

  Låg risk för spridning i Sverige

  Vi följer rapporteringen om ett nytt coronavirus och omvärldsbevakar. Kanske är det dags att lägga upp information om viruset till invånarna på webben? Men risken för smittspridning i Sverige är låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Vi avvaktar.

 126. Händelser 31 januari 2020

  Coronavirus i Sverige

  Första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige. En kvinna som besökt Wuhan i Kina är smittad.

 127. Händelser 12 december 2019

  Vinterfest för kommunens medarbetare

  Omkring 1 000 medarbetare samlas för festligheter på Arena Varberg fyra kvällar i rad, bara veckor innan vi är mitt inne i en global kris.