04 maj 2020

Donationer från näringslivet fyller lagret på Östergården

Munskydd, plasthandskar och visir – socialförvaltningen har byggt upp ett välfyllt lager av skyddsmaterial med anledning av coronaviruset. Varje vecka anländer nya kartonger från stora och små företag som vill stötta vården.

– Det vittnar om en fantastisk samarbetsanda och en stor vilja att hjälpa till, säger näringslivsdirektör Martin Andersson.

Det var för några veckor sedan som frågan kom upp vid ett chefsmöte; Vad kan vi som företag göra för att bidra?

– Många var snabba att agera när vi gick ut med att det behövdes mer skyddsmaterial för att stötta socialförvaltningen om behovet plötsligt skulle öka och bli akut.

– Och detta trots att många av företagen har det supertufft. Ändå vill man hjälpa till.

Ann Thomson Ahlbom, enhetschef för hemsjukvården, och sedan fem veckor tillbaka chef för det skyddsteam som är inrättat med anledning av det utsatta läget, berättar att man just i dagsläget täcker behovet men att situationen snabbt kan förändras.

– Vi gör kontinuerligt de inköp av skyddsutrustning som krävs. Vi samarbetar med Region Halland och det sker en hel del gemensamma beställningar. Men vi är också otroligt hjälpta av det som företagen skänker. Det tar vi tacksamt emot.

– Det som kommer in till oss, exempelvis munskydd, kontrolleras sedan noga för att garantera och säkerställa kraven som finns för att skyddet ska vara godkänt. Det vi skickar ut till personal, bland annat äldreboenden är vi trygga med håller måttet.

Lotta Krook, till vardags handledare i resursteam demens, är en av dem som jobbar i det tillfälliga skyddsteamet som utgår från Träslövsvägen. Hon ser dagligen en strid ström av kartonger som kommer från olika företag som vill stötta. I dagsläget har man fått ställa ner en hel del i källaren för att bereda plats här uppe på andra våningen, i konferensrummet som gjorts om till lager för skyddsutrustning.

– Här till vänster har vi ställt sådant som är klart att leverera. Det är allt från skyddskläder och ansiktsmasker till handsprit och desinfektionsmedel.

Bild på lager med handsprit.

Allt material som tas emot kontrolleras och sorteras innan det lämnas vidare.

När olika verksamheter behöver fylla på sin skyddsutrustning, tar man kontakt med förrådsansvarig eller kommer förbi förrådet på Östergården och hämtar.

– Vi servar både till egna verksamheter och privata vårdutförare, gör ingen skillnad.

Vad tycker du om företagens insatser, gör det någon skillnad för er?

– Absolut, jag är evigt tacksam för att de bidrar på det här sättet. Att mitt i sin egen utmaning i allt som denna smitta för med sig, permitteringar och minskad produktion, att då tänka på att hjälpa andra – det är väldigt fint, säger Ann Thomson Ahlbom.

Senast publicerad: