18 juni 2020

Digitala kafferep skapar gemenskap i en annorlunda vardag

Frågesport, museivisning och digitala kafferep står på programmet i Aktiv seniors nyaste mötesplats Nätverket. Vi har mött Bengt och Margot som är trogna besökare på dessa aktiviteter.

Deltagarna i den digitala visningen av utställningen Spåren under staden.

Bengt, Margot och de andra deltagarna i den digitala visningen av utställningen på museet.

När de fysiska mötena fick pausas med anledning av corona/covid-19 i våras så skapades den digitala mötesplatsen Nätverket via plattformen Teams.

Bengt bor på ett äldreboende i Veddige och hade inte deltagit i Aktiv seniors möten tidigare. Nu är han Nätverket trogen och har deltagit i alla aktiviteterna under våren.

– Jag fick tips om detta av min svärdotter och anmälde mig direkt. Det betyder väldigt mycket. Jag är intresserad av datorer och har lärt mig hur man gör genom surfcaféerna.

– Informationen om järnvägen var väldigt intressant, säger Bengt om visningen av museets utställning Spåren under staden.

Bengt vill gärna följa med i vad som händer samtidigt som Nätverket har gett honom möjligheter att få nya kontakter. Genom nätverket har han lärt känna en man i Veddige.

– Vi har träffats en gång här i Veddige, säger Bengt som går på dagliga promenader och som har en permobil som han kan använda när vädret tillåter.

Från kaffekok till kafferep på distans

Margot är med i programgruppen för Aktiv senior och har fixat kaffet inför träffarna. Men nu under våren har hon fått ställa om och istället delta i de digitala träffarna.

– Det är helt fantastiskt! Jag kan prata med alla även om jag inte ser alla i min mobil. Och visningen av museets utställning var helt fantastisk, man blir mer intresserad när man lyssnar på en guide.

Hon hade använt digital teknik lite innan och haft hjälp av sina döttrar.

– I början var jag rädd att telefonen skulle krascha om jag gjorde fel, men det händer ju ingenting. Det var lite knixigt först men fick vi instruktioner om hur vi skulle göra.

Margot bor ensam i en lägenhet och är aktiv i olika föreningar. Under våren har hon följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och beställt mat från Hajen och träffat sina anhöriga utomhus. Hon tycker att Nätverket ger henne något att hänga upp dagen på.

– Idag är det kafferep klockan halv tre!

Nätverket – en digital mötesplats

Aktiv senior öppnar digital mötesplats

Digitala surfcaféer på distans för nybörjare

Utställningen Spåren under staden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: