Bildmontage.

  Diana Orving - Närmanden

  Varbergs konsthall presenterar separatutställningen Närmanden med konstnären och modedesignern Diana Orving (f 1985). I varierande textila skulpturer och storskaliga installationer skapas en koreografi av kropp, rörelse och materialitet i utställningsrummet.

  Diana Orving beskriver sin konstnärliga process som ett intuitivt undersökande där varje nytt steg blir en reaktion på det föregående. Processen påminner om en koreograferad dans där en första stegkombination blir ett startskott för en serie rörelser. Genom improvisation formas materialet och skulpturerna växer fram till en rörelse.

  Att klä och drapera en kropp med textilier beskriver Orving som att skapa ett slags rörlig arkitektur. Vinklar och kurvor spelar in i mönsterkonstruktionen, likaså möjligheten till rörelse och kroppens volym. Verken i utställningen tar klivet från att vara en rörlig arkitektur kring en kropp till att bli egna arkitektoniska kroppar i rummet. De svävar i luften och är voluminösa till sin form. Det finns en materiell närvaro i dem samtidigt som de är transparenta och består av luft. De för tankarna till något organiskt, ett skelett från ett djur eller en kokong eller frökapsel från en växt.

  I väggskulpturerna finns en skörhet och råhet. Likt en uppnålad fjärilssamling är de tunna textilierna uppnålade på väggarna. Genom luftdrag och lek med ljus och skugga skapas nya former och uttryck. I flera av Orvings verk finns en nästintill förbjuden intimitet. De mjuka formerna och vecken bjuder in oss i ett slags kontemplativt tillstånd, en privat plats där associationerna kan sväva fritt.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 25 maj - 29 augusti 2021

  Tid: 08.00 - 18.00

  Pris: Gratis

  Arrangör

  Varbergs Konsthall

  0340-886 31

  konsthallen@varberg.se

  Plats

  Kontakt
  Kontaktbild
  Johanna Holmström
  Konstpedagog