En person står vid ett konstverk och pekar på det samtidigt som hon filmar sig själv med en mobilkamera.

Digitala livevisningar - nödlösning som blev lyckat koncept

Pandemin har gjort att många fått tänka i nya banor. Jenny Forsgren, konstpedagog på Varbergs konsthall, tröttnade själv på alla inspelade konstvisningar som blev följden när verksamheter tvingades stänga för publik. ”Vore det inte roligare live?” tänkte hon, och testade att ha digitala livevisningar för Varbergs skolklasser.

Konstverkstan i Varbergs konsthall har i vanliga fall varje vecka besök av skolklasser som får se utställningar och sedan skapa själva tillsammans med Jenny Forsgren i Konstverkstan. Men under pandemin stannade allt sådant av. Precis som många andra gjorde Jenny och hennes kollegor digitalt innehåll som besökarna kunde ta del av, men de saknade mötet med publiken.

Lärare använde Teams för att boka visning

En lösning blev att erbjuda kommunens lärare att boka in Jenny på en digital guidad visning i konsthallen, med efterföljande workshop. Lärarna kunde boka enkelt via Teams och skriva information som Jenny behövde i inbjudan, till exempel elevernas ålder eller om klassen jobbat med något tema nyligen som hon kunde anknyta till. Sedan anslöt Jenny till mötet och kunde interagera med klassen genom en laptop som stod uppställd i klassrummet.

För att få bra kvalitet på mötet köpte Varbergs konsthall in ett elektroniskt handtag, en så kallad Gimbal, där Jenny monterade mobiltelefonen. Genom att kameran är upphängd på ett fäste med motordrivna axlar stabiliseras bilden. Den blir mjuk och följsam utan hopp och ryck.

- Barn idag är så vana att se människor som gör saker framför en kamera, så det är väldigt naturligt för dem. Men det är viktigt att ljud och bild är bra, säger Jenny, som ser handtaget som en förutsättning för att genomföra digitala livevisningar. Det är också en stor fördel att hon enkelt kan filma sig själv, och alltså inte behöver assistans av en extra person.

Komplement till "vanliga" visningar

Nu har Varbergs konsthall öppnat för publik igen, och även verksamheten i Konstverkstan är igång. Men Jenny vill gärna fortsätta utveckla konceptet med digitala livevisningar och workshops, som ett komplement. För skolor på landsbygden kan det vara ett stort projekt att hyra buss och köra in klassen till Varberg och Kulturhuset Komedianten, och det finns även andra fördelar:

- Det kan vara jobbigt för en del barn med en lång visning på Varbergs konsthall, detta blir på ett annat sätt i och med att eleverna sitter kvar i klassrummet, säger Jenny. Det känns tryggt för en del.

Senast publicerad: