Sök

Tonalitet i sociala medier

Tonaliteten i sociala medier skiljer sig något från den i traditionella informationskanaler. Det handlar mycket om att ge förutsättningar för dialog.

I all vår kommunikation ska vi följa ledorden i kommunens kommunikationsstrategi: öppet, enkelt och aktivt. Jämfört med traditionella informationskanaler är tonen i sociala medier lite mer informell och kraven på snabb återkoppling är i många fall högre. Det ska samtidigt kännas inbjudande att prata med Varbergs kommun.  Vi strävar efter en tonalitet som är:

  • lättsam
  • positiv
  • varm
  • enkel

Nedan ser du en skala över vilka värden du bör sträva mot vad gäller tilltal och ton i sociala medier. Till exempel visas på spektret Genuin — Trendig en svag lutning mot trendig. Det betyder att vi inom Varbergs kommun bör våga använda begrepp i sociala medier som är aktuella just nu och inte vara rädda för att hänga på något aktuellt.

Axeln Stillsam — Livlig lutar mer mot livlighet, vilket ger en rekommendation som handlar om att våga vara mänsklig och att visa känslor. I sociala medier är det viktigt att visa människorna bakom en organisation. Det är så vi skapar dialog och bygger relationer.

Tonalitet beskriven med skala

Generellt kan sägas att varje spektrum ska betraktas var för sig och kunna användas som kontrollfrågor till en text/bild. Exempelvis: "Är det här inlägget något mer lättsamt än seriöst?" Eller: "Är detta betydligt mer varmt än korrekt?"

Orden i vänsterskalan representerar de värden som Varbergs kommuns texter vanligtvis präglas av i andra kanaler, exempelvis i webbtexter eller vid ärendehantering. I sociala medier behöver vi tänka på att röra oss mot höger på tonalitetsskalan.

Svara snabbt - även när du inte har fullständigt svar

Kom ihåg att sociala medier är kommunikationskanaler, inte informationskanaler. Att svara på inkommande frågor och kommentarer är därmed en självklar del av arbetet, och vi förväntas vara snabba med svar och återkoppling.

När vi svarar på kommentarer och frågor avslutar vi alltid med förnamn och om plats finns och det är relevant, även med befattning och vilken verksamhet du företräder. Exempel:

"Hej Lisa! Tack för din fråga. Jag har skickat den vidare till en kollega och vi återkommer med ett svar så snart vi kan. Ha en fin dag! Vänlig hälsning, Anna, Varberg direkt".

Allra bäst är det förstås om en fråga kan besvaras direkt (utan att vi ber att få återkomma). Men när det inte kan göras är det viktigt att svara snabbt för att bekräfta att frågan är mottagen och att vi arbetar med att få fram ett svar.

Undvik att endast gilla kommentarer, skriv hellre en ny kommentar

Vi undviker att klicka "gilla" på kommentarer som kommer in på vår sida, detta för att inte uppfattas som subjektiva eller godtyckliga kring vad Varbergs kommun gillar eller ej. Framför allt gäller det inlägg som innehåller någon form av värdering, där man kan förstå att det finns andra åsikter i frågan. Om det är glada hejarop är det inte lika känsligt att gilla, men ett bättre alternativ är kanske att i så fall skriva ett svar, till exempel: ”Hej! Tack för din feedback, vad kul att du uppskattar…”

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

Självservice & blanketter