Sjuksköterskor med rätt att göra en insats

Våren 2020 är deras kompetens en hårdvaluta, en av de mest eftertraktade i hela världen. Och sjuksköterskorna Helena Arkemar och Anna-Lena Sivertsson på Kommunhälsan är mer än redo att byta arbetsplats för att göra en insats.
– Alla måste göra vad de kan, och alla kan göra något!

Båda två är ganska nya på Kommunhälsan, och båda två trivs på sina jobb. Här arbetar de framför allt förebyggande och med att hjälpa människor att i bästa fall inte behöva bli sjukskrivna. Men nu är Helena och Anna-Lena redo att på deltid byta ut lagstadgade kontroller, rehabiliteringsutredningar, enskilda samtal och utbildningar mot renodlat sjukvårdsarbete.

"Kändes självklart"

Alla medarbetare i Varbergs kommun (med någon form av kompetens inom vård och omsorg) har sedan två veckor möjlighet att anmäla sig för att kunna göra en insats. Både Anna-Lena och Helena anade att frågan skulle komma och agerade snabbt med att erbjuda sina tjänster när uppmaningen kom.

– Att ställa upp för vårt samhälle när det behövs känns helt självklart, säger Anna-Lena och Helena fyller i:

– Vi är alla medarbetare i Varbergs kommun. Behövs det mer personal på ett ställe just nu så får vi hjälpas åt så att rätt resurser finns på rätt plats.

Överger inte Kommunhälsan

Inom kort börjar deras ”nya” yrkesliv inom socialförvaltningens verksamheter, till exempel LSS-boende och äldrevård. Supernervöst är det dock inte: Anna-Lena arbetar då och då på helg- och kvällsmottagningen på Västra Valls vårdcentral, och Helena hoppade in i kommunens hemsjukvård i somras. Nu handlar det främst om att lära sig de nya rutinerna i coronaepidemins spår, samt hantera data-och journalsystem.

Även om det är av en tråkig anledning, så tycker båda att det är spännande och utvecklande att få hoppa in och göra något nytt.
– Det är roligt med förändring!
Dock överger de inte Kommunhälsan: några dagar i veckan kommer de arbeta med verksamheten där, precis som vanligt.

Respekt

Rädda för viruset för egen del är Anna-Lena och Helena inte, även om de självklart har respekt för det.
– Kunskap är ofta det bästa botemedlet mot rädsla, konstaterar Anna-Lena.
– Jag är mer orolig för hur ekonomin i världen kommer påverkas, och vad människors rädsla i förlängningen kan leda till, säger Helena.

Båda är överens om hur viktigt det är att samhället är i gång, och att kommunens viktiga funktioner fungerar.

– När det här är över och vi ser tillbaka på den här tiden så hoppas man ju att vi alla tillsammans har hjälpts åt med det som var en och kan, avslutar Helena.

Senast publicerad: