25 maj 2020

I år firar vi nationaldagen hemma hos kommunivånarna

Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i Societetsparken den 6 juni 2020. Istället för att ställa in har stora delar av evenemanget flyttats hem till kommuninvånarna.

Med hjälp av digital teknik och lite kreativitet firar vi nationaldagen tillsammans på distans. Huvuddelen av firandet sker genom filmat material som släpps på varberg.se/nationaldagen. Det finns också möjlighet att gå en helt vanlig tipspromenad eller på vernissage på Galleri Hamnmagasinet.

Programmet i sin helhet finns på varberg.se/nationaldagen. Länk till annan webbplats.

Digital flagghissning

Nationaldagen inleds traditionsenligt med flagghissning klockan 08.00. Dock blir det inget fysiskt evenemang i år. Istället kan invånarna kan ta del av ceremonin via kommunens webbplats.

Nationaldagsfirande via film

Klockan 13.00 släpps en film som utgör huvuddelen av årets nationaldagsfirande. Firandet innehåller förhoppningsvis något för alla. Det blir musik med tre varbergsband: Ödet, Elusive Hearts och Land of Trees. Barnen bjuds på en lekfull föreställning med Varieté Vagant och det blir inslag ur en ungdomsproducerad naturdokumentär. Vi får dessutom möta mottagarna av Varbergs kommuns årliga utmärkelser i en serie korta personporträtt och det blir högtidsstund under ledning av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Årets nationaldagstalare är författaren, krönikören och varbergsprofilen Sara Beischer.

Filmen kommer att vara tillgänglig även efteråt, men förhoppningen är att många ska välja att titta samtidigt klockan 13.00. Vi uppmanar också Varbergarna att dela med sig av sitt firande på sociala medier under hashtaggen #6junihosmigVBG. Nationaldagsfilmen är ca 60 minuter lång.

Tipspromenad och vernissage

Under nationaldagen erbjuds också en helt vanlig tipspromenad. Aktiviteten passar hela familjen, det finns både en barnfråga och en vuxenfråga. Tipspromenaden startar och slutar vid lekplatsen framför Kulturhuset Komedianten. Det finns två slingor att välja mellan, den korta är ca 1,8 km och sträcker sig ner till Spööökitetsparken. Den längre är ca 4 km och ringlar hela vägen till Påskbergsdammen. Det är samma frågor på båda slingorna. Klockan 12-14 är det också vernissage för utställningen Tack vare på grund av, skapad av EKTA på Galleri Hamnmagasinet.

Nästa år blir förhoppningsvis som vanligt

I år kan vi inte fira nationaldagen som vi brukar. Alla inslag som innebär att människor samlas har strukits eller ställts om. Föreningsparaden utgår helt, årets medaljörer kommer att uppmärksammas på annat vis och det blir inget pyssel eller utställare i Societetsparken. Förhoppningsvis kan vi fira nationaldagen som vanligt i Societetsparken nästa år.

Senast publicerad: