04 juni 2020

Parkmusiken blir Parkettmusiken

I år kan vi inte genomföra Parkmusiken som vi brukar med anledning av covid-19. Istället för att ställa in den populära konsertserien har vi ställt om. Sommaren 2020 blir Parkmusiken Parkettmusiken, ett hybridevenemang med ett begränsat antal platser på Varbergs teater och ett oändligt antal platser på varberg.se/parkettmusiken.

Musik har varit ett givet inslag i Societetsparken om sommaren sedan parken anlades i slutet av 1800-talet. I decennier har Parkmusiken varit en välbesökt evenemangsserie med konserter flera kvällar i veckan under högsommaren.

Sommaren 2020 blir dock inte som vanligt på grund av corona/covid-19. Det inte tillåtet att arrangera evenemang som samlar fler än 50 personer med anledning av den pågående pandemin. Men evenemanget ställs inte in.

– Just nu är kanske kulturen viktigare än någonsin för att ge andrum och bidra till gemenskap i en tid som annars till stor del präglas av osäkerhet och oro. Men även att möjliggöra för kulturutövare att fortsätta sitt arbete. Därför kändes det viktigt att inte ställa in Parkmusiken utan att tänka nytt och anpassa, säger Lisa Pedersen, arrangemangsproducent.

Från parken till parketten

För att kunna ha full kontroll på antalet personer och för att kunna säkra att vi i övrigt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer flyttas evenemanget till Varbergs teater. Under konserterna får maximalt 50 personer vistas i lokalen inklusive personal och artister. Biljetterna är kostnadsfria och släpps via varberg.se/parkettmusiken 18 juni.

– Vi tittade initialt på att hägna in delar av Societetsparken för att begränsa antalet personer i publiken. Men vi bedömde att det inte var tillräckligt tillförlitligt. Människor skulle exempelvis kunna samlas utanför avspärrningarna. Genom att flytta till teatern kan vi ta ett större ansvar för att rekommendationerna följs, säger Lisa Pedersen.

Eftersom evenemanget inte genomförs i parken i år har det tillfälligt bytt namn till Parkettmusiken. (Parkett kallas de publikplatser i en teatersalong som ligger på samma höjd, eller strax under scenen.)
I Varbergs teater finns totalt 311 platser. Under konserterna kommer publiken att uppmanas hålla avstånd och lämna några stolar till publikgrannen. Personer som delar hushåll kan dock sitta tillsammans om de vill.

Livestream ger större publik

Konserterna kommer även att livestreamas via Youtube och bäddas in på varberg.se/parkettmusiken. Förhoppningen är att såväl varbergare som turister ska anamma den nygamla traditionen och ta del av livekonserterna från den plats de befinner sig.

– Med dagens teknik kan ännu fler ta del av konserterna. Vi hoppas att de ska streamas från picknickfiltar, husvagnar och uterum runt om i hela kommunen. Men även från exempelvis boenden för äldre eller funktionsvarierade. Kanske blir det rekordmånga som tar del av parkmusiken i år, avslutar Lisa Pedersen.

Senast publicerad: