Porträtt.

  Nanna Gillberg

  Bildningsresan: Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse - 3/5

  Nanna Gillberg uppmärksammar i denna föreläsning de informella mekanismer som ligger bakom att det, trots lagstiftning, officiell retorik och politiska initiativ, går så långsamt att åstadkomma jämställdhet i "världens mest jämställda land". Med nuvarande utvecklingstakt beräknas Sverige bli jämställt om 182 år! 

  Jämställdheten har gått för långt, hävdar vissa. Vad som menas med för långt är, som alltid, en definitionsfråga. Kvinnor i Sverige får rösta, öppna bankkonto, räknas som vuxna och vistas utomhus utan en manlig släkting. Samtidigt visar metoo-rörelsen, lönestatistik, föräldraledighetsuttag och fördelningen av samhällets makt och resurser att frågan om jämställdhet inte är redo att läggas till handlingarna i "världens mest jämställda land".

  Nanna Gillberg är forskare vid Göteborgs universitet, men också författare och föreläsare inom bland annat genus och jämställdhet.

  Bildningsresan är en serie föreläsningar med personer aktiva inom forskarvärlden. Föreläsningarna avhandlar vitt skilda ämnen, inom både natur- och humanvetenskaperna.

  Arrangörer

  Evenemanget arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet Halland. Länk till annan webbplats.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 03 maj 2023

  Tid: 17.30 - 19.00

  Pris: Gratis

  Boka din plats här

  Arrangör

  Varbergs kommun

  0340-880 00

  Plats

  Information