Sök

Victor - miljö- och hälsoskyddsinpektör

”Vi ska främja näringslivet i Varberg och underlätta allt vi kan.”

År i yrket: Två. Jag tog examen 2016 och reste sedan innan jag började jobba. Tjänsten här i Varberg är min första som miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Porträttbild

Utbildning: Miljöstrategutbildning vid Halmstad högskola. Nu heter motsvarande utbildning Miljöinnovation och teknik, miljövetenskaplig inriktning.

Hur vill du beskriva ditt yrke?
Jag hör till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som arbetar med tillsyn och rådgivning utifrån miljöbalken. Det betyder att vi är ute i olika verksamheter och ser till att de följer lagen på områden som påverkar människors hälsa och miljö, det handlar till exempel om luft, fukt, buller och temperatur. Det är ett väldigt varierat jobb där vi träffar många olika människor och besöker vitt skilda verksamheter, bland annat idrottsanläggningar, hotell, ungdomsgårdar, skolor, frisersalonger och gym.

Vad ligger bakom ditt yrkesval?
Jag gillar naturvetenskapliga ämnen, valde teknik på gymnasiet och funderade på att läsa till biolog, men såg större möjligheterna att få jobb som miljöstrateg. Min inriktning gör att jag kan arbeta inom både privat och offentlig sektor. Här på kommunen får jag en härlig blandning av uppgifter jämfört med om jag skulle jobba som konsult i ett privat företag. Det är också väldigt roligt att få möta så många olika verksamheter. Både att se hur bra vissa sköter sig, och att känna att man kan göra skillnad och påverka dem som inte följer reglerna.

Blev jobbet som du tänkt dig?
Det är bättre och roligare än jag hade trott! Jag gör så många olika saker, möter så olika verksamheter och utvecklar baskunskap inom så många olika områden. Jag ska till exempel kunna göra en ljudmätning, förstå hur ventilationssystem fungerar, ha koll på vattenkemi och läsa av analysrapporter.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag gillar blandningen mellan att vara ute och möta människor och arbeta administrativt. Allra roligast är den positiva feedback och uppskattning man får. Vi får ofta höra att folk är glada för vår hjälp och vägledning: ”Kanon att ni är här och förbättrar vårt jobb!”. Förut sågs det nog mer som ”Hjälp – nu är det inspektion!” Jag ser det som ett samarbete där vi behöver vara pedagogiska och ha en avslappnad attityd. Samtidigt måste vi förstås kunna vara strikta när det behövs, det handlar ju om att skydda allmänheten.

Något som är mindre bra?
Kanske samma sak som det jag egentligen gillar – det kan vara utmanande ibland att man förväntas ha stora kunskaper inom väldigt många områden.

Vad tycker du om att jobba inom kommunen?
Jag är nyinflyttad och tycker det är kul att ha kommit till Varberg i ett skede då det händer så mycket, med ny stadsdel och tunnelbygge. Det är en spännande tid att få vara delaktig i kommunens arbete.

Hur bidrar du som miljö- och hälsoskyddsinspektör till Varbergs vision?
Vi jobbar och pratar mycket om att den ska sippra igenom hela vår verksamhet och märkas i våra mål och i det vi gör. I vardagen handlar det ju mycket om att hitta lösningar tillsammans och bygga bra relationer. Vi ska främja näringslivet i Varberg och underlätta allt vi kan för dem inom ramen för lagstiftningen.

Vad är en riktigt bra dag på jobbet för dig?
Då startar jag klockan sju med att ta en kaffe och träffa kollegorna. Sedan är jag gärna ute på inspektioner i olika branscher. Kanske besöker jag både en förskola och inspekterar en simbassäng på förmiddagen och cyklar till hamnen för inspektion ombord på ett fartyg på eftermiddagen. Allra bäst är det om jag får vara utomhus och kan använda tjänstecykeln.

När skrattade du senast på jobbet?
I morse, när ett par av mina kollegor gjorde hyss i korridoren. Vi har fantastiskt bra stämning här, med spridda åldrar och väldigt öppet klimat. Jag kan be om hjälp och blir bra bemött överallt. Med jättebra chef och kollegor är det roligt att gå till jobbet.

Vad är du mest stolt över i ditt jobb?
Att jag märker konkreta effekter av vårt arbete, att vi gör skillnad för människor. Det kan vara att vi får in ett klagomål som är befogat där vår tillsyn kan hjälpa en enskild invånare till förbättrade omständigheter och ökad livskvalitet. Eller att vi vägleder en verksamhet till nya rutiner som förbättrar miljön för ett stort antal människor.

Har du något tips till en kollega som är ny på jobbet?
Var ödmjuk och lyhörd i början och var inte rädd för att fråga. Lyssna mycket och ha en positiv grundinställning!

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter