Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2018-11-12

Huvudlöss

Huvudlöss har upptäckts på skolan

Huvudlöss sprids snabbt, särskilt i skolmiljö eftersom barnen har så mycket kontakt med varandra. Tillsammans kan vi begränsa omfattningen av problemet. Det är oerhört viktigt att ni föräldrar kammar igenom era barn och även kammar igenom er själva.

Gör så här:
1. Kontrollera så snart som möjligt alla familjemedlemmar. Lössen kan vara svåra att upptäcka eftersom de är mycket små och rör sig snabbt. Det bästa sättet att kontrollera är genom att använda en speciell lus-kam som finns på apoteket.
2. Dela upp det blöta (handdukstorkade) håret i flera delar. Arbeta med en del i taget. Placera kammen så att tänderna ligger så nära hårbotten som möjligt och dra sedan kammen långsamt upp mot hårtopparna. Torka sedan av kammen med ett papper och se efter om det finns löss.
3. Upprepa tills hela huvudet är undersökt eller tills ni hittat en levande lus.

Om ni hittar huvudlöss:
-Skaffa snarast lusmedel.
-Följ de anvisningar som medföljer produkten.
-Vissa lusmedel måste användas fler gånger, eftersom de dödar lössen men inte nödvändigtvis gnetterna (äggen). Läs i anvisningarna för medlet och gör en andra behandling den dag som rekommenderas.

För att undvika huvudlöss i framtiden är det viktigt att med jämna mellanrum kontrollera era barns hår. Försök bygga in en sådan kontroll i veckorutinerna t.ex. varje söndag. Använd gärna balsam. Att förebygga smittspridning är absolut nödvändigt.

Om man upptäcker huvudlöss är det viktigt att sätta in behandlingen så snart som möjligt för att stoppa spridningen.

Tack för att ni samarbetar med oss för att minska problemen!
Läs gärna mera om huvudlöss på www.1177.se

Med vänliga hälsningar

Skolsköterska Carina