Historisk vaccinationsinsats i mål

Den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19 inom vård och omsorg samt vårdnära yrken i Varbergs kommun är nu avslutad. Hela 85 % av kommunens personal på äldreboenden samt hemtjänsten och 94% av patienter/kunder på kommunens äldreboenden och inom hemsjukvården vaccinerade sig.

Vi har sedan tidigare avslutat vaccinationsinsatsen av omsorgstagare/patienter. Nu är även vaccinationen av vårdnära medarbetare på kommunen avslutad och därmed också vår största vaccinationsinsats någonsin. Glädjande nog valde de allra flesta att vaccinera sig. Kommunhälsan har stått för vaccinationen av kommunens medarbetare i vårdnära yrken.

– Jag är så otroligt nöjd med samarbetet med alla inblandade. Det har varit något unikt. Många olika professioner har kommit samman med en gemensam uppgift: att få vaccinationen att fungera för att skydda våra äldre och sköra, varandra och rädda liv. Ett stort tack till alla inblandade, säger Anette Stockhaus som är chef på kommunhälsan.

Samverkan för att rädda liv

Den historiska vaccinationsinsats som genomförts har varit en samhällsinsats utöver det vanliga, med stora utmaningar inom logistik och samordning och med ett helt nytt vaccin. Det är också ett unikt samarbete mellan många olika aktörer som kommunhälsan, kommunal hälso- och sjukvård, Region Halland, skolhälsan, verksamheternas chefer, HR med flera.

– Det är så otroligt glädjande och samtidigt en lättnad. Pandemin har haft fruktansvärda konsekvenser och det känns så skönt att vi nu har skyddat så många av våra äldre och personer i riskgrupper, säger Gun Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen i Varbergs kommun.

Fortsatt vaccination i mindre skala

Den stora vaccinationsinsatsen avslutas nu, men däremot så kommer vaccination fortsätta att erbjudas i mindre skala i och med att exempelvis nya personer flyttar in på äldreboende och i andra verksamheter och att personer kan tillkomma av andra skäl. Semestervikarier som kommer in nu har erbjudits eller kommer att erbjudas vaccination via Region Halland.

Läs om Gerd Augustsson, som var först med att få första dosen vaccin i Varbergs kommun: Hon ser sprutan som en räddning. Länk till annan webbplats.

Senast publicerad: