Ett rum med två sängar och skuggor av personer.

Krystallia Sakellariou: Mörka rum - avlägsna stjärnor

Varmt välkommen till utställningen ”Mörka rum - avlägsna stjärnor” med konstnären Krystallia Sakellariou.

Utställningsperiod: 16 mars – 28 april 2023

I utställningen Mörka rum – avlägsna stjärnor möts filmstjärnor och stjärnhimlar, mörkrum och drömmar i resterna av två hem, ett i Grekland och ett i Sverige. Installationer med objekt från de båda hemmen. Fotografier i färg och svartvitt, på papper och textil. Bland annat en serie där Krystallia Sakellariou fotograferat sig själv i sin mammas nattlinne och pappas pyjamas inuti familjens övergivna hus på ön Salamina i Grekland. Genom långa slutartider hinner hon röra sig in och ut ur samma bild, kvar blir en halvgenomskinlig gestalt över väggar och sängar.

Ett fotografi av Andromedagalaxen, sedd från Karl Gustav i Halland fotograferad av hennes pappa, Demetrios Sakellariou ca 1985. Även hans efterlämnade negativ av den grekiska skådespelerskan Melina Merkouri tagna i hennes hem i Aten 1960 och som Krystallia arbetat vidare med i mörkrummet idag. Hon har skapat en rörlig bild där den döda skådespelerskan åter får liv och rörelse. Ett pågående arbete som knyter an till hennes tidigare stop motion animationer och de första svartvita filmernas flimrande bildrutor.

I utställningen visas också en ny bok trådbunden för hand med texter som rör sig runtomkring barndomshemmet i Karl Gustav och som påminner om en koltrast läsaren kan hålla i sin hand. Utställningens titel är också densamma som en essä som går att läsa i utställningen. Den binder samman föräldrarnas historia i Sverige och Grekland med Melina Merkouri och den amerikanske regissören Jules Dassin. Om motsatser som samtidigt är lika, som ett fotonegativ och dess omvända positiva version av sig själv. Och skärvorna av glas och trasigt porslin på utställningsgolvet som i Grekland kan ha en annan betydelse, likt resterna efter en fest.

Om konstnären

Krystallia Sakellariou (1977) arbetar främst med installation, animation och text. Hon är uppvuxen i Karl Gustav, Halland och är idag bosatt i Halmstad. Hon har en masterutbildning i internationella museistudier från Göteborgs universitet och har haft separatutställningar på bl a Gotlands konstmuseum och Bergrummet, Konstepidemin, Göteborg. Läs mer om Krystallia och hennes konst på www.krystalliasakellariou.com Länk till annan webbplats.

publicerad:

Senast Ändrad: