Två kvinnor gör tummen upp med en tegelvägg som bakgrund.

Doldisarna i vaccinationsinsatsen

En fixare som älskar att hjälpa till och skapa trivsel, och en analytisk problemlösare med sinne för statistik. Marie och Jenny har olika talanger och kompetens, men båda har bidragit till vaccinationsinsatsen i Varbergs kommun.

Till vardags jobbar Mari och Jenny på kultur- och fritidsförvaltningen; Marie Westman bland annat med bokning av idrottsanläggningar, och Jenny Carlsson som koordinator för Funka Varberg, fritidsaktiviteter för funktionsnedsatta. Men när de i början av januari fick frågan om de ville byta arbetsuppgifter under en period för att hjälpa till med vaccinationsinsatsen var det inte svårt att tacka ja.

- Jag funderade några timmar, säger Jenny, men mest på hur jag skulle kunna skjuta på vissa arbetsuppgifter för att få tid med detta. Min grundinställning var att det skulle bli kul att kunna hjälpa till.

Jenny har stöttat HR-avdelningen med administration och statistik kring personalvaccinering. I arbetsuppgifterna ingick bland annat att sammanställa och kvalitetssäkra statistik på olika nivåer som skulle hjälpa ledningen att planera och ta beslut i vaccinationsarbetet.

Dukade fram frukost åt vaccinationsteamen

För Marie var det äldreboendet Östergården som blev den nya arbetsplatsen. Därifrån organiserades vaccinationsinsatsen, och varje dag samlades teamen med sjuksköterskor för att få information och förbereda dagens arbete. Maries roll blev att rycka in och underlätta med praktiska saker. Varje morgon dukade hon upp frukost åt vaccinationsteamen, men arbetet kunde också handla om att röja ur ett rum som behövde användas, eller hämta och lämna bilar. Det blev ungefär fyra timmar om dagen under sju veckor.

- Först kände jag en tvekan att åka till Östergården och tänkte -jag är ju inte vaccinerad, säger Marie. Men när jag väl kom dit var jag aldrig orolig för att bli smittad, det fanns så bra rutiner och allt skedde under ordnade former.

Viktigt att ställa upp för varandra

Maries arbete på Östergården är avslutat medan Jenny fortsatt har kvar delar av sina uppgifter. Ingen av dem ångrar sitt engagemang.

- Jag såg fram emot att gå dit varje dag, det kändes nästan lite bittert när det var slut, säger Marie med ett skratt. Alla som var där, både sjuksköterskor och chefer, var helt fantastiska – de gjorde en enorm insats.

-I vissa lägen spelar det ingen roll vilken förvaltning man jobbar på, vi i Varbergs kommun är en enhet, en arbetsgivare, säger Jenny. Det är bra att visa att vi är beredda att ställa upp för varandra.

Senast publicerad: