Tre personer står framför Varbergs Sparbank och visar upp en check.

Sparbanksstiftelsen stöttar med digitala verktyg till äldreboenden

När det råder besöksförbud på våra äldreboenden och nära och kära inte kan träffas som vanligt, bidrar Sparbanksstiftelsen med medel till Ipads och webbkameror som gör det möjligt för äldre och anhöriga att kunna hålla kontakten.

Redan vid utbrottet av coronapandemin diskuterades det på Sparbanksstiftelsen om hur de skulle kunna bidra lokalt. När besöksförbuden infördes på äldreboenden och särskilda boenden i början på mars, fick Sparbanksstiftelsen tillsammans med Varbergs Sparbank idén att bidra till digital utrustning för att underlätta boendes kontakt med nära och kära.

– Vi har beviljat bidrag för inköp av Ipads och webbkameror, som vi hoppas ska göra det möjligt för äldre att träffa sina anhöriga digitalt. Att underlätta kommunikation för äldre under rådande omständigheter ser vi som en viktig insats som vi hoppas får betyda mycket för den som inte har möjlighet att träffa sina anhöriga fysiskt, säger Jan-Inge Lyckberg, Sparbanksstiftelsen.

– Vi blev väldigt glada och positiva när vi fick höra om Sparbanksstiftelsens idé. Inom Varbergs Omsorg har vi en del surfplattor men behovet har blivit så mycket större nu när vi har besöksförbud.

– Att kunna kommunicera via video ger så mycket mer. Familjen kan visa upp barnbarn som vinkar eller visa barn som leker och har man som äldre demenssjuk tappat sitt tal kan man ändå vara med och vinka till sina anhöriga. De flesta äldre är också positiva till videomöten även om en del har svårt att förstå hur det går till, säger Anna-Lena Junghov, digitaliseringsenheten på socialförvaltningen.

Sparbanksstiftelsen

Varbergs Sparbank bärs av Sparbanksidén vilket innebär att hela vinsten går tillbaka till verksamhetsområdena – Varberg och Horred. Sparbanksstiftelsen Varberg äger Varbergs Sparbank. Med hjälp av utdelning från banken är det stiftelsens uppgift att lämna bidrag till projekt och satsningar som skapar samhällsnytta i Varbergs kommun.

Sparbanksstiftelsen har tidigare i år gått in och stöttat Röda Korset som i mars ingick i en överenskommelse med Räddningstjänsten där syftet är att organisera frivilligas engagemang att vilja hjälpa till vid omfattande och långvarig räddningsinsats.

Foto: Från vänster, Erland Linjer ordförande socialnämnden, Anna-Lena Junghov socialförvaltningen och Jan Inge Lyckberg, Sparbanksstiftelsen.

Senast publicerad: