Sök

Kim - anläggningsarbetare

”Det får gärna vara lite tungt och skitigt.”

Porträttbild

År i yrket: Sex, varav fem i Varbergs kommun.

Utbildning: Ett års anläggningsutbildning inom vuxenutbildningen, därefter ett år som lärling på privat företag.

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Som väldigt mångsidigt. Man kan jobba med allt ifrån vatten, avlopp och rörläggning till stensättning, att sätta fundament till belysningsstolpar eller lägga elslang och kabel. Många hantverksyrken är ju specialiserade, men som anläggare behöver du ha kunskap över fler områden. Du behöver också vara öppen för att hela tiden lära nytt.

Blev det som du förväntat dig när du gick utbildningen?
Bättre! Jag gillar matte och kartor och hade en tanke om att läsa vidare till mätingenjör men jag har så roligt och trivs så bra att jag har ”fastnat” som anläggare.

Vad är det bästa med yrket?
Att man får vara utomhus och träffa mycket människor. Vi får ofta svara på frågor från invånare som stannar till och undrar vad vi gör och den dialogen ser jag som en viktig del av jobbet. Vår insats är ju ofta en del av ett större projekt och jag försöker ha koll på vad slutresultatet ska bli, då är det både roligare och lättare att göra ett bra jobb och att känna stolthet över resultatet. Jag var till exempel med och lade rör och byggde vägar till bostadsområdet Fyrstrandsbyn i Trönninge. Det känns bra att ha varit en del av den utvecklingen, från ingenting till ett fungerande bostadsområde.

Vad tycker du om att jobba inom kommunen?
Om någon funderar på jobb i kommunen skulle jag säga ”sök!” för det är så varierat och finns möjlighet till så många olika arbetsuppgifter, man tröttnar inte. Vissa saker är förstås mindre roliga än andra, men då får man bita ihop och fokusera på att bli klar. Sedan finns det alltid någon att ringa om man behöver hjälp av annan kompetens, det är fördelen med att jobba i en större organisation. En nackdel kan vara att beslut tar lång tid ibland när det är många inblandade i ett projekt och när olika avtal ska följas.

Hur mycket kan du påverka ditt jobb?
Själva arbetsuppgifterna kan jag inte påverka, men vi har väldigt stor frihet i hur de ska utföras. Min chef lyssnar alltid när jag har idéer om lösningar eller förslag på nya arbetssätt, bara slutresultatet blir som ritningen visar.

Vilka egenskaper har du nytta av i ditt yrke?
Att jag är ordningsam, välorganiserad och bra på att samarbeta. Jag har hållit på med hockey i hela mitt liv och är en utpräglad lagspelare, eftersom jobbet handlar väldigt mycket om samarbete är det värdefullt. Att ha ordning och reda på verktyg och maskiner tycker jag också är väldigt viktigt.

Hur bidrar du som anläggningsarbetare till kommunens vision?
Det mesta vi gör handlar ju om att förenkla människors vardag, till exempel snöröjning, städning av stränder eller anläggning av lekplatser. Sedan måste man verkligen vara kreativ som anläggare. Det vi gör ska ha hög kvalitet och hålla lång tid framöver och vi står ofta inför problem som det inte finns någon tydlig lösning på. Då får man verkligen tänka till, det tycker jag är kul.

Vad har du för möjligheter till utveckling?
Väldigt stora. Man kan alltid lära sig nya saker och bli smartare och bättre på sitt jobb. Utveckling handlar ju mycket om att bygga på sin erfarenhetsbank och som kommunanställd finns många möjligheter att testa olika grejer. Jag har till exempel börjat köra traktor och nyligen även grävmaskin vilket är väldigt kul. Det kommer också hela tiden nya produkter att jobba med, så där lär man sig också mycket nytt. Skulle man sedan vilja utbilda sig vidare finns till exempel påbyggnad för att jobba med vägarbeten eller högskoleutbildning om man vill byta yrke till anläggningsingenjör.

Något som är mindre bra med yrket?
Lönen är lite sämre, men arbetstider och förmåner överväger – och allra viktigast är trivsel. Anläggningsyrket är så väldigt fritt och vi har det väldigt bra inom kommunen tycker jag.

Har du något tips till en kollega som är ny på jobbet?
Våga testa, tänk på säkerheten och klä dig rätt. Det är lätt att klä sig för en lagom temperatur när man står stilla, men då blir man svettig när man till exempel börjar gräva, och sedan kallsvettig när man är klar och då åker man lätt på förkylning. Jag tar av mig jackan när jag ska jobba fysiskt och tror att jag håller mig frisk genom att inte klä mig för varmt.

Vad är en riktigt bra dag på jobbet för dig?
En lagom varm dag när jag vet att det finns mycket att göra och att jag ska göra det tillsammans med kollegor som jag trivs väldigt bra med. Det får gärna vara lite tungt och skitigt. Jag gillar att ta i och är inte rädd för att bli smutsig!

När skrattade du senast på jobbet?
Det gör jag varje dag. Jag har väldigt bra kollegor och chefer som är enkla att prata och samarbeta med, då är det lätt att ha kul på jobbet.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter