Kyltorn
Om du har ett kyltorn i din verksamhet ska du anmäla det till kommunen. Kyltorn används bland annat vid luftkonditionering och i olika industriella processer. Du får inte uppföra eller använda ett kyltorn utan att ha anmält det.
Alla verksamheter som har ett kyltorn ska göra en anmälan. Undantaget är om kyltornet ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Anmäl ska göras till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen senast sex veckor innan du ska börja uppföra eller använda ditt kyltorn. Om kyltornet redan används gäller inte sexveckorsregeln, då kan du skicka in en anmälan direkt.
Skicka din anmälan via e-post till mhn@varberg.se. Anmälan bör innehålla följande uppgifter:
- Kontaktuppgifter till den som driver verksamheten.
- Kontaktuppgifter till fastighetsägaren (om det inte är den samma som driver verksamheten).
- Karta över fastigheten. Markera placeringen av samtliga kyltorn.
- Teknisk beskrivning av alla kyltorn.
- Beskrivning av egenkontroll (se nedan).
- Övriga uppgifter som beskriver anläggningen.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen planerar att ha e-tjänst för anmälan av kyltorn i gång under första kvartalet 2025.
Om du startar utan att ha anmält
Om du bygger eller börjar använda ett kyltorn utan att ha anmält det riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.
När anmälan kommit in
När miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tagit emot anmälan kommer handläggare gå igenom uppgifterna och kontakta dig om något behöver kompletteras. För handläggning av anmälan tas timavgift. Genom att lämna in en så komplett anmälan som möjligt kommer det underlätta för oss och minska tiden för handläggning.
Du får börja uppföra eller använda ditt kyltorn sex veckor efter att kyltornet anmäldes, om inte miljö- och hälsoskyddsförvaltningen meddelar något annat.
Egenkontroll
Du som ansvarar för en kyltornsanläggning behöver bedriva egenkontroll, vilket innebär att du behöver kontrollera och sköta kyltornet för att minska risken för tillväxt av legionellabakterier. Följande är exempel på vad egenkontroll för kyltorn kan innehålla:
- ansvarsfördelning
- kemikalieförteckning
- rutin för kontroll och skötsel av anläggningen
- rutin för undersökning
- rutin för att informera kommunen om driftstörning.
Mer information finns på sidan Egenkontroll.
Anmälningsplikt på grund av risk för spridning av legionella
Regeringen beslutade att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter är skyldiga att anmäla kyltorn till kommunen.
Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av legionella. Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett utbrott när det väl inträffar drabba ett större antal människor.
Kommuner har ansvar för tillsyn av kyltorn, men även ansvar att smittspåra vid fall och utbrott av legionella. Ett av skälen till att anmälningsplikt införts är att underlätta för kommunerna vid smittspårningar. Genom att kommunerna får kunskap om var kyltornen finns får de också bättre förutsättningar att förebygga smittspridning och bedriva förebyggande tillsyn.
Folkhälsomyndigheten kommer under 2024 och 2025 ta fram en tillsynsvägledning om kyltorn och anmälningsplikten.
Frågor och svar om den nya anmälningsplikten finns på Folkhälsomyndighetens webbplats: Tillsynsvägledning om kyltorn (folkhalsomyndigheten) Länk till annan webbplats.
Publicerad den:
Senast Ändrad: