Ett barn står uppställd i en klänning dekorerad med blommor.

  Förintelsens minnesdag - 27/1

  Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-­Birkenau. Varbergs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag för att hedra minnet av alla de människor som blev utsatta under Förintelsen. Vi minns också alla de som stod emot och belyser under kvällen alla människors lika värde.

  Kvällens program

  Mariella Sivertstrand

  Kvällens öppningstalare och konferencier är till vardags avdelningschef för Kultur, Bibliotek och Kulturskola i Varbergs kommun. Hon har tidigare arbetat som lärare på Kulturskola och ­sångerska med favoritgenre operett.

  ”Kvällen är viktig för att tillsammans minnas och ­samtidigt sprida kunskap så att något likande aldrig någonsin sker igen.”

  Franciska Levy

  Franciska Levy (Mimmi) föddes 1928 i en judisk familj och satt i koncentrationslägret Auschwitz. Hennes familj skickades direkt till gaskamrarna vid ankomsten, medan hon själv senare förflyttades till lägret i ­Weisswasser. Vid krigsslutet skickades fångarna iväg och till sist ­hamnade Franciska i Danmark. Med hjälp av Röda Korset ­kom hon sedan till Sverige 1945.

  Värdegrundsresa till förintelsens minnesplatser, Förskole- och grundskoleförvaltningen

  Elever och pedagoger från grundskolorna i Varbergs kommun, årskurs 9 redovisar sin studieresa till Auschwitz höstterminen -22.

  Erika Sjöwall

  Verksamhetsutvecklare på kultur- och ­fritidsförvaltningen.

  ”Alla människor har lika stort värde och ska ha ­samma möjligheter till utveckling och självförverkligande oavsett förutsättningar och oavsett bakgrund. Vi ­måste ­gemensamt verka för att detta aldrig någonsin ska ­hända igen.”

  Gustaf Jönsson

  Gustaf Jönsson är dansare och koreograf från Getinge, men numera bosatt mellan Halland och Göteborg. Han är utbildad på Balettakademien i Göteborg och har som koreograf koreograferat ett 30-tal produktioner, både egna dansverk och teateruppsättningar. Under 2022 hade Gustaf uppdraget som Kommun­koreograf i Varberg, ett samarbete mellan Varbergs kommun, Region Halland och Statens Kulturråd.

  Zemer Kapell Trio

  Zemer Kapell Trio spelar klezmer; en genre som ­härstammar från de östeuropeiska judarnas folkmusik. I klezmermusiken ryms både hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat och samtidigt skratta med det andra. Trion sjunger även på jiddisch, ett judiskt språk som talades av miljontals människor före Förintelsen.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 27 januari 2023

  Tid: 18.00 - 19.45

  Pris: Gratis

  Boka din plats här

  Arrangör

  Plats

  Information

  Anmälan görs på denna sida eller hos Stadsbiblioteket på telefon 0340-886 00.

  Här kan du läsa om tillgänglighet på Kulturhuset Komedianten.