Sök

Sophia - förrättningslantmätare

”Jobbet blir bara roligare, ju mer jag växer i min roll.”

Porträttbild

År i yrket: Snart tre, detta är mitt första jobb sedan jag tog examen 2017.

Utbildning: Högskoleingenjör inom lantmäteri vid Högskolan i Gävle

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Som förrättningslantmätare åker jag ut till fastighetsägare och sköter det som heter lantmäteriförrättning när det finns önskemål om att göra en förändring som påverkar en fastighets yta eller storlek. På plats gör jag mätningar och markerar hur gränsdragningar påverkas. Sedan åker jag tillbaka till kontoret och justerar kartan, undersöker om det finns några juridiska hinder för förändringen eller om det finns uppgifter i arkiven att ta hänsyn till. Det kan till exempel visa sig att det går en gemensamt ägd väg på ett område där någon vill bygga. Jag arbetar också med att värdera mark, till exempel när parterna i en fastighetsaffär inte kommer överens om priset. Jobbet är väldigt varierat. Jag är ute och mäter 1–2 dagar i veckan, då har jag oftast med mig en kollega och träffar många så kallade sakägare, både privatpersoner och företag. Övrig tid är jag på kontoret, gör kartor, kollar arkivforskning, skriver handlingar och deltar i olika projektmöten.

Vad ligger bakom ditt yrkesval?
Jag visste inte alls vad jag ville göra efter gymnasiet, men hade tur och fick sommarjobb på Trafikverket där jag hade en lantmätare som handledare. Då fick jag se yrket på nära håll och blev inspirerad av hur varierat det är – att man både får jobba utomhus och träffa mycket folk och kan kombinera det med kluriga juridiska frågor och kartarbete i kontorsmiljö.

Vilka egenskaper har du nytta av?
Att jag är noggrann, det måste man vara eftersom arbetet handlar om fastigheter och människors egendom. Jag har också nytta av att vara social och framåt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det händer grejer hela tiden. Full fart lockar mig och här vet jag alltid att något nytt väntar nästa dag. Och kollegorna! Vi har väldigt roligt och träffas även utanför jobbet. På onsdag ska vi till exempel surfa ihop, vi är ett jättebra gäng.

Hur har du utvecklats sedan du började i kommunen?
Framför allt att jag har lärt mig skilja på jobb och privatliv. I början ville jag springa på alla bollar, men efter hand har jag insett att det är viktigt att gå hem och att det alltid väntar en ny dag. Efter två år är det också roligt att känna att jag behärskar grunderna i yrket. Sedan blir man aldrig fullärd som lantmätare och det gör att jag bara vill fortsätta utvecklas!

Hur ser dina möjligheter framåt ut?
I en kommun som Varberg finns hur många möjligheter som helst. Här får jag lära mig alla delar av yrket och det händer så mycket spännande. Jag är med i vår projektgrupp för Varbergstunneln och ser också att det kommer att finnas många lantmäterifrågor i arbetet med nya stadsdelen Västerport. Jag tror att det finns väldigt stor potential att utvecklas här, och jobbet blir bara roligare ju mer jag växer i min roll.

Vad tycker du om att jobba inom kommunen?
Det är speciellt här i Varberg för det händer så otroligt mycket. Man ser ett driv bland företagare och exploatörer och för mig som förrättningslantmätare underlättar det, för då vill alla framåt och åt samma håll. Sedan gör kommunens storlek att jag får vara med om många olika delar av helheten istället för att bara jobba med ett och samma spår. Jag tänker också att kommunen erbjuder väldigt bra förmåner. Vi har gemensam friskvård i vår arbetsgrupp, det hjälper till att stärka banden till de närmaste kollegorna. Att kunna träna helt gratis på kommungymmet är också jättebra, dit kan jag gå med min kompis som är förskollärare och då känns det att vi är kollegor med samma arbetsgivare. På stafettkontot på Instagram Länk till annan webbplats. (#jobba i varberg) får man också koll på hur många kollegor vi är och att det är så stor variation. Samma sak med introduktionsdagen för nya medarbetare där man fick träffa anställda från andra håll i organisationen.

Hur kan du som förrättningslantmätare bidra till Varbergs vision?
Det känns att vi försöker satsa på nytänkande och jag upplever att nya idéer alltid tas emot positivt på vår arbetsplats. Jag har en chef som alltid lyssnar och vi har högt i tak. Visionens ledord är uppsatta på väggen och jag tänker mycket på att vi ska förenkla människors vardag. Man vill alltid att det vi gör ska gå snabbt och smidigt för sakägarna och det känns jätteroligt att många kommer in personligen och vill tacka för det vi gjort. Då blir man ännu mer blir taggad!

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
Att vi är en viktig del i samhällsbyggnadsprocessen. Det behövs ju lantmätare inom all utveckling av infrastruktur och byggnation. Det är skönt att ha ett yrke som alltid kommer att behövas, där det dessutom finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter att specialisera sig.

Hur mycket kan du påverka din vardag?
Mätningarna bokar jag förstås in när det passar kunderna, men annars är jag väldigt fri att planera min tid och lägga upp min dag precis som jag vill. Att vi har flextid skapar också frihet, att kunna gå tidigare någon dag om man behöver det.

Vad är en riktigt bra dag på jobbet?
Den kan se olika ut. Kanske åker jag ut på mätning till trevliga sakägare med en glad kollega. Vi har ofta så kul på vägen att det känns mer som utflykt än arbete. Det kan också vara att sitta på kontoret och rita kartor, det kan jag göra i flera timmar utan att märka att tiden går – jätteroligt!

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter