14 januari 2021

Hon ser sprutan som en räddning

Den här dagen har Gerd Augustsson, som så många andra, väntat på i flera månader. Äntligen ska hon få sin första dos vaccin mot covid-19.

Solen lyser över Varberg och Östergården och flaggan är hissad. Dagens datum, 12 januari, blir en milstolpe i pandemin.

Inne på Östergården pågår ett intensivt arbete med att förbereda doserna som ska ges till de prioriterade riskgrupperna, de som bor här bland annat. Som utomstående är det lätt att se förbi det stora och precisa arbete som ligger till grund för att vaccinationerna ska kunna genomföras. En samordningsapparat vi sällan skådat.

En arbetsinsats utöver det vanliga

Sjuksköterskorna som är samlade för att ta hand om vaccinationen är erfarna, men den här situationen är ny för alla. Det första godkända vaccinet som nått Sverige kräver en väldigt varsam och noggrann hantering. Det behöver blandas ihop precis innan det ges via en spruta i överarmen.

Händer iklädda plasthandskar arbetar med att dra upp vaccin i sprutor.

Beredningen av vaccinet är process som kräver noggrannhet och koncentration.

När sprutorna är förberedda ger sig teamen ut på avdelningarna för att sätta igång. Vi tvättar och spritar händerna och får skyddsutrustning för att kunna följa med till avdelningen där Gerd Augustsson bor.

Tiden på Östergården

Gerd, som ursprungligen är från Falkenberg, har under många år levt i Varbergs kommun. Innan hon flyttade in på Östergården i april 2020, bodde hon i Veddige. Eftersom pandemin har präglat hela perioden beskriver hon tiden på Östergården som otroligt tuff. Värst var det så klart under våren när hon inte fick ta emot besök av sina anhöriga.

– Vi gamla har fått ta en stor smäll, säger hon.

Nu ser Gerd fram emot att återigen kunna krama om sina barn och barnbarn.

– Kramar och enkla saker som att äta en glass på stranden är något jag längtar efter.

Gerd får en spruta med covid-19-vaccin i sin överarm av en sjuksköterska klädd i skyddskläder.

Gerd är inte spruträdd.

Att besöken från anhöriga är det som skänker allra mest ljus i vardagen för våra boende, råder det ingen tvekan om. Därför ser de allra flesta vaccinet mot covid-19 som en räddning - ett slut på en väldigt tung period.

– Jag har levt länge, men coronakrisen är absolut det konstigaste jag varit med om, avslutar Gerd.

Senast publicerad: