Ett barn utsmyckad med klänning och blommor.

  Förintelsens minnesdag uppmärksammas på Varbergs Teater

  Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Sextio år senare deklarerade FN detta datum som en internationell minnesdag. Varbergs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag den 27 januari för att hedra minnet av alla de människor som blev utsatta under förintelsen.

  - Vi vill denna kväll hedra minnet av de som blev utsatta, men också belysa alla människors lika värde. Tillsammans ska vi dra lärdom av historien och gemensamt verka för att något liknande aldrig ska få ske igen, säger Kajsa Åberg, bibliotekarie och ansvarig för minnesdagen.

  Arrangemanget som hålls på Varbergs Teater är fullbokat, då teatern följer rådande restriktioner om en meter mellan varje sällskap. För de personer som inte har möjlighet att vara på plats kommer tillställningen att sändas live via Kulturhuset Komediantens webbplats.

  - Minnesdagen är viktig och vår förhoppning är att så många som möjligt kan få ta del av dess budskap. Då vi på grund av restriktioner inte kan samlas så många på plats känns det extra viktigt att kunna erbjuda en livesändning, berättar Kajsa Åberg.

  Överlevare, modern klezmer och poesi

  Under kvällen medverkar Piotr Zettinger via länk med sin berättelse om hur han som barn lyckades överleva förintelsen genom att fly från Warzawas ghetto.

  Livia Fränkel, som tillsammans med sin familj deporterades till Auschwitz-Birkenau maj 1944, sänder en personlig hälsning, också den via länk. Livias föräldrar mördades i en av gaskamrarna, men Livia och hennes syster Hédi Fried kunde befrias av engelska soldater och kom juli 1945 till Sverige.

  Göteborgsbandet Zimmes framför modern klezmermusik i en mix av passion, dramatik, melankoli, lek, vemod, kärlek och extas. Representanter från grundskolan i Varberg delar med sig av sitt värdegrundsarbete. I ett nummer fyllt av poesi, musik och rörelse uppmärksammar Ung Teatra Förintelsens minnesdag med fokus på de politiska motståndarna och oliktänkande.

  Talare är Gunilla Grunditz, ordförande i Varbergs FN-förening och Lena Språng, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

  - Vi måste bevara minnet av förintelsen när allt fler överlevare inte längre har möjlighet att vittna. Kunskapen behöver också höjas om dagens antisemitism, säger Lena Språng.

  Kvällens konferencier är Emma Steinwall.

  Publicerad den:

  Senast Ändrad: