Sök

Kristoffer - undersköterska i hemtjänsten

”Jag har en fantastisk arbetsplats!”

År i yrket: Fem, samtliga inom Varbergs kommun. Har innan dess arbetat som vårdbiträde inom LSS och äldreomsorg.

Porträttbild

Utbildning: Undersköterskeutbildning.

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Det går framför allt ut på att stötta våra kunder så att de kan sköta så mycket som möjligt i sin vardag själva. Mycket handlar om samarbete och interaktion kring olika sysslor och det är väldigt kul. Vi stöttar fysiskt och psykiskt och finns där för att kunden ska kunna känna sig trygg och bibehålla livskvalitet. Yrket är en blandning av vård, medicin, assistans och relationer. För mig är relationsdelen det som sätter guldkant eftersom man får tillbaka så otroligt mycket där. Du träffar så många goa och mysiga människor, jag kan inte tänka mig att det finns något annat jobb som är så mycket av ett relationsyrke.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är så brett! Både den sociala delen, det flexibla egenarbetet, den härliga energin man får från kunderna och gemenskapen och samarbetet man har i sin arbetsgrupp. Vi jobbar mycket tillsammans med att göra det så bra som möjligt för kunden, det kan till exempel handla om hur vi planerar våra rutter. Vi har lyckats vända negativ attityd till positiv många gånger och det är härligt att kunna påverka någons tillvaro på det sättet. När relationen fungerar och när anhöriga hör av sig med positiv feedback känns det jättebra. Det finns många sköna guldklimpsstunder när jag går hem från jobbet och känner: yes, yes, yes!

Hur har du utvecklats i yrket?
Man utvecklas hela tiden, det är en anledning till att jobbet är så kul. Jag har stärkts som person och fått mer förståelse för andra, hur det är att vara utsatt. Man får perspektiv och tar inte saker för givet på samma sätt. Rent praktiskt har jag lärt mig mycket om att hantera olika situationer, läsa av hur personlig man ska vara, bemöta kunder och anhöriga och möta människor med smärta. Någon har klarat sig själv i 98 år och så plötsligt kommer jag hem och ska fungera som en extra hand - när man får till den relationen känns det skitcoolt. Därför älskar jag hemtjänsten, det är så mycket av både grupparbete och ensamansvar. Tittar jag tillbaka bara ett år ser jag att jag växer hela tiden. Det är bra att reflektera kring det egna beteendet och utvärdera sig själv, det är ju så man utvecklas.

Vilka egenskaper har du nytta av?
Jag är nog bra på att se och möta kunden där hon eller han är för stunden. Jag är personlig och tror att det ger trygghet, samtidigt får man se till att känna av och ha balans.

Hur kan du som undersköterska bidra till Varbergs vision?
Vi förenklar ju människors vardag i allt vi gör, hjälper till med grundbehov som hygien, dusch och frukost. Och att uppnå drömmar kan ju för äldre som tappat en tidigare förmåga handla om att få känna sig trygg och bibehålla sin livskvalitet. Där tror jag vi lyckas bra, vi har väldigt hög kundnöjdhet och det känns som att de flesta mår jättebra hos oss. Personliga behov och önskemål är viktiga, som att komma ihåg hur någon vill ha sängen bäddad. Vi ska vara den förlängda armen, men också någon att tjöta med. Det ska kännas så naturligt som möjligt när vi är där. Visionen märks ju också genom att det händer mycket på det tekniska området med omställning till miljöbilar och digitala nycklar istället för feta nyckelknippor. Det känns att kommunen är drivande och vill mycket, det är positivt.

När skrattade du senast på jobbet?
Jag skrattar varje dag. När jag träffar en glad pensionär blir jag på gott humör. Många av våra kunder har så skön och bra energi och är så positiva. Det blir också mycket skratt med kollegorna när vi ses för att äta frukost och stämma av dagen.

Vad har du för möjligheter till fortsatt utveckling?
Det finns så mycket inom vården, jag har inte hunnit upptäcka allt. Det är skönt att veta att det räcker att byta arbetsplats för att få förändring, om man har behov av det. Jag skulle ju kunna läsa vidare till sjuksköterska och har klurat lite på det, men nu trivs jag så bra att jag inte vill flytta på mig. Kompetensutveckling inom jobbet finns ju också, det kan vi få som grupp om vi känner att det är något vi behöver fylla på med.

Vad tycker du om att jobba inom kommunen?
Med en stor arbetsgivare finns ju möjlighet till jobbrotation, att byta grupp eller gå från hemtjänst till särskilt boende. Den möjligheten är det nog få privata arbetsgivare som kan erbjuda. Jag har jobbat i privat verksamhet men känner större trygghet här. Det går att påverka mer och kompetensutvecklingen är på en helt annan nivå, i privat tjänst fick jag aldrig frågan hur jag ville utvecklas. Det är också skönt att vi att vi har våra sjuksköterskor, det skapar en trygghet när alla jobbar inom samma organisation. En annan fördel är att man kan få göra mycket runt omkring. Jag är till exempel varumärkesambassadör och det finns även olika interna utbildningar, allt från handledarkurser till att någon kommer och berättar om synskadade. Det är kanon!

Finns det något du tror att andra inte vet om ditt yrke?
Man hör så mycket negativt om hemtjänsten, jag blev själv otroligt positivt överraskad när jag började här. Stressen var till exempel inte så stor som jag hört, definitivt inte. Och pensionärerna är så mycket yngre i sinnet än vad jag hade väntat mig. Jag träffar pigga hundraåringar som är sådana förebilder, så coola. Många är lite rebelliska och berättar gärna vad de varit med om. Arbetsplatsen är så viktig för att man ska trivas i livet och det här jobbet är det bästa jag har haft.

Vad gör dig stolt i jobbet?
Det är mycket. Att jag känner att jag gör något gott på riktigt, det känns i hjärtat. Att jag är med och på något sätt förgyller någons liv. Jag kan känna att de mår gott av det jag gör – det är det som får mig att må bra. Det ger energi på djupet.

Något som är mindre bra med yrket?
Inte lätt att svara på. Jag får väl säga lönen, kan inte komma på något annat. Det som är negativt är en så liten del. Man ger ju mycket av sig själv i det här yrket, men det man får tillbaka är mycket mer än själva lönen. Jag trivs och har en fantastisk arbetsplats!

Har du något tips till en kollega som är ny på jobbet?
Våga fråga och be om hjälp om du är osäker. Alla har varit nybörjare och alla gör fel ibland, men vågar man fråga så vågar man också utvecklas lite. Fråga om hur man bäddar eller vad som helst, då blir det bättre både för kunden och för dig själv. Att våga fråga kollegorna gör också att man bygger upp en bra kommunikation med gruppen, det är viktigt.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter