Bildmontage av två porträtt.

  Alex Bennheden till vänster och Karin Holtsung Samsonowitz till höger.

  Halländska författare möter läsare och Varbergs kritikredaktion - 1/4

  Ta del av samtal och uppläsningar med 2022 års mottagare av Region Hallands kritikstöd, författarna Alex Bennheden och Karin Holtsung Samsonowitz. Release för kritiksskrift med texter av Varbergs kritikredaktion om böckerna Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin av Alex Bennheden och Vinterbadaren av Karin Holtsung Samsonowitz.

  Vinterbadaren (2022) är Karin Holtsung Samsonowitz andra roman. Boken utspelar sig i ett kustlandskap och handlar om en kvinna som dras till vattnet och kalla bad samtidigt som en livsomvälvande förändring står vid dörren och tvingar henne att uppbåda en stor inre styrka. Karin Holtsung Samsonowitz är bosatt i Onsala i Kungsbacka kommun, där hon också växte upp. Hon är leg tandläkare och kyrkomusiker. För ett antal år sedan började hon skriva, vilket resulterade i flera bokmanuskript. Karins debutroman Kasta första stenen gavs ut 2021 på Ekström & Garay förlag, Vinterbadaren är utgiven på samma förlag.

  Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin (2021) är Alex Bennhedens romandebut. Boken utspelar sig i en liten sommarstad vid havet på 80- och 90-talen och skildrar övergången från att vara tonåring till att plötsligt, på grund av vissa händelser, tvingas bli vuxen. I bokens centrum finns tre vänner som drar omkring i den lilla staden en av de somrar då fotbolls-VM spelas och Sverige inte är med. Alex Bennheden är uppvuxen i Falkenberg och är idag bosatt en bit utanför staden, på landsbygden. Han drev tidigare tillsammans med sin familj, restaurangen Källaren Laxen i centrala Falkenberg. Han har varit verksam i radio och är en ofta anlitad konferencier. Tidigare bokpublikationer är Stregen, Klobban & Körva-Laila – och andra Falkenbergska smeknamn skriven tillsammans med Jacob Bennheden samt två böcker där Alex krönikor, publicerade i Falkenbergsposten, finns samlade. Romanen Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin är utgiven på det Halmstadbaserade Tekannan förlag.

  Kritikredaktionen på Varbergs bibliotek

  Kritikredaktionen på Varbergs bibliotek är ett pilotprojekt och det första i sitt slag i landet. Kritikstödet och etablerandet av en kritikredaktion på Varbergs bibliotek syftar till att möta ett behov som det förändrade medielandskapet gett upphov till. Parallellt med att kritikens utrymme i dagspressen minskat har det även dragits in på det redaktionella arbete som gör att en text synas av många ögon för att bli så bra som möjligt. Att kritiken också alltmer har flyttat ut på sociala medier i form av bokbloggar och instagramkonton, har gett upphov till varierad kvalité då det redaktionella arbetet i dessa fall oftast uteblir. Bibliotekarier har på ett eller annat sätt alltid bedrivit kritik men får genom denna satsning prova på att tillsammans bedriva ett kritiskt tänkande och skrivande under redaktionellt arbete.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 01 april 2023

  Tid: 13.00 - 15.00

  Pris: Gratis

  Boka din plats här

  Arrangör

  Varbergs kommun

  0340-880 00

  Plats

  Information

  Moderator: Mattias Hagberg, kritiker, journalist och författare
  Evenemanget kräver föranmälan, drop-in i mån av plats.

  Här kan du läsa om tillgänglighet på Kulturhuset Komedianten.