05 juni 2020

Öppet brev till kommuninvånare och besökare

En säregen sommar står för dörren och vi behöver gemensamt ta ansvar för att den ska bli så härlig som möjligt och kunna bjuda på vila och glädje för både varbergsbor och sommargäster.

Inför påsken uppmanade vi alla att ta ansvar och stanna hemma för att minska risken för spridning av coronaviruset och inte belasta den kommunala vården och omsorgen. Igår kom regeringen med besked om att restriktionerna kring resande inom landet lättas upp från och med den 13 juni. Symtomfria personer får nu resa fritt i Sverige, under förutsättning att man i övrigt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Är du fri från symtom och har möjlighet att ta dig till Varberg kan vi därför äntligen säga: välkommen hit! Tillsammans och med gott omdöme ska vi förhoppningsvis kunna njuta av vår fina sommarstad på ett säkert sätt som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Vi hade förstås alla önskat en alldeles normal sommar, där hela världen kunde besöka oss och allt var som vanligt. Att vi kunde samlas på stränderna och trycka ihop oss på mysiga caféer och restauranger, tillbringa morgnarna på torget och trängas på heta sommarkonserter. Dessvärre är det inte riktigt så. Och även när resorna blir friare är det många som måste fortsätta längta efter ledighet och nakenbad och ljumma kvällar på stranden.

För krisen är inte över och allvaret är fortsatt stort. Vi måste fortsätta ta ett gemensamt ansvar för att inte bli smittade eller smitta varandra. Vi har riskgrupper omkring oss och vi har en hårt ansträngd sjukvård och omsorg vars resurser och medarbetare vi måste värna. I Varberg behöver vi prioritera bland våra resurser och vi kommer ha svårt att ombesörja våra gästers eventuella behov av vård och omsorg. Regeringen utreder just nu en lagändring om hemtjänsten i sommar, i syftet att underlätta för ansträngda kommuner under pandemin. Därför är det fortsatt viktigt att du som besöker Varberg denna sommar inte reser längre än att du på egen hand kan ta dig hem om du skulle behöva.

Så till alla er som vill komma hit och semestra hos oss på ett säkert och genomtänkt sätt: välkomna! Vi lovar både gott värdskap och fina varbergsupplevelser inom ramen för det som är möjligt. Med det sunda förnuftet och omtanken om varandra kommer vi långt!

Med önskan om bästa tänkbara sommar,

Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande

Carl Bartler, kommundirektör

Senast publicerad: