16 mars 2020

Öppet brev till Varbergs kommuninvånare

Carl Bartler, kommundirektör, och Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens orförande skriver ett öppet brev till kommuninvånarna.

Tillsammans kan vi minska spridning och öka trygghet.

Kommundirektör Carl Bartler och Ann-Charlotte Stenkil (M) kommunstyrelsens ordförande.

Just nu ser världen inte ut som den brukar. Effekterna av det nya coronaviruset, covid-19, påverkar alla länder. Eftersom det saknas vaccin och ingen ännu har hunnit utveckla immunitet går spridningen väldigt snabbt.

Vi vet att de allra flesta som smittas får lindriga symtom som hosta och feber. Vi vet också att hög ålder och ett antal underliggande sjukdomar är en riskfaktor för allvarligare följder. Nya uppdateringar om spridning och sjukfall kommer till oss hela tiden, och den oro och osäkerhet som finns i vårt samhälle känner vi också i vår kommun.

För att bromsa effekterna tas det på både nationell och lokal nivå stora beslut som får stora konsekvenser. Större konserter och idrottsevenemang förbjuds. Företag inför nödvändiga restriktioner. Resor och möten ställs in. Verksamheter pausas på flera håll och länder stänger sina gränser. I Varbergs kommun har vi ställt in flera stora arrangemang och för att skydda våra mest utsatta kommuninvånare tillåter vi just nu inga besök inom äldrevård och omsorg.

Din roll är viktig

Det viktigaste du som kommuninvånare kan göra nu är att bidra till minskad smittspridning. Det gör du genom att vara noga med din handhygien, respektera besöksförbudet inom omsorgen och stanna hemma från jobbet om du är sjuk. Om dina barn är sjuka ska de stanna hemma från skolan eller förskolan, även vid lindriga symtom.

För dig som är frisk och symtomfri finns det fler sätt att bidra till ökad trygghet i din omgivning. Vi känner alla oro i olika grad, men kanske vet du någon som är ännu mer orolig och som har det extra besvärligt? Då kan en enkel insats göra stor skillnad.

  • Om du har en äldre person i din närhet som kanske inte har tillgång till samma snabba, uppdaterade information som du har – ta dig några minuter och förklara vad som händer i världen och i vår kommun. Kanske kan du köpa en extra kasse mat när du ändå ska till affären?
  • Har du en granne eller bekant som inte pratar svenska – hjälp om möjligt till att översätta det som våra myndigheter och vi i kommunen berättar.
  • Ser du uppgifter i sociala flöden som du misstänker är felaktiga – ta reda på vad som är fakta och hjälp till att hänvisa till myndigheternas korrekta information.
  • I en tid då besök och fysiska möten begränsas – fortsätt att hålla kontakten och sträck ut en hjälpande hand genom telefonen och andra kanaler.

Vi vet att initiativ som dessa redan tas i vår kommun. Det vi vädjar om är en fortsatt omtanke och ett ännu större stöd oss kommuninvånare emellan, både för att öka tryggheten och minska smittspridningen.

Vår roll är tydlig

Som Varbergs kommuns ledare lovar vi att ta vårt ansvar och agera för bästa möjliga hantering av situationen. Till vår hjälp har vi vår personalstyrka som just nu sliter extra hårt, särskilt inom skola och omsorg men även i andra verksamheter. Våra medarbetare är vana vid att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, fötterna igång och händerna rena, och just nu gör de bragdinsatser.

Vi har en fortsatt utmanande tid framför oss. Då är det bra att vi har planer och rutiner som hjälper oss att agera samordnat och långsiktigt, och en beredskap att ta snabba beslut om det skulle krävas. Vi gör också vårt bästa för att nå dig som kommuninvånare med korrekt och relevant information så snabbt som möjligt.

Omtanken om varandra är kanske det viktigaste redskapet. Om du ger lite extra av den, har vi tillsammans alla förutsättningar att ta oss igenom det som väntar.


Ann-Charlotte Stenkil
Kommunstyrelsens ordförande, Varbergs kommun

Carl Bartler
Kommundirektör, Varbergs kommun

Översättningar

Albanska: Leter e hapur per banoret e komunes te Varbergut
Arabiska: رسالة مفتوحة إلى سكان فاربير

Engelska: Open letter to Varbergs local residents
Persiska: نامه سرگشاده به ساکنان شهر واربریVarberg
Polska: List otwarty do mieszkańców Varberga
Thai: จดหมายถึงพลเมืองชาววอร์ไบร์
Tigrinja: ብዳቤ ናብ ነበርቲ ቫርበሪ ኮሙን
Turkiska: Varberg sakinlerine açık mektup
Swahili: Barua kwa watu wenyekuhishi mu manispaa ya Varberg

Senast publicerad: