Sök

Ghaseq - GIS-ingenjör

”Jag tänker aldrig byta jobb!”

År i yrket: Tretton, varav tre i Varbergs kommun.

Utbildning: Fyra års civilingenjörsutbildning från Tekniska universitetet i Bagdad, inriktning dataingenjör.

Porträttbild

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Jag arbetar med GIS, geografiskt informationssystem, som handlar om att koppla information till digitala kartor. På varberg.se finns en karta över hela kommunen där vi fyller på med information som ska underlätta för invånare, företagare och besökare. Det kan till exempel handla om var det finns p-hus, badplatser eller pågående vägarbeten och vi kan bygga på med hur mycket information som helst; hur många parkeringsplatser det finns i ett p-hus, info om det är surftillåtet och tillgänglighetsanpassat på olika badplatser och löpande uppdatering om vägarbeten. Vi lägger också in fakta om byggnader, som byggnadsår, adress och storlek på yta, och information om kommunal service, till exempel schema över snöröjning. Min uppgift är att med hjälp av programmet ArcGIS rita in ny information på kartan utifrån uppgifter som jag får in från kollegor i verksamheten.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det händer saker hela tiden genom ny teknik och nya tankesätt. Om man är nyfiken och tycker om att lära nytt kan jag verkligen rekommendera GIS! Jag har kommit rätt och tänker aldrig jobba med något annat – GIS är min passion!

Vilka egenskaper har du nytta av?
Att jag är en nyfiken och positiv person som är ganska bra på struktur och fasta rutiner.

Hur har du utvecklats sedan du började jobba i kommunen?
Väldigt mycket! Inte bara tekniskt utan också som person. Jag har lärt mig prioritera, se vad som kan vänta och våga säga nej till vissa saker. Här satsas väldigt mycket på kompetensutveckling och min chef ger mig förtroende att jobba självständigt. Jag känner att jag har mycket att ge i mitt arbete, saker som jag inte hunnit hittills, service och funktioner som jag ser att jag kan bidra till att utveckla. Jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig, men som det känns nu tänker jag aldrig byta jobb!

När skrattade du senast på jobbet?
Idag på lunchrasten skrattade jag så tårarna rann! Vi är ett väldigt härligt gäng här och jag trivs jätte-jättebra. Även om vi har mycket att göra är stämningen positiv och jag har aldrig känt att det är tungt att gå till jobbet. Jag trivs med både ledarskap och kollegor.

Hur bidrar du som GIS-ingenjör till Varbergs vision?
Jag känner varje dag jag går till jobbet att idag ska jag göra något nytt och få det att funka! Det jag gör handlar ju om att underlätta vardagen för invånarna, bra kartinformation är en viktig samhällsfunktion. Man ska snabbt och lätt kunna se på Varbergskartan vad som gäller och slippa ringa och fråga om exempelvis vägarbeten – de uppdateras varje natt på kartan.

Kan du berätta något som du tror att andra inte vet om ditt yrke?
Det finns mycket! GIS är ju ganska okänt. Jag skulle vilja att fler visste hur mycket det används i vardagen, som att både GPS och Google Maps är GIS-applikationer.

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
Jag är väldigt stolt över min arbetsgivare, stolt över att bo och arbeta i en superkommun som känns framåt på så många sätt. Här händer så mycket och jag tycker att de stora stadsbyggnadsprojekten hanteras på ett bra sätt i hur man tänker och kommunicerar. Jag har mött väldigt många nöjda invånare vid våra arrangemang ”Kom och prata – vi bygger Varberg tillsammans”. Det är viktigt med positiv feedback och det får jag också för egen del, från kollegor och chef. Jag är stolt över att det jag gör känns meningsfullt och är viktigt på riktigt.

Något som är mindre bra?
Det kan bli stressigt ibland för att jag vill göra hundra saker på en gång (skratt). Då får man prioritera och tänka efter vad som är det viktigaste för stunden.

Har du något tips till en kollega som är ny på jobbet?
Jag skulle först gratulera till chansen att få jobba i Varberg och sedan ge rådet att vara nyfiken. GIS är väldigt brett, men också ett väldigt komplicerat uppbyggt system, det är mycket att lära sig. Vi har hjälp av vår support, men det kan vara värdefullt att prova på egen hand, att våga göra fel och testa igen tills det fungerar!

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter