I ett öppet kontorslandskap arbetar två personer vid sina skrivbord och en person står bredvid och tittar.

Coronareflektioner på Varberg direkt

Kommunens kontaktcenter Varberg direkt är vägen in i kommunen för de som vill ha information, stöd, hjälp eller få kontakt med en tjänsteman. På andra sidan telefonlurarna sitter nästan tjugo kommunvägledare och hjälper medborgarna i deras ärenden.

På Norra Vallgatan 14, innanför glasentrén, sitter Varbergs kommunvägledare och tar emot både samtal och besök. Trots pandemin har servicen till kommuninvånarna upprätthållits, det är bara bakom kulisserna och de nya plexiglasskydden som förändringar har skett.

Bakom receptionsväggen sker allt från förskoleplaceringar och faderskapsbekräftelser, till bokning av lokaler och vägledning i bygglovsfrågor.

Här kommer några reflektioner från året som gått från enhetschef Joakim Dissler och kommunvägledarna Ellinore Gunnarsson, Carola Sandberg och Josefin Hedström-Lund.

Enhetschef Joakim Dissler

– Corona kom som en bomb i mars med ständiga presskonferenser som man satt och följde på jobbet. De har ju börjat sätta igång nu igen. Vi vidtog åtgärder ganska snabbt på Varberg direkt med bland annat plexiglas och frivilligt arbete hemifrån. Vår service har dock varit intakt, så kommuninvånarna har nog inte märkt något annorlunda.

Ellinore Gunnarsson, kommunvägledare kompetensteam kultur och fritid

– Vi har inte fått supermycket frågor om corona, men ur kultur- och fritidsförvaltningens perspektiv har det blivit en del funderingar ute hos föreningarna. Jag tycker att förvaltningen fångade frågorna som vi fick och gav bra svar. Det blev lite diskussioner kring hur kommunikationen skulle gå ut, och om alla system som behövdes fanns på plats.

Jag upplever det dock som att våra telefonlinjer för ärenden om barn och utbildning och socialt stöd har haft fler coronarelaterade inkommande kontakter. Frågor som ”ska jag lämna mitt barn i skolan om hen är krasslig?” och ”jag jobbar i hemtjänsten och mår lite dåligt, kan jag gå till jobbet?”.

Josefin Hedström-Lund, kommunvägledare, kompetensteam socialt stöd, vård och omsorg

– I början fick vi en del coronafrågor, men framför allt har det varit ärenden som känns indirekt kopplade till corona. Vi har fått mycket mer samtal om stöd vid missbruk, försörjningsstöd, samarbetssamtal och orosanmälningar. Människor har nog haft det tuffare än vanligt både ekonomiskt, psykiskt och socialt.”

Carola Sandberg, kommunvägledare, kompetensteam barn och utbildning

– Jag jobbar administrativt med ansökningarna om elevresekort för gymnasieelever. När corona kom förändrades det arbetet och det gick att söka kontantersättning som alternativ istället, för att minska trycket på kollektivtrafiken. Då blev det mer att göra, kan jag säga. Det blev dubbelt arbete i många fall.

Joakim Dissler, enhetschef Varberg direkt

– En utmaning har varit distansarbete. I början var det ovant att jobba hemma, men man vande sig. Det är svårt att vara chef och jobba på distans, bra ledarskap är delvis att vara närvarande på plats.

Även osäkerheten har varit ett spöke för mig. Vad händer om hälften är sjuka? Det är som en blöt filt över allting. Jag är den enda vid frukostbordet hemma som får ha mobilen på, för att kunna kolla sjukanmälningarna.

Carola Sandberg, kommunvägledare kompetensteam barn och utbildning

– Nu känns det som att corona kommer närmare, jag vet flera stycken som har varit sjuka. Den känslan hade jag inte innan. När blir det vår tur på Varberg direkt?

Det läskigaste är att man inte vet hur sjuk man kanske blir. I våras blev jag medveten om att jag var i riskgrupp, och fick inte längre bemanna vår reception. Det blev en chock och ett riktigt uppvaknande.

Ellinore Gunnarsson, kommunvägledare, kompetensteam kultur och fritid

–Vi försöker hålla ordning på vilka restriktioner som gäller just nu, och så kör vi på. Den svenska envisheten. Gäller bara att vara enveten och tro på att de påtvingade begräsningarna har rätt effekt.

Josefin Hedström-Lund, kommunvägledare, kompetensteam socialt stöd, vård och omsorg

–Det känns obehagligt nu när corona börjar komma så nära och folk man känner blir smittade. Jag är jätterädd att människor i riskgrupp i min närhet ska bli sjuka. Det känns extra viktigt att verkligen respektera restriktionerna och hjälpas åt just nu.

Senast publicerad: