29 april 2020

Kreativa initiativ när näringslivet stöttar vården

Emil Bergman på Akwel Sweden med ett visir i handen

Tusentals insamlade kronor som gått till inköp av skyddsutrustning och företag som låter 3D-printern producera visirhållare – det ideella engagemanget för att stötta socialförvaltningen är stort hos de lokala företagen.

På Susvindsvägen övervakar chefen för produkt- och affärsutveckling på Akwel Sweden, Emil Bergmann att den ena 3D-printern gör det den ska – för tillfället blå visirhållare. Att få fram 136 stycken tar i runda slängar 85 timmar för en printer.

Det här är bara ett av alla företag runt om i kommunen som vill dra sitt strå till stacken och hjälpa till och stötta utsatta verksamheter inom vård och omsorg.

– Jag tycker det är viktigt att göra det man kan, säger Emil Bergmann.

Han tog själv kontakt med näringslivs- och destinationskontoret och på den vägen är det.

– I och med att vi har permitterad personal och för tillfället arbetar cirka 40 procent så har vi kunnat bidra med de här visiren. Vi jobbar med det i pauserna av vårt eget arbete.

Plasten som sedan monteras på visirfästena är overhead-film som han i sin tur fått lämnat till sig från både företag och privatpersoner. Efter användning görs de rena och kan sedan användas igen.

– Det märks att vi är många som hjälps åt, vi gör det här tillsammans, säger Emil Bergmann.

En annan som också har känt av stämningen av hjälpsamhet och samverkan, är Ruben Linton. Förutom att på samma sätt producera och skänka visir till de som behöver via sitt företag Tetiko, har han varit en av dem som anslöt sig i lokala gruppen ”Hjälp vårdpersonalen”.

– Det var Krille Linderoth som gjorde ett upprop i sociala medier och sedan samlades ganska snabbt ett fyrtiotal företag, företagare och privatpersoner kring det. Vi samlade in pengar, totalt 500 000 kronor och för dessa har vi införskaffat olika slags skyddsmaterial och donerat.

Han berättar att det ligger hundratals timmar av ideellt arbete bakom. Att bara säkerställa att rätt slags utrustning köps in, som dessutom uppfyller alla kraven, har varit omfattande.

– Det är jätteviktigt. Sedan ska vi få hem leveranserna också. Vi har till exempel fått 10 000 ansiktsmasker, vi väntar på lika mycket till.

Ruben Linton säger att på hans företag kommer de fortsätta så länge det finns ett behov, visst känns det i plånboken när diverse material behöver köpas in för att kunna ta fram exempelvis olika slags visir. Men han berättar samtidigt om tillfällen då material kommer som en skänk från ovan.

– Vi stod plötsligt med en halv kilometer resårband från en lokal handlare som ville bidra.

Visir i 3D-printer

Det tar 85 timmar att få fram 136 stycken för en 3D-printer.

Tillsammans har ett stort antal stora och små företag runt om i kommunen skänkt bland annat dunkar av handsprit, mängder av skyddsrockar, skyddshandskar, visir, munskydd, desinfektionsmedel och handsprit med mera.

Senast publicerad: