Handla mat blir ett vanligare stöd

Allt fler använder det stöd som Röda Korset nu erbjuder riskgrupper. Det handlar om hjälp med att utföra matinköp eller andra enklare ärenden.

Volontärerna Jenny Andersson och Josefine Gudmundson tar på sig plasthandskar och börjar lägga i varor i kundvagnen. Idag hjälper de 80-åriga Asta med inköp och hemleverans av matkassar. På inköpslistan står det kroppkakor, risgrynsgröt och saftsoppa. Folkhälsomyndighetens rekommendation till riskgrupper om att begränsa sina kontakter innebär att många äldre över 70 år nu behöver hjälp med olika ärenden.

Många vill hjälpa

Som en följd av corona-pandemin signerades i slutet av mars en överenskommelse mellan Räddningstjänsten Väst och Röda Korset om en långsiktig samverkan vid kriser. En samverkan som det planerats för sedan i höstas och som nu är väldigt bra att ha på plats. Att hjälpa äldre kommuninvånare att handla är det första konkreta exemplet på den samverkan. Och många vill hjälpa - Röda Korset har fått in över hundra intresseanmälningar från frivilliga.

– Det går bra och vi har nu fått det praktiska på plats för att kunna hjälpa fler. I nuläget söker vi inte efter fler volontärer eftersom vi först behöver se till att vi kan introducera nya frivilliga, och fördela arbetet mellan de som redan visat sitt intresse, säger Sofie Torstensson, arbetsledare på Röda Korset, medan hon ger instruktioner inför ett av dagens handlingsuppdrag.

Kostar inget

Såhär ett par veckor efter uppstarten ser hon att intresset är stort men att det finns en del osäkerhet bland kommuninvånare kring hur stödet fungerar.

– Vi har sett en ökning i antal samtal från äldre som vill ha hjälp med att handla men vi har också många som ringer och ställer frågor om hur det fungerar rent praktiskt, säger Sofie.

– Många tror fortfarande att tjänsten kostar pengar men den är gratis. Vi hanterar heller inga kontanter eller kort, butiken skickar istället hem en faktura för matvarorna.

Tjej plockar potatis.

Josefine plockar varor från inköpslistan.

Gott i hjärtat

Volontären Jenny Andersson som vanligtvis jobbar i skobranschen menar att det kändes självklart för henne att rycka in och bistå de som är isolerade.
– Det är viktigt att vi tar ett ansvar för att äldre inte ska behöva handla. Det här är ett lätt sätt att hjälpa. De blir så glada och det gör så gott i hjärtat, säger hon och får medhåll av volontärkollegan Josefine Gudmundson, innan de bockar av det sista från inköpslistan.
Alla varor är nedpackade och det är dags att köra hem varorna – denna gång till Sörse.
– Vi försöker att arbeta två och två när vi handlar. Vi lämnar varorna utanför dörren och går aldrig in till någon, säger Sofie.

Så fungerar det

Varbergs kommun hänvisar personer i behov av hjälp till Röda Korset som står beredda med volontärer som kan hjälpa till.
Röda Korsets hjälptelefon är bemannad vardagar mellan klockan 11.00-16.00. För att bli kopplad dit ringer du Varberg direkt: 0340 – 880 00.

Tjej går iväg med matkassar som ska levereras till Asta.

Senast publicerad: