Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
Hand håller i en klotrund sten.

Daniel Segerberg: Oceanplaneten

Daniel Segerberg gör gärna saker från grunden med utgångspunkt i den omedelbara omgivningen. Kretslopp är ett återkommande tema. Allt är i rörelse och varje slut är början på något nytt. Processen är experimentbetonad och utgår från principen att ”lära av görandet”. Med nygamla metoder transformerar han den fysiska världen, vrider och vänder, tar isär och sätter ihop och låter nya gestaltningar ta form.

Utställningsperiod: 2 september – 1 oktober 2023

Till Oceanplaneten har Segerberg framställt egen tusch av material från komposten. Skal, bark, jord och kol har kokats, silats, malts och pulveriserats. Färgerna har han sedan applicerat på stora pappersark, och bilderna har framkallats i varsam lek mellan slump och kontroll. Från sin trädgård har han grävt upp lera som formats till blanka klot, så kallade dorodangos. Det är en japansk konstform där man med händerna formar en skinande sfär av jord och vatten.

Bilderna och objekten bildar tillsammans installationen Oceanplaneten, och med utställningen vill Daniel Segerberg lyfta frågor kring människans påverkan på miljön, och de geologiska processer som nu går allt snabbare. En mental förberedelse på det värsta men samtidigt en längtan att leva mer i samklang med den planet som vi bor på.

Om konstnären

Daniel Segerberg är född i Växjö 1972 och bor och är verksam i Lund. Han gick ut konsthögskolan i Stockholm 2004 och flyttade därefter till Berlin där han var verksam i 14 år. 2018 bosatte han sig på landet utanför Kungsbacka och levde självförsörjande under 3 år. Tidigare utställningar och workshops i urval:

Bygg en Lerugn, workshop, Munka Folkhögskola samt Växtvärket i Malmö (2022), Från Ax till Limpa, H22 – Stadsmässan i Helsingborg (2022), Konst på andra(s) ställen, Årstads (mycket tillfälliga) Konsthall (2021), Ljungby Konstfest, Pilparken i Ljungby (2021), Workshop i tusch och vatten på Ronneby konstförening 2020, samt Leviatan, Ronneby konsthall (2019).

publicerad:

Senast Ändrad: