Sök

Nätverk och vänorter

Varbergs kommun har tre vänorter, varav två i Norden. Vänortskontakterna inleddes efter andra världskriget och kom att bli en fortsättning på de kontakter som Föreningen Norden redan etablerat. Senare knöt vi även vänskapsband med Karlovy Vary i Tjeckien.

Nystad (Uusikaupunki) i Finland

Nystad har cirka 16 000 invånare och ligger på finska västkusten utmed Bottenhavet. Staden ligger cirka 70 km från Åbo. Staden grundades 1617 av Gustav II Adolf och är nästan 390 år gammal och tillhör bland de äldsta städerna i Finland. Nystad är en hamn- och industristad med bland annat metallindustri, skeppsvarv och framställning av gödningsmedel. Den största industriella arbetsgivaren är bilfabriken där sportbilarna Porsche tillverkas. I stadens centrum finns väl bevarat den gamla, idylliska trähusstadsdelen från 1800-talet.

Nystad i Finland Länk till annan webbplats.

Haderslev i Danmark

Danska Haderslev har cirka 56 000 invånare är belägen på Sönderjyllands östra kust. Haderslev grundades år 1150. Domkyrkan ''Vor Frue Kirke'' uppfördes under 1200-talet. År 1984 utsågs Haderslev till årets stad i Danmark, bland annat tack vare sina väl bevarade byggnader från medeltiden. Haderslev är en handels- och sjöfartsstad, strategiskt belägen som brohuvud till övriga Europa.

Haderslev i Danmark Länk till annan webbplats.

Karlovy Vary (Karlsbad), Tjeckien

Karlovy Vary har cirka 50 000 invånare och ligger cirka 120 km väster om Tjeckiens huvudstad Prag. Karlovy Vary och Varberg är två klassiska kurorter med hundraårig tradition och modern verksamhet. I början på 2003 påbörjades en process om samarbetsmöjligheter mellan Varberg och Karlovy Vary och i juni 2004 undertecknades ett vänortavtal. Karlovy Vary är en av Centraleuropas mer betydande kurorter. Karlovy vary är även känt för en internationell filmfestival och tillverkning av exklusivt glas (Moser).

Karlovy Vary i Tjeckien Länk till annan webbplats.

Särskilt samarbetsavtal har ingåtts mellan kommunerna.

ikon

Kontakta oss

Utvecklingsledare

Kristina Hylander

Utvecklingsenheten

0340-884 26
kristina.hylander@varberg.se

Självservice & blanketter