Sök

Ulrika - utvecklingsstrateg, fokus landsbygd

”Det bästa är att man kan göra så stor skillnad för människor.”

År i yrket: Har jobbat med utveckling av föreningar, näringsliv och landsbygd i 15 år, varav fyra år i Varbergs kommun.

Porträttbild

Utbildning: Statsvetare och ekonom med dubbel kandidatexamen från Högskolan i Halmstad.

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Jag ser mig som en problemlösare som identifierar behov och kommer med förslag på lösningar om hur kommunen kan förenkla för invånare och företagare. Arbetet handlar mycket om att vara ute och träffa företag, byalag och föreningar, varvat med en del ensamjobb på kontoret. Jag jobbar till exempel med ortsutvecklingsstrategier och samordnar kommunens styrgrupp för bättre företagsklimat.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Alla människor jag träffar! Och att kunna göra så stor skillnad. Det vill jag gärna poängtera; om man är öppen för att söka nya vägar och hitta lösningar kan man verkligen göra skillnad för människor när man jobbar kommunalt. Särskilt i en kommun som Varberg, som vill utvecklas och har så stora möjligheter att göra det. Jag tycker det är roligt att jobba i en demokratiskt styrd organisation på uppdrag av invånare, att få jobba för att man ska kunna må och ha det bra i Varbergs kommun. En annan bra grej med att jobba här är att det är nära till ett dopp på ”Damernas”, en löprunda i Påskbergsskogen eller ett gratispass på kommungymmet – även om gymmet skulle kunna snäppas upp (skratt).

Hur bidrar du som utvecklingsstrateg till Varbergs vision?
Visionens verksamhetsidé om att förenkla människors vardag är en direkt beskrivning av vad jag gör på jobbet. Vi ska underlätta för människor att se sin potential och nå sina drömmar, det är själva grunden för näringslivsutveckling. Jag gillar visionens värdeord jättemycket och använder dem när jag har möten med föreningar och företag, eller när jag ska lösa problem på egen hand. Ett konkret resultat av att tänka nytt och modigt är Åkturen Länk till annan webbplats.. Vi fick ett problem presenterat, att det saknades möjligheter att ta sig kollektivt till de många besöksmål och naturreservat som finns på landsbygden. Lösningen med en hop-on-hopp-off-buss blev en jättesuccé och förenklar ju både för många av våra näringsidkare på landsbygden och för invånarna som vill besöka dem.

Hur har du utvecklats i ditt jobb på kommunen?
Jag har utvecklats i rollen som ledare, blivit bättre på att driva processer och leda och samordna olika frågor. Mitt tålamod har jag också utvecklat. Jag vill mycket och fort och det kan vara utmanande – särskilt när det handlar om samverkan. Om slutresultatet ska bli så bra som möjligt krävs ofta att många olika kompetenser är med och bidrar – och då måste det få ta tid, det har jag lärt mig. Just nu går jag också kommunens och regionens ledarskapsprogram Morgondagens ledare, det får jag ut jättemycket av. Det finns massor av möjligheter till fortsatt utveckling i mitt jobb.

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
Jag är stolt över att kunna säga att jag jobbar i Varbergs kommun och jag är väldigt stolt över min arbetsplats och mina kollegor eftersom jag ser på nära håll vad vi åstadkommer, att vi gör mycket bra. Enstaka insatser som jag är stolt över är exempelvis Åkturen Länk till annan webbplats., landsbygdschecken Länk till annan webbplats. och byapengen Länk till annan webbplats. som jag har varit med och drivit fram.

När skrattade du senast på jobbet?
Jag skrattar jämt på jobbet! Vi har väldigt roligt tillsammans. Många frågor löser man ju bäst genom samarbete och jag samlar gärna kollegorna i det vi kallar ”powerrummet” för att hitta gemensamma lösningar på problem som dyker upp.

Vilka egenskaper har du nytta av?
Att jag är lösningsfokuserad och engagerad. Jag tycker väldigt mycket om det jag gör, att använda min kunskap till att ge stöd och lösa problem. Flexibilitet behövs också. Det blir en hel del möten kvällstid, men det passar mig – jag är föreningsmänniska och tycker om när arbetstiderna varierar.

Hur mycket kan du påverka ditt jobb?
Väldigt mycket. Inom ramen för kommunens uppdrag, lagar och politiska beslut har jag stor frihet att forma min vardag. Min tjänst var ny när jag började här och jag har fått utveckla innehållet väldigt mycket efter egna idéer om bästa sätt att jobba.

Har du något tips till en kollega som är ny på jobbet?
Ställ mycket frågor, både till nära kollegor och personer runtom. Sök samarbeten och sno idéer, det är bättre än att uppfinna hjulet igen. Och våga jobba med kollegor som är bättre än du själv är – det är ett jättebra sätt att lära sig!

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter