Sök

Val

Val till riksdag, kommun och regionfullmäktige sker var fjärde år. Kommunerna ansvarar för att genomföra själva valen. Uppdraget är att säkerställa att det finns tillräckligt med vallokaler, röstmottagare och rösträknare. Vi ska också säkerställa att det finns lokaler och personal för att kunna genomföra förtidsröstning.

Val 2022

I höst är det val till riksdag, kommun och regionfullmäktige. Förtidsröstningen startar den 24 augusti och valdagen är den 11 september.

Valmyndighetens valupplysning

Valupplysningen kan svara på medborgarnas frågor om valet. Valupplysningen kan nås på 020-825 825 och kan även hjälpa till med beställningar av brevröstningsmaterial, budröstningsmaterial och dublettröstkort (efter 15 augusti). Valmyndigheten har även en sida med Frågor och svar om val 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lättläst svenska, teckenspråk och andra språk

Valinformation på lättläst svenska, teckenspråk och andra språk finns på Valmyndighetens hemsida Öppnas i nytt fönster. och på riksdagens hemsida Valet 2022 - Riksdagen Länk till annan webbplats..

Vallokaler

Om du vill rösta på valdagen så gör du det i den vallokal som finns tryckt på ditt röstkort. Ett röstkort skickas till de som finns med i röstlängden. Röstlängden fastställs 30 dagar före valdagen. Aktuella vallokaler i Varberg finns på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Förtidsröstningslokaler (röstningslokaler)

Om du vill förtidsrösta så går det bra under förtidsröstningsperioden som pågår mellan 24 augusti – 11 september 2022. Aktuella röstningslokaler och öppettider finns på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Information till partier

valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns det information till partier. Där går det bland annat att läsa hur man registrerar en partibeteckning samt vad ett parti behöver göra för att ställa upp i ett val.

Valnämnden har tagit fram en riktlinje för partier vid 2022 års allmänna val. Den innehåller bland annat information vad som gäller kring valsedlar och politiskt kampanjmaterial i röstnings- och vallokaler.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Riktlinjer för partier vid 2022 års allmänna val.pdf Pdf, 270.1 kB. 270.1 kB 2022-06-13 08.44

Nya valdistrikt

Under 2021 genomfördes en översyn av kommunens valdistrikt vilket resulterade i att antal valdistrikt ökade från 36 till 41. Flera av valdistrikten har fått ny dragning och nya namn.

Varbergs norra valkrets består av 20 valdistrikt och omfattar norra delen av Varbergs tätort samt församlingarna Kungsäter, Lindberg, Veddige, Värö och Stråvalla. Varbergs södra valkrets består av 21 valdistrikt och omfattar södra delen av Varbergs tätort samt församlingarna Träslöv, Himledalen, Sibbarp-Dagsås, Tvååker och Spannarp.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Karta över valdistriktsindelningen - Varbergs tätort.pdf Pdf, 5.1 MB. 5.1 MB 2022-01-31 10.22
Karta över valdistriktsindelningen - Varbergs kommun.pdf Pdf, 3.1 MB. 3.1 MB 2022-01-31 10.22

Rekrytering av röstmottagare och rösträknare

Valnämnden i varje kommun ansvarar för att rekrytera röstmottagare och rösträknare till de allmänna valen. Rekryteringen inför höstens val är nu i ett slutskede men ännu finns det platser kvar som röstmottagare och rösträknare. 

Jobba med valet

ikon

Kontakta oss

Kommunkansliet

Marcus Andersson
Engelbrektsgatan 15
0340-69 71 94
marcus.andersson@varberg.se

Självservice & blanketter