Anneli tar biblioteket till dig som är 70+

Nu när många äldre inte kan besöka biblioteken erbjuds lässugna 70-plussare kostnadsfri hemkörning av böcker. Bibliotekens hemleverans har tagit fart under april månad.

Hemleverans av böcker åt personer som är 70 år och äldre har pågått nästan dagligen under den senaste månaden – då de är en riskgrupp för coronaviruset.
– Det har fungerat väldigt bra. Istället för att de kommer till biblioteket så åker jag hem till dem, säger bibliotekarie Anneli Skyggeson som utgår från stadsbiblioteket.
– Jag tycker att det är riktigt roligt. I vanliga fall gör jag det här varje tisdag åt personer som inte har möjlighet att ta sig till biblioteket. Nu levererar jag böcker nästan varje dag. Vissa har jag varit hos flera gånger, säger hon medan hon lastar in tygkassar med böcker i bilen. Hon har hittills tillhandahållit läsning till ett 80-tal personer och det finns kapacitet att leverera till ännu fler.

Bild på tygpåsar med böcker som ska levereras hem till personer i riskgruppen.

Lättsam läsning

I eftermiddag går färden till Södertull, Apelviken och Sörse. Dagens lånare är alla i åldersspannet 80-90 år. Många av dem som ringer in och vill låna är vana läsare som vet precis vad de vill ha, andra vill ha tips på bra läsning.
– Just nu frågar de efter lättsamma och roliga böcker, säger Anneli medan hon försöker leta sig fram till rätt adress. Jodå, här är det! Hon ringer på porttelefonen vid ett lägenhetshus i Apelviken. Hon konstaterar att hon blivit bra på att hitta.
– Många har kodlås eller låsta trappuppgångar så ibland kan det vara svårt att komma in, men de vet att jag kommer, säger Anneli som alltid ringer och avtalar tid innan.

Bild på Lapp från en låntagare med texten "Tack för lån och hjälp"

Annelie hittar ibland små lappar i påsen med böcker som ska lämnas tillbaka från tacksamma låntagare.

Viktiga pratstunder

Anneli träffar sällan de som lånar, däremot blir det många trevliga pratstunder med äldre när de ringer och beställer sina böcker.
– Det bästa är alla samtalen, säger hon medan hon släpps in i trappuppgången. Hon går in för att hänga påsen på ytterdörren. Att kunna bidra med en positiv upplevelse känns viktigt just nu.
– Ibland hänger det en påse med böcker som ska lämnas tillbaka, säger Anneli och visar tackhälsningen som har skickats med i en av tygkassarna: Tack Anneli, du är min räddare.
Det är dags att åka tillbaka till biblioteket och plocka ihop de bokpaket som ska köras ut under morgondagen. Dagens läsning har levererats.

Vill du ha böcker till dörren?
För mer information och beställning ring ditt bibliotek:
Stadsbiblioteket: 0340-88 600
Bua bibliotek: 0340-69 77 12
Kungsäters bibliotek:0340-69 77 10
Rolfstorps bibliotek: 0340-69 77 13
Träslövsläge bibliotek: 0340-69 90 34
Tvååkers bibliotek: 0340-69 78 60
Veddige bibliotek: 0340-69 77 11

Leverans görs inte under helger.

Populära författare:

Jenny Colgan: Har gjort många feelgood-romaner. Den senaste ”En avlägsen kust”.

Marianne Cedevall: Serie om pensionären Anki Karlsson. Första delen ”Av skuggor märkt” och nu den 5:e ”När sista strofen klingat ut”.

Peter May: Deckarförfattare som bland annat skrivit en trilogi som utspelar sig på Yttre Hebriderna, ”Svarthuset, ”Lewismannen” och ”Lewispjäserna”. Senaste utgivna bok ”En kamp mot klockan”.

Lucinda Riely: Serien ”De sju systrarna” hittills sex böcker och den senaste ”Solsystern”.

Christina Olséni: Deckarserie med Ester Karlsson 78 år som mordutredare.

Annelis boktips:

Vigdis Hjorth: Lärarinnans sång

Jörn Lier Horst: Nollpunkt

Elisabeth Strout: Olive Kitteridge och den nya boken Olive igen

Delphine de Vigan: Om det inte vore för dig

Graham Swift: Här är vi

Helene Tursten: Äldre dam med onda avsikter

Tara Westover: Allt jag fått lära mig (självbiografi)

Viveca Lärn: Sladdisen (självbiografi)

Kalle Lind: Hasse Alfredsson (biografi)

Patrik Svensson: Ålevangeliet (Augustprisvinnare i fackbokklassen)

Senast publicerad: