Praktisk hantering av konton
Sårbarhet - en administratör räcker inte
Det skapar stor sårbarhet om det endast finns en administratör för ett konto. Tänk på att det är kommunen som är avsändare och att kontot måste kunna användas oberoende om den som har startat kontot är tillgänglig eller inte. Det är verksamheten som startar upp ett konto som har ansvar att säkerställa detta. Läs mer om att vara flera administratörer under rubriken om Facebook längre ner på sidan.
Uppstart: kontonamn, bilder och presentation
Tydligt kontonamn
När ni döper ert konto, tänk på att namnet ska vara utformat så att det tydligt framgår vem som är avsändare och vad som avses med kontot.

Exempel från Facebook.
Profilbild med kommunens logotyp
För kommunens förvaltningar och verksamheter ska profilbilden alltid vara Varbergs kommuns logotyp i färg mot en vit bakgrund.
Bakgrundsbild med koppling och kvalitet
Bakgrundsbilden kan du välja mer fritt och här har du möjlighet att profilera den verksamhet som avses. Tänk på att bilden ska ha relevant koppling till verksamheten, att bilden ska hålla god kvalitet samt följa våra riktlinjer för bildhantering. Konsultera gärna en kommunikatör på din förvaltning.
Lämpliga bildstorlekar i sociala medier Öppnas i nytt fönster. förändras över tid, i takt med att företagen ändrar i sina tjänster. Var observant och håll utkik efter ändringar och lathundar liknande den i länken ovan.
Tydlig presentationstext
Tänk på att skriva en tydlig presentationstext där det klart framgår vem som är avsändare. Det underlättar för användarna och gör att kontot hittas lättare av sökmotorer. Berätta också när bevakning finns på kontot, för att svara på frågor och kommentarer, och inom vilken tidsram användarna kan förvänta sig att få svar. Se exempel på presentationstext för kommunens officiella Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Facebook tillåter ett konto per person
Du kan inte skapa eller vara administratör för organisationssidor på Facebook utan att använda ett eget, privat Facebook-konto. Det beror på att Facebook inte tillåter att en person har flera konton. Du kan alltså inte ha ett konto som privatperson och ett i tjänsten.
När du blir administratör för en organisationssida kopplas ditt privata Facebook-konto därför till den sidan. Din privata profil syns inte när du publicerar inlägg och kommentarer på organisationssidan, eftersom det då är kommunens profilbild som står som avsändare. (Tänk därför på att skriva under med ditt förnamn och vilken verksamhet du representerar när du kommenterar eller svarar på frågor. Människor pratar hellre med personer än med organisationer.) Om du kommunicerar via meddelandefunktionen bör du kontrollera att det är kommunens profilbild och inte din privata som syns i vänsterkanten av ditt meddelande.
Flera administratörer per konto
För att minska ett organisationskontos sårbarhet och följa Facebooks regler ska man alltså vara flera administratörer, som via privata inloggningar hanterar sidan.
Alla som är administratörer för ett konto kan se vem som gjort respektive inlägg på sidan, men den informationen kan inte följarna se. (”Publicerat av xxxx” syns i administratörernas flöde, i ljus text under kontonamnet på respektive inlägg.)
Förr var det inte helt ovanligt att "falska konton" skapades och tilldelades administratörsrättigheter för organisationssidor. Detta strider mot Facebooks användarvillkor och de förbehåller sig rätten att ta bort både konton och sidor som ägnar sig åt detta. Det finns exempel på offentliga verksamheter i Sverige som fått sin närvaro på Facebook helt raderad av denna anledning.

Bild 1
Välj sida och hantera roller
Du når de organisationssidor som du har administratörsbehörighet till via ditt eget Facebook-konto, genom att klicka på pilen uppe i högra hörnet i webbläsaren (se bild 1).
Du kan även lätt se vem som har behörighet till att administrera sidan under Inställningar/Administratörsroller (se bild 2). Det är även här du lägger till och tar bort administratörer, redaktörer och andra roller för sidan.

Bild 2
Twitter - delad inloggning för alla
På Twitter finns inga specifika konton för företag, här skapas samma slags konto för en organisation som för en privatperson. Det innebär att om ni är flera personer som ska administrera Twitterkontot så kommer ni alla att dela samma användarnamn och lösenord. Var därför restriktiv med spridningen av inloggningsuppgifterna, för register över vem som har fått tillgång till dessa och ta fram rutiner för hur ni byter lösenord.
Instagram - kan konverteras till företagsprofil
Inloggnigsuppgifterna för Instagram fungerar precis som Twitter. Du skapar ett vanligt konto för organisationens räkning och alla som ska ha tillgång till kontot får dela på inloggningsuppgifterna.
En skillnad är dock att det på Instagram går att konvertera den vanliga Instagramprofilen till en "företagsprofil", men då måste Instagramprofilen kopplas till en Facebooksida. Genom att konvertera till en företagsprofil får du tillgång till bland annat statistik och analysverktyg för Instagramkontot. Läs här hur du gör för att konvertera Instagramkontot till en företagsprofil. Länk till annan webbplats.
Växla mellan konton på Instagram

Tänk på att du i Instagram-appen numera kan vara inloggad på flera konton på samma gång, och växla mellan kontona.
När du är inlagd som administratör för organisationens Instagramkonto och för första gången ska logga in följer du punkterna nedan:
- Klicka på på profilbilden längst ner i högra hörnet så att du kommer till din profil.
- Klicka på det lilla hjulet uppe i högra hörnet så kommer du till ”Alternativ”.
- Scrolla neråt i listan ”Alternativ”.
- Klicka på ”Lägg till konto”.
- Nu kommer du till en inloggningssida där du anger inloggningsuppgifterna för det andra kontot.
Därefter växlar du enkelt mellan kontona genom att först klicka på profilbilden nere i högra hörnet och sedan klicka på den lilla pilen bredvid kontonamnet överst på sidan, och välja det konto du vill använda.
Senast ändrad: