Foto på Chatarina och Christian utanför Coop Söder i Varberg

Ute på tillfälligt uppdrag

Chatarina Karlsson arbetar i vanliga fall som trafikövervakare på hamn- och gatuförvaltningen. Under våren har hon tillfälligt fått nya arbetsuppgifter och har hjälpt Länsstyrelsen med tillsyn. Hon och kollegan Christian Skröder har varit ute hos olika företag för att se hur pandemilagen efterlevs.

Chatarina, hur har det varit att byta arbetsuppgifter?

– Det har gått över förväntan. Jag har en kunnig, trevlig kollega - Christian Skröder, näringslivsutvecklare på NOD. Vi åker runt och gör besöken tillsammans och vi har ett bra samarbete. Jag är social och gillar serviceyrken så egentligen passar det mig ganska bra. Måndag – torsdag jobbar jag åt länsstyrelsen och en dag i veckan gör jag mitt vanliga jobb, säger hon.

Vad gör ni?

– Vi har åkt runt och besökt företag (butiker, frisörer mm.) och kontrollerar att de följer den nya pandemilagen, att de exempelvis har räknat ut hur stor yta de har och hur många kunder som kan vistas där samtidigt. Det handlar mycket om att informera.

Varför ville du göra det här?

– Jag fick frågan och tackade ja. Jag har lärt mig en massa nya saker som jag har nytta av annars också, särskilt på datorn. Jag vill att företagarna ska känna att vi hjälper dem och det tror jag faktiskt att de gör. Det är roligt och omväxlande med nya kontakter.

Hur har det gått?

– Företagen är väldigt bra informerade, med ett år av pandemi bakom sig, och har förstått vad det går ut på. Många har redan gjort mer än vad de behöver, och annars löser de ofta åtgärderna redan när vi är ute på plats, de vill ju att de ska vara rätt. Det kan exempelvis handla om att sätta upp en extra skylt.

Christian, du är ju van vid att arbeta med det lokala näringslivet men hur tycker du att det här arbetet har varit? ­

– Det har varit intressant och lärorikt att möta Varbergs näringsliv i den här rollen. För många företag har det varit en utmanande tid och vår utgångspunkt var att stötta och hjälpa dem att göra rätt utifrån riktlinjerna. Jag är imponerad över deras engagemang när det gäller att göra vad de kan för att skapa avstånd.

Senast publicerad: