Sök

Ikon mot färgad platta. Ikonen förställer en hand som lägger en röst i en valurna.

Jobba med valet

Söndag 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun och region. Landets kommuner ansvarar för att genomföra själva valen. Uppdraget är bland annat att säkerställa att det finns tillräckligt med röstmottagare och rösträknare.

Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att rekrytera röstmottagare och rösträknare till de allmänna valen. Som valarbetare är du en del i att se till att valet genomförs korrekt, säkert och transparent. Därför har du en mycket viktig roll för att säkerställa demokratin. Varbergs kommun har 41 valdistrikt och behöver bemanna med cirka 400 personer.

Jobba med valet

Merparten av tjänsterna är nu tillsatta, men vi behöver ytterligare ett 20-tal personer som kan ingå i valpoolen som bemannar upp vallokalerna under valdagen vid exempelvis sjukdom. Alla som ingår i valpoolen kommer att få jobba under valdagen, men vet på förhand inte vilken vallokal de kommer att jobba i. Anmäl ditt intresse senast den 27 juni.

För att få arbeta som röstmottagare eller rösträknare måste du vara 18 år och gå en obligatorisk utbildning. Utbildningstillfällena kommer att vara under augusti/september. Läs mer om de olika rollerna nedan.

Anmäl intresse

Anmäl ditt intresse genom e-tjänsten. Efter anmälan får du en automatisk bekräftelse på att din intresseanmälan är mottagen, du får besked om plats och eventuell tilldelad roll innan sommaren.

Mer om uppdragen som röstmottagare och rösträknare

Vi söker dig som tycker om att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Som person behöver du vara hjälpsam, noggrann och vänlig. Många röstmottagare återkommer vid flera val, så i varje vallokal kommer det att finnas erfarna valarbetare.

Röstmottagare i vallokal

I uppdraget som röstmottagare i vallokal ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen
  • dela ut valkuvert
  • ta emot röster och lägga dem i urnan samt kontrollera identitet och gör avprickning i röstlängden
  • kontrollera förtidsröster
  • hjälpa de väljare som ber om det
  • granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Röstmottagare vid förtidsröstning

Förtidsröstningen startar 18 dagar före valdagen. I uppdraget som röstmottagare under förtidsröstningen ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i röstningslokalen
  • dela ut valkuvert
  • skriva ut röstkort för den som inte har med sig sitt röstkort
  • ta emot förtidsröster och budröster.

I en lokal för förtidsröstning ska det alltid vara minst två röstmottagare samtidigt.

Rösträknare

Under valdagen behöver vi också rösträknare. Som rösträknare kommer du en stund innan röstningen är avslutad klockan 20.00 för att hjälpa till att räkna rösterna och redovisa valresultatet. Vanligtvis är rösträkningen klar framåt midnatt.

ikon

Kontakta oss

Kommunkansliet

Marcus Andersson
Engelbrektsgatan 15
0340-69 71 94
marcus.andersson@varberg.se

Självservice & blanketter