Nytänkande i klassrummen på distans

Det ekar tomt i korridorerna på Peder Skrivares skola, precis som i landets övriga gymnasieskolor. Men i lärarnas arbetsrum är det desto mer rörelse och distansundervisningen är i full gång.

I ett av klassrummen står Kristina Andrén Lindahl, lärare på Barn- och fritidsprogrammet, framför sin dator. Sedan ett par veckor tillbaka undervisar hon sina elever på distans. Hon är mitt uppe i att starta en lektion för en grupp elever i trean.
– Det är en konstig känsla att stå här själv, lite som att stå i en garderob. Det brukar vara feedback hela tiden annars, säger hon.

Teknik på plats

Sedan gymnasieskolan övergick till distansundervisning som en följd av corona-pandemin, har mycket av lärarnas arbete handlat om att få det digitala på plats och att anpassa undervisningen. Hittills har det fungerat förvånansvärt bra, menar Kristina, även om det finns några små pucklar att ta sig över.
– Något som skolan ordnade väldigt bra var att vi fick en studiedag för att kunna förbereda oss. Jag hade aldrig använt Google Meet innan (ett verktyg för möten) men jag tycker att det har fungerat superbra.
– Dessutom är vi lärare här på skolan hela dagarna och kan byta erfarenheter. Ibland frågar jag eleverna eftersom de ofta vet om något fungerar, säger hon.

Hej är viktigt

Det plingar till i datorn. Den första eleven dyker upp på skärmen och får ett varmt välkomnande av Kristina som vinkar glatt.
– Det är fem minuter kvar, så vi väntar in de andra, säger hon.
Efter ett par minuter plingar det igen. Klasskompisarna börjar droppa in. En efter en dyker de upp i bild med olika platser bakom sig; tonårsrummet, ett vardagsrum, altanen. Innan lektionen börjar ägnas ett par minuter åt omtänksamma hälsningar. Saknaden efter att gå till skolan och träffa varandra börjar bli allt större. I bakgrunden slamrar det lite från ett kök, någons mobil ringer.
– Vi börjar alltid med att hälsa. Jag tycker det är viktigt att vi startar med kamerorna på så att alla i klassen kan se varandra.

Hög närvaro

Klockan blir 11.40 och alla är på plats efter att ha loggat in i mötesrummet. Närvaron är hög. Redan första dagen med det nya arbetssättet var alla hennes elever närvarande. Eleverna menar att undervisningen fungerar bra även om det ibland kan krångla med exempelvis ljudet.
– Och om en lärare ska skärmdela så kan det ”lagga”* men det beror på vilken uppkoppling du har, säger en av eleverna.

Kristina står fortfarande framför tavlan, men inför ett tomt klassrum.

Gymnasielärare Kristina står framför tavlan, men inför ett tomt klassrum.

Tänka nytt

Lektionen startar och eleverna får instruktioner och ställer frågor. På schemat står Pedagogiska teorier och praktiker.
– Jag vet att ni behöver jobba och jag är uppkopplad hela tiden om ni har frågor, säger Kristina innan hon önskar dem lycka till med sina uppgifter.
Hon funderar över hur hon kan variera undervisningen framöver.
– Det blir en digital utmaning för hjärnan där jag behöver omformulera mig och tänka nytt.
Eleverna stänger av sina kameror och börjar med skolarbetet – var och en på sitt håll.

*”Lagga” innebär att exempelvis bilden blir ryckig när datorn väntar på information.

Senast publicerad: