
Maria och hennes vänner hoppas på en ljusnande framtid
Det här skulle varit deras bästa tid. Men för gymnasieskolans avgångsklasser är studentens lyckliga dag just nu osäker.
–Allra mest saknar jag att inte få gå i skolan med min klass vår sista tid tillsammans, säger tredjeårseleven Maria Söderström.
Balklänningar och kostymer är inköpta, studentflak och DJ bokade. Teknikklassen 17 TEA på Peder Skrivares skola har spikat hela programmet för det efterlängtade firandet: från balmingel till champagnefrukost.
Men på väggen i Hus 9 på Peder Skrivare skola har nedräkningen på antal dagar kvar till studenten stannat på dag 79.
– Alla avgångsklasser har gjort varsin ”100-dagar-till-studenten-plansch”, som en kalender där man stryker över en siffra varje dag. Det är så sorgligt att tänka på att nu hänger de bara där, och ingen håller räkningen, säger Maria Söderström.
"Det är nu vi ska skapa våra minnen"
Hon sitter vid sin nya ”skolbänk”= köksbordet hemma i lägenheten. På datorskärmen framför sig har hon klasskamraterna Maria Kollberg, Stina Olsson och Ellen Söderbaum. De arbetar med sitt gymnasiearbete.
Att ha undervisning på distans går ok, även om det är ensamt och tråkigt, det är de överens om. Men de saknar sina lärare och deras hjälp och uppmuntran.
– Det är den här våren man har längtat efter hela gymnasiet. Det är nu vi verkligen har lärt känna varandra i klassen, det är nu vi ska skapa våra studentminnen. Det är jättetråkigt att inte få uppleva den här tiden tillsammans, säger Maria och de andra håller med.
Det viktigaste är att få träffas
Självklart förstår de varför skolorna behöver vara stängda.
– Det är något man bara måste acceptera, och det är klart att många har det värre än vi, konstaterar Maria.
– Vi hoppas bara att skolledningen inte glömt bort oss, att det kanske går att lösa någon form av firande. Även om det inte blir som vanligt.
– Det viktigaste är att vi får träffas innan skolan slutar. Att det inte bara slutar så här, säger Stina.
Fokus på betygen - sen studenten
Gymnasiechef Tobias Ramstedt har full förståelse för tredjeårselevernas situation:
– Studenten är den största högtiden för de flesta unga människor idag och den här årgången har haft en enorm otur. Jag ömmar verkligen för dem.
Han berättar att sedan gymnasieskolorna stängdes ner, mer eller mindre från en dag till en annan, har skolledningen lagt all kraft på att få distansundervisningen att fungera.
– Nu är vårt stora fokus våra avgångsklasser. Det allra viktigaste är att se till att eleverna får den utbildning de har rätt till, sin examen och sina betyg, så att de kan komma vidare i livet, säger han.
Nästa stora fråga blir studentfirandet, ingen enkel fråga, speciellt inte efter de nya mötesrestriktionerna.
– Än så länge utgår vi från att studenten i Varberg kommer att firas den 5 juni, som planerat. Men vi måste självklart titta på om, och i så fall hur, vi kan lösa firandet för våra elever, om den nuvarande situationen kvarstår.
"Vi ska sköta nedräkningen"
När gymnasiechefen får höra att de kommande studenterna saknar sina lärare säger han:
– De ska veta vi saknar dem, förmodligen mycket mer! En sak har skolstängningen gjort fullständigt klart, och det är att det är våra elever, deras personligheter, historier, frågor och leenden som gör skolan till en riktig skola. Det är de som är halva undervisningen och det är de som fyller vår arbetsplats med liv.
– Och de är inte bortglömda. Och bra att de påminde om deras nedräkningstavlor: Från och med nu ska vi i personalen fylla i varje dag så att nedräkningen är i gång.
Senast publicerad: